Društvo

Čirgić nakon Odluke Vlade: Ministarstvo prosvjete i ministar Rusofil dosad krišili zakon i diskriminisali FCJK

Adnan Čirgić (Foto: Boris Đurović)
Adnan Čirgić (Foto: Boris Đurović)

Današnja odluka Vlade Crne Gore da da saglasnost na akt o zaradama FCJK koji je usklađen s novim zakonom o zaradama u javnom sektoru jasna je potvrda da su Ministarstvo prosvjete i ministar Rusofil dosad kršili zakon i sprovodili diskriminaciju nad FCJK, kazao je u izjavi za CdM dekan FCJK Adnan Čirgić.

<<<Zaposlenima na FCJK plate će biti uvećane<<<

Dekan FCJK navodi kako gotovo puna četiri mjeseca otkad je primjena toga zakona stupila na snagu Vlada je naprasno odlučila staviti njihov pravilnik na dnevni red.

Napominje kako to višemjesečno odugovlačenje i svjesno naglavačke izvrnuto tumačenje ministra prosvjete iz kojega proizilazi da FCJK nije dio javnoga sektora iako se finansira iz državnoga budžeta, uprkos tome što je Ministarstvo finansija odavno izdvojilo novac za zakonsko povećanje plata profesorima FCJK, zapravo je jasna poruka da je vladajuća “elita” spremna na besprizorno kršenje zakona koje sama donosi i jednako besprizorno kršenje ljudskih prava i gaženje svih koji se drznu usprotiviti njihovoj veleizdajničkoj politici i svih koji se ne mire sa sudbinom utapanja Crne Gore u, kako navodi, “brlog Vučićeva Srpskoga sveta”.

“Kad su usvojili zakon o zaradama u javnom sektoru, plan im je bio nagraditi svojoj politici podložnički Univerzitet Crne Gore kojim upravlja osoba koja je dio sveruske agenturne mreže, ali su zaboravili da će taj zakon obuhvatiti i prema njima buntovnički nastrojeni FCJK. Njihov beskrupulozni naum da selektivnom primjenom zakona izopšte one koji nijesu spremni na ćutnju i izdajničku saradnju prepoznao je veliki broj naučnika, asocijacija i građanskih aktivista kako u Crnoj Gori tako i u regionu i šire”, navodi sagovornik CdM-a.

Čirgić podvlači da nakon više desetina javnih reakcija, koje su Abazovićeva vlada i ministarstvo mučke primili, odlučili su da im je ipak pametnije postupiti po zakonu kako bi preduprijedili dalji pritisak građana i inostranih filologa, stručnjaka, pisaca i asocijacija.

“Mi ovo ne doživljavamo kao pobjedu. Za nas je ovo još jedna uspješno poslata poruka da nas ni ukidanjem finansija ni povećanjem zarada ne mogu ućutkati niti naćerati da odustanemo od emancipatorske misije zbog koje je FCJK osnovan. Ovo nije naša pobjeda jer nije riječ o birokratskom negativnom odnosu prema jednoj javnoj ustanovi. Ovo je dio šire akcije gušenja slobode javne riječi i gaženja svih društvenih kritičara kako bi lakše došli do konačnoga cilja – nestanka Crnogoraca i sloma građanskoga poretka ove države, nakon čega bi nestali svi razlozi njezina daljeg opstanka”, upozorava Črigić.

Kaže da im je jasno da se moraju boriti sami.

“A naša će borba motivisati širu podršku. Zahvalni smo svima i iz Crne Gore i iz Evrope i SAD koji su nam pružili javnu podršku. Zahvalni smo i medijima bez čije podrške bi javnost bila uskraćena za saznanje o još jednome kršenju zakona od strane Abazovićevih ministara u Vučićevoj Vladi Crne Gore”, smatra on.

Na kraju, valjalo bi, navodi Čirgić, postaviti i jedno retoričko pitanje.

“Da je kojim slučajem vlast do 2020. godine krenula u akciju gušenja katedre za srpski jezik u Nikšiću, da je otćutala desetine javnih reakcija i iz regiona i svijeta, da je iz platnoga sistema odlučila izopštiti profesore koji rade na katedri za srpski jezik i ušla u obračun s njima gazeći osnovne postulate o ljudskim pravima, bi li ambasade naših “zapadnih partnera” jednako stoički kao sad propratile tu nacionalističku autokratsku akciju?”, upitao je Čirgić.

Miraš Dušević

Send this to a friend