Društvo

Čirgić: Pravdu ću zatražiti na sudu

Adnan Čirgić

Obustavljanje isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce politički je revanšizam i pokušaj diskreditacije onih koji kritikuju aktuelnu vlast, poručio je prof. dr Adnan Čirgić, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac. On kaže i da će pravdu zatražiti na sudu.

Čirgić je reagovao na izjave u emisiji Argumenti na RTCG1 eksperta za kulturu u resornom ministarstvu Dragana Koprivice, koji je objasnio zašto je obustavljena isplata naknada za crnogorske istaknute kulturne stvaraoce.

“Ekspert nam je protumačio da su sporna dva nosioca toga statusa. Premda smo ostali uskraćeni za ime drugoga, ekspert je obavijestio crnogorsku javnost da isplata naknada kasni, jer je Adnan Čirgić nezakonito stekao taj status. Objašnjavajući širinu svoje ličnosti time da on čak ima i mnogo prijatelja muslimana, prijateljski mi je poručio da to nipošto ne shvatim kao vjersku ili nacionalnu diskriminaciju”, navodi Čirgić.

Kaže i da je Koprivica obmanuo crnogorsku javnost.

“Pozivajući se na to da od momenta sticanja moje profesorske diplome, odnosno diplome doktora nauka, do sticanja statusa istaknutoga kulturnog stvaraoca nije prošlo dvadeset godina, ekspert Koprivica obmanuo je crnogorsku javnost kako ja nijesam imao zakonskoga osnova za sticanje toga statusa”, navodi Čirgić.

On ističe i da nijesu tačni navodi Dragana Koprivice, jer kako dodaje, ni Zakon o kulturi, ni Uredba o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac ne poznaje sticanje bilo kakve diplome kao uslov za dobijanje toga statusa.

“Uslov je 20 godina rada u kulturi i adekvatne nagrade, a dokaze o ispunjenosti tih uslova ekspert Koprivica posjeduje”, ističe Čirgić.

Status istaknutoga kulturnog stvaraoca, kako podsjeća Čirgić, dodijelila mu je Vlada Crne Gore na prijedlog bivšega Ministarstva kulture.

“Ta je odluka konačna objavljivanjem u Službenome listu i zakonito je ne može pobiti ni ekspert Koprivica ni njegova ministrica četnik. Ukoliko pak smatraju da sam taj status nezakonito stekao, neka to dokažu pred pravosudnim organima. Kao što ću i ja pravdu zatražiti na sudu čim mi Ministarstvo uruči dokument zasnovan na Koprivičinim nalazima.

Čirgić ističe i da je sasvim jasno da nije riječ o vjerskoj diskriminaciji.

“Neko ko je bio Šešeljeva metla za progon beogradskih profesora, kako je to svojedobno bio sadašnji ekspert Koprivica, ne bi se time sigurno bavio. No jeste riječ o političkome revanšizmu i pokušaju diskreditacije onih što kritikuju aktuelnu vlast”, navodi Čirgić.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
Građanin CGCaroMarkoMihaMarija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin CG
Gost
Građanin CG

Lično cijenim rad g.Čirgića na polju lingvistike, ali smatram da, ako sebe smatra istaknutim kulturnim radnikom, povede malo više računa o svom rječniku, koji je, blago rečeno, uličarski.

Caro
Gost
Caro

Kod nas su istoričari na cijeni…inžinjera , programera i ljekara nema medju zaslužnima. Najgori djaci su u zadnjih 40 godina upisivali istoriju i geografij, razrednu nastavu ili ekonomiju. Zato smo tu dje smo.

Marko
Gost
Marko

Neka sud odluci. Nema to veze sa fakultetom ali ima sa stvaranjem. Ako dokaze da je stvarao od svoje dvadesete u pravu je.

Miha
Gost
Miha

Čirgić je zbog Ś i Ź zasluzio status istaknutog kukturnog stvaraoca, i doživotnu apanažu o trošku poreskih obveznika , još od srednjoškolskih dana je postizao rezultate te time stekao uslov propisan zakonom o 20 togodisnjem radu u kulturi. Pravda za Adnana !

Marija
Gost
Marija

Podrška za Čirgića!

Anonimous
Gost
Anonimous

Podrška Čirgiću je podrška Crnogorskom jeziku i Crnoj Gori. Eksperti će proći, a njihovi će se tragovi ostati kao pomen neukog siledžijstva.

Edw
Gost
Edw

Ako je i druga osoba musliman, onda je jasno. Koprivica je svojevremeno dolazio na skolska takmicenja da utice na komisiju da pobijede njegovi kandidati. Sjecam se jer sam kao dijete ucestvovao.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Podrška za profesora Čirgića. Svi treba da reagujemo.

Send this to a friend