Društvo

Smijenjena kompletna uređivačka struktura u Javnom servisu: Čistka kakva nije bila ni devedesetih

Četrdesetak dana nakon izbora novog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i nepunih mjesec od izbora Marije Tomašević za direktorku Televizije Crne Gore, u talasu „demokratskih promjena“ smijenjen je – ne samo rukovodeći tim, već i gotovo kompletna uređivačka struktura ove medijske kuće, piše Pobjeda.

U najvećoj kadrovskoj sječi, koja nije zabilježena ni devedesetih godina prošlog vijeka, prema saznanjima Pobjede, sa pozicija su uklonjeni: pomoćnica generalnog direktora Vanja Šćekić, direktor TVCG Slavko Đurđić, direktor Radija Budo Raičević, savjetnik generalnog direktora Vladan Mićunović, urednica Prvog programa TVCG Aleksandra Pavićević, v.d. urednice Parlamentarnog kanala Slavica Kruščić, rukovodilac sektora Produkcije Dragan Tomašević, rukovodilac sektora Marketinga Mladen Vukčević, urednica Jutarnjeg programa Milica Babić, urednica Dokumentarnog programa Tanja Šuković, urednik Kulturno-umjetničkog programa Vlatko Simunović, urednica Programskog arhiva Snežana Rakonjac, urednica Redakcije za istoriografiju Nataša Baranin, komentator Branko Vojičić, koji je i devedesetih smijenjen sa mjesta urednika informativnog programa, nakon čega je uslijedio i otkaz.

Kadrovska čistka „po dubini“, za koju sagovornici Pobjede tvrde da još nije dobila konačnicu, sprovodi se iza zatvorenih vrata – bez argumentacije i obrazloženja.

Uređivačka struktura na meti se našla vjerovatno zbog nove uređivačke politike, ali koji su motivi za smjenu pomoćnice generalnog direktora RTCG Vanje Šćekić, koja, uz niz strateških projekata, nosi ponajviše zasluga za stabilno finansiranje Javnog servisa i kreiranje modela kojim su javni finansijski prihodi RTCG duplirani, nije jasno.

Prema informacijama Pobjede, priprema se i smjena urednice Naučno-obrazovnog programa TVCG Sanje Blečić.

Uklonjenim profesionalcima, koji su minulih godina i decenija doprinosili misiji javnog servisa i ugledu RTCG, pokrenuli nove programske sadržaje, osvojili brojne nagrade na domaćim i međunarodnim tv smotrama, osmislili strategiju za spašavanje ugrožene i decenijama zapostavljene arhivske baštine TVCG, uspjeli da organizuju kvalitetan program u složenim uslovima koje je nametnula pandemija virusa kovid-19 – ovih dana su ponuđena nižerangirana radna mjesta ili otkaz.

Prema riječima sagovornika Pobjede, povod za smjenu nekoliko urednika bilo je saopštenje koje su napisali kao podršku Tanji Šuković i Draganu Tomaševiću, koje menadžment nije zaštitio nakon brutalnih verbalnih napada kojima su bili izloženi tokom radnog zadatka ispred Cetinjskog manastira 1. septembra.

Oni su se prilikom snimanja pokrivalica, za dokumentarac o crnogorskom stradalniku Petru Zviceru, zatekli ispred Cetinjskog manastira u trenutku kada je grupa građanki imala performans.

Slijedeći novinarski impuls, kamerman Tomašević je krenuo da snima taj skup i ušao za njima u portu Manastira. Tada je izbio incident, jer mu je rečeno da ne može da snima, a sveštena lica su brutalno izvrijeđala Tanju Šuković. Verbalni napad ekipa TCG prijavila je policiji i obavijestila uredništvo.

Do sljedećeg jutra niko iz uprave RTCG nije kontaktirao Tanju Šuković, kada joj je iz kabineta direktorice Tomašević traženo da napiše izvještaj o događaju. Šuković je u tom trenutku išla na zakazani ljekarski pregled nakon kog je i hospitalizovana i imala hiruršku intervenciju.

