Društvo

CKM: Nerazjašnjeno kako se pozdravlja himna i gdje se ističe zastava

Usvajanjem izmjene i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti nije se dobilo ništa značajno što bi doprinijelo boljem odnosu prema državnoj zastavi, grbu i himni, smatraju u Crnogorskoj kulturnoj mreži.

Kako navode, istalo je nerazjašnjeno na koji način se pozdravlja himna, nije precizirano kako se ističe zastava, tj. gdje se ističe sa vertikalnim, a gdje sa horizontalnim grbom, a prihvatanjem amandmana poslanice Draginje Vuksanović koji se odnosio na dozvoljenu upotrebu grba kao robnog žiga se dalo dosta prostora za njegovu zloupotrebu.

“Takođe, ni naziv zakona nije izmijenjen, a to je bila obaveza. Posebno nas brine neprihvatanje amandmana koje je predložila naša organizacija, a koji bi, u to smo sigurni, doprinijeli da dobijemo kvalitetniji Zakon koji ne bi ostavljao prostora za bilo kakvu vrstu manipulacije sa državnim simbolima”, navode u CKM-u-

Prema njihovim riječima, zabrinjavajuće je i odbijanje našeg amandmana, koji je predložio poslanik Andrija Popović, a koji se odnosio na to da je obaveza svake političke partije, koja se finasira iz budžeta, da na stranačkim prostorijama istakne državnu zastavu.

“Nažalost, niko od poslanika nije bio spreman da predloži amandman koji smo im uputili, a koji se odnosio na to da kazne zbog nepoštovanja državnih simbola budu mnogo rigoroznije za javne funkcionere od kazni za fizička lica. Radeći na izmjeni i dopunama ovog zakona, Ministarstvo kulture je, nažalost, pokazalo visok stepen pravničkog neznanja. Očigledno je da zaposlene u pomenutom ministarstvu više brine kako će na konkursima podijeliti novac, nego li kako će zaštiti od zloupotrebu zastavu, grb i himnu. Zanimljivije im je bilo da Dan nezavisnosti, jedan od najsvetijih datuma u novijoj crnogorskoj istoriji, obilježe uz elektronsku muziku, nego da rade na promociji i jačanju jednih od največih vrijednosti naše države multietničnosti i multkulturalnosti”, dodaju iz CKM-a.

Navode da se u narednom periodu mora temeljnije pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona ukoliko želimo da ojačamo državne simbole i dobijemo Zakon koji će biti primjenjljiv.

“Ostaje žal što poštenu namjeru premijera Duška Markovića da se dobije kvalitetan Zakon Ministartsvo kulture nije spovelo u djelo. Crnogorska kulturna mreža očekuje da će oštrije kazne za nepoštovanje državnih simbola donekle doprinijeti da se odnos prema istima popravi. Nastavićemo da i dalje radimo na podizanju nivoa svijesti kod građana i državnih institucija o važnosti poštovanja državnih simbola”, poručili su oni.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Stara PLovcenska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara P
Gost
Stara P

Jedan veliki Crnogorac ima privezak za ključeve sa zastavom, peškire sa dizajnom zastave, papuče sa grbom, za kape i ostalo da ne pričamo!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Himna se pozdravlja tako sto se ne ignorise !

Send this to a friend