Društvo

Čirgić: Fond spreman da implementira novi servis vakcina COVID 19

Sead Čirgić

Nabavka vakcina uopšte, pa ni protiv novog korona virusa, nije u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje. Ipak, u toj zdravstvenoj ustanovi su spremni da, ukoliko za to dobiju zeleno svijetlo od resornog ministarstva, izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru postojeće Fondove platforme eZdravlje, omoguće svim građanima Crne Gore da se prijave za vakcinaciju protiv Covid-19 infekcije, odnosno izjasne po ovom pitanju. To je Dnevnim novinama kazao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić zamoljen da prokomentariše aktuelna dešavanja oko nabavke vakcina protiv Covid-19 u Crnoj Gori.

“Nabavka vakcina nije u nadležnosti Fonda i ne bih komentarisao cjelokupnu situaciju oko nabavki. Međutim, u skladu sa aktuelnom situacijom nabavke vakcina i trenutkom kada se donose bitne odluke i planira program vakcinacije, Fond za zdravstveno osiguranje spreman je da pomogne donosiocima odluka, i da posredstvom Integralnog informacionog sistema zdravstva obezbijedi potrebne podatke ili informacije na bazi kojih bi se između ostalog pristupilo analizi, a zatim i donosili odgovarajući planovi nabavki, sa ciljem efikasnog sprovođenja programa imunizacije i racionalnog korišćenja budžetskih sredstava”, kazao je za Dnevne novine Čirgić.

To, kako kaže, mogu obezbijediti preko već postojeće platforme eZdravlje bez dodatnih ulaganja u softver ili opremu.

“Ono što je naš prijedlog, vođeni iskustvom razvijenih zemalja, jeste da se izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru Fondove platforme eZdravlje, omogući svim građanima Crne Gore prijava, odnosno izjašnjavanje po ovom pitanju ili iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv Covid-19 infekcije. Ovo, prije svega, što je vakcinacija za sada izraz slobodne volje ili samostalna odluka, pa smatramo da se na ovaj način mogu prikupiti podaci koji donosiocima odluka u sistemu mogu umnogome pomoći, odnosno biti možda ključni u dijelu planiranja i definisanja daljih koraka” objašnjava Čirgić.

Tu, između ostalog, misle prije svega na broj zainteresovanih građana, što, smatra on, može doprinijeti planiranju potrebnih količina vakcina po proizvođačima i shodno tome finansijskih sredstava, a što bitno utiče na plan nabavke i ugovaranja.

“Odabir ustanove ili punkta kao lokacije vakcinacije po izboru građanina može biti značajan za odluke kod načina distribucije, čuvanja vakcina, i same efikasnosti zdravstvenog sistema u postupku vakcinacije. Dakle, ukoliko donosioci odluka budu cijenili da u postupku nabavki ponuđena rješenja Fonda mogu biti od koristi u smislu dugoročnog i adekvatnog planiranja masovne vakcinacije u Crnog Gori, spremni samo da u roku od tri dana na platformi eZdravlja obezbijedimo servis eVakcinaCovid-19 sa upitnikom koji daje odgovor na, čini se, važna pitanja”, naglasio je Čirgić.

Ukoliko je potrebno, prema mišljenju struke, dodaje, mogu obezbijediti i kompletan set opštih podataka za zainteresovane osiguranike Fonda, kao i podataka o zdravstvenom stanju, dijagnozama i slično, a važni su sa stručno-epidemiološkog stanoviša ili se zahtijevaju od strane nadležnih u zdravstvenom sistemu.

“Na osnovu svih prikupljenih podataka dobili bismo izvještaje i precizne informacije o svim segmentima koji se odnose na vakcinaciju. Takođe, građanima se mogu slati povratne informacije na već ustaljen automatizovan način, putem SMS poruka i uspostavljenog dvosmjernog sistema komunikacije u okviru postojeće platforme eZdravlje. Napominjemo da ovakav zahvat ne podrazumijeva dodatna ulaganja u softver ili opremu”, zaključio je Čirgić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan
Gost
Jovan

Ostavite ovog covjeka za direktora Fonda. Gledajte rezultate, a ne politicko opredjeljenje.

Send this to a friend