Društvo

Četiri decenije od katastrofalnog zemljotresa

Foto: Seismološki zavod

Navršava se četrdeset godina od najrazornijeg zemljotresa koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru. Njegova jačina je bila sedam stepeni Rihterove skale izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od devet stepeni Merkalijeve skale na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara. Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Četiri decenije od razotnog zemljotresa

Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Četiri decenije od razotnog zemljotresa

Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom četiri stepena preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 – 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Desetak nemilosrdnih sekundi petnaestog aprilskog jutra 1979. godine promijenilo je izgled Crnogorskog primorja i njegovog zaleđa.

Pobjeda, tada jedina štampana dnevna novina u Crnoj Gori, je istog popodneva štampala vanredno izdanje na osam strana.

“To je bilo strašno, brda su se tresla. Jedva smo uspjeli da se domognemo vrata, a već je sve bilo porušeno. Djeca su skakala kroz prozore. No, velika je sreća da smo svi živi i zdravi”, dio je jedne od brojnih ispovijesti ispričanih tada novinarima Pobjede u Starom Baru.

Četiri decenije od razotnog zemljotresa

Djevojka iz Kumbora pričala je kako je probudila strašna huka, tutnjalo je desetak sekundi, u panici je iskočila kroz prozor i samo što je izašla kuća se prepolovila. Mladić iz Bijele kazao je da su stvari oko njega “oživjele”, da je krevet počeo da igra, luster da se trese, stvari da se razbijaju.

O sreći u nesreći svjedoče riječi primarijusa iz kotorske bolnice, koji je ispričao da je samo dva minuta prije udara sestra na kolica postavila 22 novorođenčadi i odnijela ih na dojenje. Ta dva minuta su ih i spasla najgoreg.

Kad se dogodi zemljotres, spašavanje je trka sa vremenom. U borbi sa posljedicama naravi prirode ostalo je zabilježeno da je crnogorski čovjek ostao uspravan i kad se sve oko njega rušilo. Strahote aprilskog zemljotresa ujedinile su akcije požrtvovanja, solidarnosti i humanosti.

U prvim satima nakon zemljotresa, ljudi su samoinicijativno pomagali, a kolektivna akcija krenula je nakon organizovanja Republičkog štaba civilne zaštite. Savezna skupština donijela je Zakon o obnovi Crnogorskog primorja, pa su sve republike tadašnje Jugoslavije solidarno učestvovale u obnovi, a pomoć je stizala iz cijelog svijeta.

Tragovi prirodne nesreće odavno su izbrisani, a moderna lica crnogorskih turističkih centara godinama su među prestižnim na mapi svijeta. Tragovi i ožiljci su ostali, posebno u srcima onih koji su u katastrofi izgubili najdraže.

60

avatar
1000
21
39
0
 
39
EdoBudimo realniOne_Gorke_SuzeLOLCINAMarv
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tito
Gost
Tito

To su bile godine kad su srbi masovno dobijali na poklon zemlju na našem primorju i gradili odmarališta, vikendice i barake. Prvo veliko posrbljavanje Crne Gore je bilo 1918, a drugo odmah poslije katastrofalnog zemljotresa.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Tačno. Pričao mi je otac da su srbi masovno slali građevinski materijal i radnu snagu, a plaćalo im se placevima po Crnogorskom Primorju. Tako su nam “braća” pomagala. Uostalom, kao i vazda kroz istoriju.

Marv
Gost
Marv

I meni je otac pricao da vi Albanci sada to radite.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Marvo … zasto vise volis tudjina, nego svoje…
Sve je ovo istina…
Ili si malo mazohista, a ???

Ja sam to
Gost
Ja sam to

A 30 od kad je DPS

boris
Gost
boris

Zbog ovoga se u Budvi nije smjelo ovako graditi!! to su rekli poznati arhitekti! Izgleda da je bitnija zarada od ljudskih zivota!!

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Primorje se tada i izgradilo zahvaljujuci tome sto su prikazivane lazne stete.

Čast i poštenje
Gost
Čast i poštenje

Tako nam ti živ bio. U to vrijeme nije bilo lopovluka i krađe državne imovine kao danas. Onaj ko je bio uhvaćen u korupciji bio je na margini društva. I on i njegova porodica.

