Društvo

CGO: Crna Gora još nema Zakone kojim bi se rehabilitovali Golootočani

U Crnoj Gori do danas nije donešen zakon kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica, iako je Vlada obećavala da će ovo pitanje uvrstiti na svoju agendu, navode iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku, iz ove NVO navode da politička podijeljenost Crne Gore ne može biti opravdanje za neadekvatno tretiranje posljedica zločina.

“Nadležne institucije moraju uspostaviti trajno sjećanje na žrtve političke represije socijalističkih i komunističkih režima u Jugoslaviji, što bi doprinijelo i izgradnji prijeko potrebne kulture sjećanja u crnogorskom društvu”, zaključuju iz CGO.

Podsjetili su da je Crna Gora imala procentualno najveći broj političkih zatvorenika u ozloglašenom logoru na Golom otoku u Hrvatskoj, u kojem su zvijerski mučeni i ubijani tadašnji protivnici komunističkog režima.

“Crna Gora ostaje dosljedna u potiskivanju neprijatnih pitanja iz prošlosti ili njihovom povremenom i selektivnom otvaranju bez prepoznavanja važnosti adekvatnog suočavanja sa njima što je neophodno zarad održivosti društva na zdravim osnovama. CGO kontinuirano ukazuje na ovaj problem kroz bavljenje različitim periodima skorije crnogorske istorije i insistiranje da se modernizuje i formalni obrazovni sistem u ovom dijelu kako bi nove generacije mogle dobiti vjerodostojan činjenični okvir”, zaključili su iz ove NVO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rasy
Gost
Rasy

Pravda za osuđenike iz vremena IB mora doći. A Crna Gora će, u susret prustupanju EU, morati da usvoji i Rezoluciju o osudi komunistickih zločina.

Prolaznik
Gost
Prolaznik

Koliko sam cuo, nekoliko porodica je pripremili tuzbu Sudu u Strazburu. Pretpostavljam da cemo morati da platimo (i treba da platimo), ali ovaj put i ogromne sudske troskove.

Send this to a friend