Od tog dana niko joj se više nije obratio. Makar kolegijalno ili ljudski zbog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Menadžment kuće za koju rade, Šuković i Tomaševiću, ne da nije pružio podršku, već je izdao saopštenje u kome su naveli da će ih ispitati, te ustvrdili da na Cetinju 1. septembra nijesu bili po zadatku, iako je snimanje uredno bilo zavedeno u knjizi snimanja.

Nakon takvog stava menadžmenta, u odbranu je istupilo nekoliko kolega koji su javno kazali da se prvi put u višedecenijskoj istoriji crnogorske Televizije, dešava „da se rukovodstvo kuće unaprijed ogradi od najvrjednijeg što ima – svojih najčasnijih poslenika, profesionalaca koji su svojim djelima i nagrađenim emisijama obogatili programsku riznicu Javnog servisa dokumentima neprolazne vrijednosti“.

Istakli su da saopštenje menadžmenta RTCG i ćutanje Savjeta Javnog servisa, u kojem sjedi i predsjednica jednog novinarskog sindikata, doživljavaju kao javnu ili prećutnu izdaju novinarske profesije.

Potpisani su Snežana Rakonjac, Nataša Baranin, Sanja Blečić, Slavko Đurđić, Aleksandra Pavićević, Siniša Adamović, Jelena Dukaj, Vesna Terić, Vesna Banović, Zoran Š. Kovačević Kaćo, Rajko Cerović, Čedomila Vujošević Đurđić i Dragoljub Čarli Ilić.

Upravo to pismo, sumnjaju Snežana Rakonjac i Nataša Baranin, donedavno urednice u TVCG, bilo je razlog za smjenu.

I Šuković je nakon tog događaja sa pozicije urednice Dokumentarnog programa dobila premještaj na poziciju urednice redakcije na Parlamentarnom kanalu.

Doskorašnjoj urednici programskog arhiva Snežani Rakonjac je ponuđeno radno mjesto urednice redakcije za istoriografiju.

Obrazloženje za ovu odluku nije dobila, ali je ubijeđena da profesionalne propuste nije imala.

“Možda sam smijenjena zato što sam prije desetak godina pokrenula jednu od najvažnijih misija u istoriji ove kuće i zajedno sa koleginicama Dušankom Mićunović i Jelenom Dukaj osmislila strategiju za spašavanje ugrožene i zaboravljene arhivske baštine TVCG. Ili zato što sam otkrila da je arhiv daleko najvrjedniji resur naše kuće ,,težak“ više od 120 miliona eura? Ili zato što sam otkrila da je RTCG vlasnik prava za cjelokupno nasljeđe ,,Lovćen-filma“, koje takođe ima višemilionsku vrijednost? Možda sam kriva za otvaranje Muzeja RTCG, ili pokretanje inicijative da se pet arhivskih zbirki iz naše programske riznice zaštite kao kulturno dobro od nacionalnog značaja, ili zato što sam obezbijedila 35.000 eura za restauraciju i digitalizaciju naših najstarijih emisija. Dio krivice može se pripisati i mom novinarskom opusu od 60 dokumentarnih emisija i serija, od kojih su dvije prikazane na HRT-u i Televiziji BiH”, rekla je Rakonjac.

Iako sumnja još se, kaže ona, nada da podrška kolegama, ipak, nije bila razlog za njenu smjenu.

“Na čelu RTCG je, ipak, donedavni NVO aktivista, koji zna da naš Ustav garantuje slobodu misli i da bi takav potez bio protumačen kao čisti revanšizam”,zaključila je Rakonjac.

MEDIJ BEZ SLOBODE GOVORA 

Doskorašnja urednica redakcije za istoriografiju Nataša Baranin dobila je prije dva dana ponudu da uređuje emisiju u okviru dokumentarnog programa. I ona je zaštitila kolege jer smatra da im je načinjena nepravda.