COVJEK
Gost
COVJEK

Tada smo imali TITA.

biba
Gost
biba

Slovenija Hrvatska B i H Makedonija Vojvodina Srbija-i ne samo oni. pomoc je stizala od svuda. Hvala svima sto su se tada solidatisali i bili uz nas u teskim trenucima. tada se nije gledalo ko je ko i odakle je. hvala im

vidoje
Gost
vidoje

moja baba je tog dana nestala i do dana danasnjeg nije pronadjena, nego smo je upisali kao da je zrtva zemljotresa..

mojsilović
Gost
mojsilović

E da oće još jedan pa da vidite kako su nam jake građevine i kako smo šesni ne bi ga ni ośetili.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Zakućili se mnogi i krenula građevinska industrija tako da nam je “katastrofalni” pomagao. 🙂

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Prepiranjem ko nam je i koliko pomogao ili još gore ne cijenjenjem pomoći najviše govorimo o sebi. Hvala svima koji su pomogli obnovu razorene obale, industrije, privatnih kuća, hotela, puteva i svega ostalog. Ne daj Bože da danas ovako zatrese poslijedice bi bile katastrofalne, a pomoći bojim se mnogo manje.

kojo
Gost
kojo

konacno i ti nesto normalno da napises

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ma vazda ja normalno pisem samo me nekad tesko prihvatit jer istina reze ko zileti.

amo
Gost
amo

Zaboravili ste da napisete da je tada TITO odbio da ode iz Igala nego je savozacem obisao boku i ostala porusena mjesta koliko su mogli da prodju.I daje konacio pod satorom ispred vile u igalu tri dana dok ga nisu nagovorili da ode za Beograd.

Pjer
Gost
Pjer

Tito je bio jedan najveci i naj posteni drzavnik svijeta.Zato su ga svi i voljeli.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Tito je kao I svaki politicar imao vrlina I mana. Po meni je nanio strasnu stetu srpskom narodu, a samim tim I CG Ali ga cijenim jer je Jugoslaviju dostojanstveno prerstavljao u svijetu. Kad uporedimo njegove odlaske u posjete stranim drzavnicima sa odlascima danasnjih politicara ne mozemo, a da ne zaplacemo od muke pa ma kako se nacionalno izjasnjavali.

Danko
Gost
Danko

Ne! Nanio je stetu SVIM ostalim narodima jer te “Srbe” nije potpuno iztrijebio sa ovih prostora! Vidis? Na taj nacin najvecu je stetu Crnogorcima nanio iako se svi ostali pretvaraju zrtvama!!!

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Bolesni sovinista i fašista danko… nesvjesan svoje nesvjesti da su Srbi bili Jugoslavija!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

A nasi neprijatelji Srbija nam pomagali i sve nam izgradili (od plata se odbijalo) za pomoc…Nikad vise 2019

Goran
Gost
Goran

Samo se kod nas odbijalo od plata ljudima i u vojvodini, svi ostale republike su davale iz svojih budzeta

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ne svi, Kosovo je bilo iskljuceno, jer su bili nerazvbijeni/ A mi smo iz mrske Srbije i naravno Vojvodine i njima davali za razvoj…

Radarea
Gost
Radarea

Hvala bratskom Srpskom narodu koji nam je pomogao u izgradnji, poslije zemljotresa. Hvala im sto su posle besplatno uzeli 75% Crnogorskog primorija. (Citaj sva srpska naselja, koja su “solidarno” otimali Srpski gradovi, kao kompenzaciju za pomoc)

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Tako se kaze hvala?

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Laz… I malicioznost! Uredno i pošteno kupljeno!

Hutor
Gost
Hutor

Lažeš da je kupljeno. Pogotovo pošteno i uredno

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Proslo je 40 godina a Kotor se i dalje nije oporavio i dalje stoje rusevine. Rivijere,livnice, bokeljke,…

Preduzimač
Gost
Preduzimač

,,Sendvič-hotel” sa prve slike bio je pravljen bez betonskih stubova, samo su na ćoškovima ukrstili blokove. Zato ovako izgleda. Teške betonske ploče su opteretile slabe blokove bez stubova i sve je palo. Lijepa je sreća da zemljotres nije bio par mjeseci kasnije, bilo bi hiljadu mrtvih samo u Budvi.

Edo
Gost
Edo

@Preduzimac
Nije bas tako bilo.
Objekat je imao ab stubove
Stradao je zbog lose kontrole prilokom gradnje.
Armaturne uzengije na stubovima nisu bile postavljene po projektu. Kolaps jednog suba je doveo do lancanog kolapsa cijelog objekta.

Preduzimač
Gost
Preduzimač

Edo: Pričao mi je to inžinjer Prvoborca. Zvali su ih 75. da dovrše što je počela jedna firma iz Bosne, ali su odbili, kada su vidjeli da na već završenom dijelu objekta nema stubova. Na slici je vidljiv drugi hotelski objekat, koji ima ab stubove i koji nije pao. Naravno da je važan i razmak uzengija, ali u ovom slučaju… Više »

Send this to a friend