Društvo

Četiri ljekara iz Srbije i jedan iz Italije radiće najteže operacije u KCCG

Klinički centar angažovaće pet ljekara iz oblasti kardiohirurgije, četiri iz Srbije i jednog iz Italijem saznaje Pobjeda, a već danas dio tima iz Srbije biće u Podgorici radi završnih dogovora, ali i kako bi sa našim ljekarima uradili dva operativna zahvata.

Iz Kliničkog centra Srbije povremeno će biti angažovan direktor Kardiohirurgije, kardiohirurg doc. dr Svetozar Putnik i anesteziolog dr Dejan Marković, iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ kardiohirurg doc. dr Ivan Stojanović, a iz italijanske IRCCS Policlinico SanDonaro kardiohirurg dr Alessandro Giamberti.

Stručnu pomoć pružaće i dječji kardiolog sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu dr Ida Jovanović.

Timovi iz Srbije biće podrška našim stručnjacima u Centru za kardiohirurgiju u unapređenju liječenja pacijenata sa terminalnom, završnom srčanom slabošću, kod transplantacija srca, kao i za ugradnju srčanih pumpi.

“Oni će sa našim ljekarima učestvovati u kardiohirurškim operacijama radi smanjenja lista čekanja, kao i ispomoć u slučaju nedostatka kadra”, kazala je direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević.

Prema njenim riječima, Klinički je potpisao memorandum o poslovnoj saradnji u oblasti zdravstvene djelatnosti, a naročito u oblasti stručnog i praktičnog, kao i naučnog usavršavanja sa Kliničkim centrom Srbije i Institutom za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Tim povodom, kako je istakla, Centar za kardiohirurgiju Kliničkog centra danas će posjetiti dr Putnik, dr Marković i dr Stojanović kako bi precizirali detalje buduće saradnje.

“Memorandumi se odnose na oblast kardiohirurgije, odnosno kardiohirurških operacija, uključujući sve kompleksne hirurške intervencije u skladu sa savremenim kardiohirurškim standardima. Stručnu pomoć u Centru za kardiohirurgiju pružaće timovi kardiohirurg i anesteziolog”, kazala je Kovačević.

Naglasila je da su ovi sporazumi nastavak tradicionalno dobre saradnje zdravstvenih institucija Crne Gore i Srbije.

“Crnogorski ljekari znanja su najčešće sticali na medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kao i stručna usavršavanja”, podsjetila je Kovačević.

Ljekari našeg Kliničkog centra, naglasila je ona, prate i sa uspjehom usvajaju savremene medicinske trendove.

“U liječenju kardiovaskularnih bolesnika napravljeni su značajni pomaci. Veoma zahtjevna oblast medicine kardiohirurgija, od osnivanja Centra za kardiohirurgiju 2003. godine do danas, ima kontinuirani trend razvoja i unapređenja. Primjera radi, ljekari naše ustanove su krajem marta 2011. godine, sa uspjehom, među prvima u regionu (poslije Slovenije), uveli TAVI proceduru, kojom su zamijenili oboljeli aortni zalistak interventnom metodom zamjene kroz krvne sudove, bez operacije. Ova procedura se i danas primjenjuje u našoj ustanovi”, istakla je Kovačević.

U želji da se ovakav trend nastavi, prema riječima čelnice Kliničkog centra, veliku pažnju posvećuju saradnji sa renomiranim centrima iz regiona.

Stoga, naglašava Kovačević, i angažman ljekara iz drugih centara ima značaj u razmjeni mišljenja i iskustava.

Dr Nikolić na godišnjem odmoru

Na pitanje što se dešava sa slučajem bivšeg direktora Centra za kardiohirurgiju dr Aleksandra Nikolića, te da li je odlučeno da li on ostaje ili ide iz Kliničkog centra, Zorica Kovačević je kazala da je on i dalje na godišnjem odmoru.

“Do imenovanja novog načelnika Centra ovom jedinicom rukovodiće direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović u sklopu koje je i Centar za kardiohirurgiju”, kazala je Kovačević.

Špekulacije oko navodne ostavke ili smjene dr Nikolića ranije nije željela da komentariše ni čelnica Kliničkog, ali ni dr Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trokadero
Gost
Trokadero

Kakva je ovo zdravstvena politika?! Umjesto četiri ljekara iz Italije i eventualno jedan iz Srbije, vi ovako… Okupacija u bijelim mantilima na djelu! Prevalitana Doclea Zeta Montenegro viva vero Pero Deformero

Send this to a friend