“Vrlo je lako moguće da se moje raspoređenje dovede u vezu sa podrškom koju sam pružila kolegama Tanji Šuković i Draganu Tomaševiću. Ne mogu to da tvrdim, ali sumnjam da je to moguće”, navela je Baranin.

Javni servis mora da se zalaže za slobodu misli i govora, ocjenjuje ona, ali nije baš ubijeđena da je trenutno tako.

“Ova kuća treba da se zalaže za slobodu govora i misli, a niko od nas koji smo potpisali saopštenje nikad ničim nije ugrozio program. Obavljali smo savjesno svoje zadatke i to je više nego jasno”,kategorična je Baranin.

Jedan od zaposlenih koji već godinama radi kao kamerman i producent je i Dragan Tomašević koji konstatuje da su se smjene desile na nekorektan i ružan način.

“Kada je novo rukovodstvo došlo pominjalo se da će na moje mjesto da dođu neki ljudi, ali kad sam zatražio od Raonića da se sastanemo, kako bih znao na čemu sam, to se nije desilo. U međvremenu se dogodio incident kod Cetinjskog manastira. Nakon toga, promptno sam smijenjen. Da li je to bio okidač ne mogu da tvrdim, ali sumnjam da je taj događaj doveo do moje smjene”, kazao je Tomašević.

Javni servis mora da se zalaže za slobodu misli i govora, ocjenjuje ona, ali nije baš ubijeđena da je trenutno tako.

Dodaje da mu nije žao zbog smjene, jer kako navodi, sa ljudima koji čine menadžment i sa Savjetom Javnog servisa ne bi mogao da finkcioniše sa pozicije rukovodioca produkcije koju je do skoro pokrivao.

“Kada sam slučajno sreo Raonića i sa njim razgovarao u hodniku u zgradi Javnog servisa, shvatio sam da 38 godina provedenih u TVCG koje su bile plodne i časne za mene, tim ljudima ne znače ništa”, razočaran je Tomašević.

Kako je istakao, samo jedna od stvari koje je uradio za tu kuću je da je ugovorio zakup reportažnih kola po znatno nižoj cijeni nego što su to činili oni koji su bili na njegovom mjestu.

“Dok Javni servis nije imao reportažna kola, ja sam ostvario uštedu od oko 60.000 eura. Zakup smo plaćali 12.000 eura i više, a ja sam našao kola za 6.000 eura”, kazao je on Pobjedi.

MENADŽMENT BEZ KOMENTARA

Na pitanje Pobjede da li je do raspoređivanja određenog dijela uredništva na nižerangirana mjesta došlo, između ostalog i zbog njihove podrške ugroženim kolegama, direktorica TVCG Marija Tomašević nije imala komentar.

Ona se javila na telefonski poziv ali je rekla da tako nešto ne bi komentarisala.

Bez komentara na upite bio je i prvi čovjek Javnog servisa Boris Raonić.

“Ne bih komentarisao”, bilo je sve što nam je odgovorio.

53

avatar
1000
44
9
0
 
53
DinoSaraKarl MarksMirkecHope Joana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dino
Gost
Dino

Nevladin sektor postao vladin

Sara
Gost
Sara

Zasto se ne zale Sudu??

Mirkec
Gost
Mirkec

Sad će ovo iz Vijesti što su se u međuvremenu zaposlili u RTCG da budu direktori. Planski Perović i Ivanović odradili to

Hope Joana
Gost
Hope Joana

Zamisli,smjenjeni oni koji su tvcg srozali da niko ih nije ni gledao. Pa sta ce nego smijenit???

Ja
Gost
Ja

E, cus, smijenili ga sa mjesta kamermana. A, bjeziiii

Zoran
Gost
Zoran

Sad strucnjace prespoj da gledamo tv Vranje.

Bar
Gost
Bar

Nije valjda da ste ocekivali nesto drugo. Tako je trebalo sa svakim drzavnim preduzecem. Bice jos toga, polako.

Rtv
Gost
Rtv

Više je vrijeme bilo. Dosta je njihovog bahaćenja

J.j.j
Gost
J.j.j

Sad svi nek predju na tv podgoricu a za po godine šuće put kuće

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Zato u radio difuznom centru dps menadzment uziva sa novim direktorom iz DF-a. Nema revansizma, nego cak on njih sve slusa sta i kako 😀😀😀

Srbo
Gost
Srbo

Ovi su i trebali biti smjenjeni ali ako novi nastave kao prethodnici onda ništa od slobode.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Bravo, vrijeme je bilo…

Loš
Gost
Loš

Eto materijala da se osnuje nova televizija.

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Konacno!! 👍

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Još je ljudi smijenjeno. Među njima i Slaven Knezović!

Samo tako
Gost
Samo tako

To je pravo, i na ostale institucije.

Staxe
Gost
Staxe

Vakat je bilo…

Commentator
Gost
Commentator

Raonić je, čini mi se, najbliži DF-u.

Kokot
Gost
Kokot

Tako i treba.Konačno da RTCG bude servis građana a ne jedne partije.Brzo će i Pobjeda.

990011
Gost
990011

Eto koliko znaš. Pobjeda je privatna a ne državna.

Coca
Gost
Coca

Valjda je ovo cistka kadrova iz devedesetih..

Karl Marks
Gost
Karl Marks

Mudronjo 90ih je bio Emilo i vaša ekipa

Novljanin CG
Gost
Novljanin CG

Eto nama Labudovića nazad i sve ono đubre iz dnevnika ’90-tih,e blago nama šta nam radi dritko….

Mihailo
Gost
Mihailo

Mene interesuje stav ministarke srzentic, svjetske face, da li se tako postupa sa najboljim novinarima i po svijetu i to bez obrazloženja.
E stidite se i sramite dok ste zivi. Bojkot propagande srpskog sveta.

Bobo
Gost
Bobo

Raonic je tu samo figura mala i nebitna. Ova iz DF pravi od RTCG bolji Pink i Hepi i što će onda tu najbolji novinari koje je RTCG imala?
Imamo novu srpsku tv, imamo presvucene preko noći Klikovce, Marije, Zorane i slične konvertite pa uzivajte još malo u primitivizmu i glibu, necete zadugo.

Igor
Gost
Igor

Objavite rejtinge smijenjenih i novih i dobicemo sve odgovore kome se vjerovalo, ko je bio najgledaniji i sto je cilj ovih cistki.

StringerBell
Gost
StringerBell

Oće li moći svi u “Gradsku TV” stat’ za ime boga?

Sanja
Gost
Sanja

Nego sta. Svaka cast za Gradsku, bar da imamo sto gledati. Da ne slusamo o SPC

marius
Gost
marius

Staljin bi im pozavidio .

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Svima njima sluzi na cast sto su smijenjeni! Vrijeme leti, stvari se brzo promijene, a obraz je samo jedan. Javni servis to vise nije. Postaje Pink i RTS.

Vlado
Gost
Vlado

Gdje su medijska udruzenja, sindikati, EU kancelarija, NVO da li ste ovo trazili? Što se ne glasnete, pišete medjunarodnim medijskim zajednicama o obracunu sa strukom i nacijom?

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Ja ovdje vidim jedan cilj kad procitam imena smijenjenih. Smijeniti profesionalce, vrsne novinare da bi DF i slicni mogli komotno da sprovode svoj plan unizenja nase drzave. Imena poput Tanje Sukovic, Snezane Rakonjac, Milice Babic koja je napravila Jutarnji da bude najbolji i najgledaniji od svih tv i ostalih novinara, bili bi blago za svaku ozbiljnu televiziju. Ali ovdje se… Više »

mozebit
Gost
mozebit

Neka što za koji mjesec će jop veća čistka svih tih što uvaljuju. Samo će čistke poprimiti potpuno drugi pojam u CG i tu u svim oblastima. Zatrijeće se izdajničko sjeme.

Hurem
Gost
Hurem

Raonic-radikal “nevladin

Niksic
Gost
Niksic

Neće ni ovo dovijeka

Danjo
Gost
Danjo

723 radnika sjecam se… treba to rastjerat…al opet ne na ovaj nacin istom formulom kao prije glasalo se za promjene a ne za sjasi da drugi uzjasi

Obavijestena
Gost
Obavijestena

Za neke sa spiska, nikakva steta sto su smijenjeni. Ali ima ovdje stvarno ozbiljnih novinara, baranin, rakonjac recimo. Pi.

Dddd
Gost
Dddd

I sve to od kadra dps borisa raonica…

Lakojetako
Gost
Lakojetako

Ne brinite, mozemo mi jos nize.
Dnecnik 2, domacin dobri stari Vucic.
Mada nece Ura dati.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nikakve stete, neki od njih su i razocarani nacionalisti !

el_guapo
Gost
el_guapo

Ćeraj to pa neka rade na Gradsku. Ova kuknjava za “podobnim” kadrovima je potpuno nepotrebna – kako siješ, tako žanješ.

Karl Marks
Gost
Karl Marks

Doći će voda i do tvojih vrata, pa će neko reći “ nikakva šteta”! Razmisli.
Ako si u stanju

????????
Gost
????????

Mediji nikad nijesu bili niti će biti sloboda govora ! Uvijek su nečije …,, i pišu kako onaj iz sjenke kaže .

Jedna iz mase
Gost
Jedna iz mase

O Bogu hvala ovu gospodu su davno trebali istjerati , da na kazem kakvom. metlom

Legolas
Gost
Legolas

Kaže Jedna iz mase!

Ceca
Gost
Ceca

I ti df bez obrazlozenja sram vas bilo. No brzo cete i vi tamo dje pripadate na smetlište.

Neo
Gost
Neo

E najbolje da umjesto dps-uhljeba i zastiđa od javnog servisa
sad dođu novi uhljebi i nova zastiđa..
Bilo ne ponovilo se, nikad više dps 👌✔️
No što će sa viškom od 300-400 “radnika” u televiziji 😂

RRRRRR
Gost
RRRRRR

Sram te bilo niti znaš šta su uhljebi niti imaš pojma šta znače ovakve čistke, stižemo S.Koreju brzinom munje. A ti i takvi i nemogu doći u takvu situaciju kao ovi ljudi koji su pošteno radili svoj posao. I naravno lijepo bi bilo da umiješ da objasniš po čemu je RTCG zastiđe, valjda zato što nije promovisao svetoslavlje i pošteno… Više »

Darko
Gost
Darko

Zastidje ??
Cim ne littuje i duva u jedra opozicije , jer ovi sad su to evo 30 god, nevaljaju .
Doce nova vremena a tad bez milosti i stida Osveta !!!!

Danilo
Gost
Danilo

Ovo je početak nove RTCG a višak radnika staviti kao neraspoređene jeftinije nego davati im otpremnine

Penzioner
Gost
Penzioner

Popove koji su se zamonašili iz redova sedmog bataljona obavezno uvrstiti u uređivački tim. To su perjanici aktuelne vlasti, a jedni i drugi nijesu vrijedni lule duvana.

Sasa
Gost
Sasa

Raonić prikriveni srbofil i ne samo on nego većina koja su radila u nvo.

Mili
Gost
Mili

Evo da ne znamo kakav je RTV CG bila pa da se čudimo …najmanje servis svojih građana…inače je imala više zapošljenih nego nekada velika Nikšićka preduzeća zajedno-Željezara,Pivara,Metalac,Šik Javorska,PTK

Send this to a friend