Društvo

CPC obilježava tri decenije od obnavljanja autokefalnosti, Mihailo odlučio da jubilej bude obilježen nizom aktivnosti

Mitropolit Mihailo

Ove godine navršava se tri decenije od obnavljanja Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, Mihailo, donio je odluku da ovaj jubilej bude obilježen nizom svečanih aktivnosti.

Narednih dana, kako je saopšteno, biće formirani organizacioni i programski odbor, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o planu obilježavanja ovog velikog jubileja.

“Crnogorska Pravoslavna Crkva obnovljena je na tradicionalnom Opštecrnogorskom narodnom zboru na Cetinju, na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine. Za duhovnoga poglavara Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti izabran je mitronosni arhimandrit u Američkoj pravoslavnoj crkvi njegovo visokopreosveštenstvo gospodin Antonije Abramović, koji se predstavio 18. novembra 1996. godine”, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Naslijedio ga je, kako navode, vladika Mihailo Dedeić, hirotonisan u Sofiji, u crkvi Svete Paraskeve, 1998. godine.

“S ponosom ističemo da obnovljena Crnogorska Pravoslavna Crkva, u protekle tri decenije na krst raspinjana i osporavana i od vlasti i od opozicije, danas ima 26 svještenosloužitelja, koji su svakoga dana, cijele godine, molitveno i crkveno na usluzi svim građanima pravoslavne vjerispovijesti. Gospod ju je nagradio sa četvoricom arhiepiskopa i epsikopa, 15 svještenika, tri đakona i četiri  ipođakona, koji služe u vinogradu Gospodnjem. To su četvorica episkopa: Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, Arhiepiskop kotorsko-primorski Simeon, vikarni episkop Boris Bojović, episkop Ostroško-nikšićki Gorazd, 14 svještenika, đakona i ipođakona u zemlji – tri svještenika i dva đakona u Italiji, dva svještenika u Belgiji, u Austriji vladika i svještenik i u Argentini vladika i đakon”, poručuju iz CPC.

Povodom ovoga velikoga crnogorskoga jubileja – tri decenije od obnove Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve –arhiepiskop cetinjski i mitropolitit crnogorski,  Mihailo, “poziva vjerujuće i sve ljude dobre volje da daju doprinos njegovom obilježavanju”.

40

avatar
1000
12
28
0
 
34
MilijaChunkDuleIvoBakibgd67
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivo
Gost
Ivo

Ko vam je dao autokefaliju 🤣🤣🤣

Chunk
Gost
Chunk

Pročitaj Ustav Knjaževine Crne Gore.

Tara
Gost
Tara

Neka je sa Srecom..Vladiko!

Valter
Gost
Valter

Bravo! Nasa sveta crkva! Mucenica, ali nasa.

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Dragi indoktrinirani Crnogorci srpstvom, što se u ustavu iz 1905 crkva naziva CPC a ne SPC, sto se u katalogu pravoslavnih crkava iz 1851 zvanoj Atinska sintagma pod brojem 9 nalazi CPC, sto se u katalogu Carigradske patrijasije autokefalnih crkava nalazi CPC, baš BiH volio Vase cijenjeno misljenje i pametan komentar?

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Evo moj komentar čeka 3 sata na modernaciju, bas vam hvala!

Vava
Gost
Vava

Neka je sa srecom NVO CPC, jos hiljadu godina slavili

Freedom
Gost
Freedom

Fala vam od srca SPC sektasi. I vi tu 1000 godina dočekali tako bolesni i razjedani iznutra vašom mržnjom prema svima koji nijesu kao vi.

Kotor
Gost
Kotor

Nije neznalico NVO. Vladika Mihailo je rukopoložen u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi.

Pop Momišići
Gost
Pop Momišići

PU Cetinje se preselilo u Sofiju. Sve je sa vama iz Ćekljića moguće pa zato se i krstite levom rukom.

Milija
Gost
Milija

Levom

Vdv
Gost
Vdv

Ne moze se nazvati obnavljanje, obnavljanje bi bilo da ste mitropoliju crnogorsko primorsku izvukli iz spc u koju je uvucena, a vi ste napravili novu crkvu koja nikakvih istorijskih veza nema sa cpc. Hocu da kazem trebali ste se boriti za autokefalnost mcp, a ne da pravite novu organizaciju…

C G
Gost
C G

Kome ti to pričaš stručnjače!? Nama koji smo toga dana bili na Cetinje i obnovili Crnogorsku crkvu? Preispitaj sebe i kakve su ti namjere.

Mitar
Gost
Mitar

Dobro, ne znas, nije sramota. Ali pitaj prije no sto uzmes da komentarišeš.

ALEKSANDAR
Gost
ALEKSANDAR

Kome pricas

Dule
Gost
Dule

Jedini pametan komentar koji sam odavno cuo, jedini nacin da imamo nezavisnu crkvu je da se borimo za autokefalnost MCP koja je istoriski naslednik CPC, a ne strvaranje neke nove crke koja nikad, ali bas nikad nece biti priznata od bilo koje druge crkve jer nema istoriskih veza sa izvornim CPC

Kotor
Gost
Kotor

Živ nam bio 100 godina Mitropolite Crnogorske Pravoslavne Crkve!

Maestro
Gost
Maestro

Moramo mnogo više raditi na promociji CPC, jer da bi država bila stabilna, neophodno je i da društvo bude duhovno pod kontrolom svoje crkve

U pamet se cg
Gost
U pamet se cg

Bravo. I da nam se vrate crkve po cg. Da se skidaju one sarene zastave sa njih. Dosta je bilo srbskog cetnikovanja

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Nema tu ništa Michele, ne možete biti konkurentni SPC sekti na vjerskom tržištu.

Samo pitam...
Gost
Samo pitam...

Ako admin dopušta sektašima SPC ovakve komentare, zašto nama Crnogorcima ne dopuštate da njihovoga popa zovemo Pomfritije?

Atos
Gost
Atos

“Obnavljanje Autokefslnosti”.. Ajde neka ga neko pita, kada je to dobio Tomos i od koga, a Tomos je uslov za Autokefalnost…nemojte samo odgovarati na pitanje pitanjem…
Recite pošteno pojma nemamo i to je to…

Zdravko
Gost
Zdravko

SPC nema Tomos Atose. Trebalo bi da to znaš vjerniče. To što imaju je falsifikat zbog koga Vaseljenska Patrijaršija ne priznaje tu sektu.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Vaseljenska ne priznaje Srpsku? A dje si to cuo svega ti? Na 1700 godina od Milanskog edikta u bg i u pg dosli svi velikodostojnici svih 14 pravoslavnih crkava na svijetu, ili njihobi predstavnici,a kad nvo vpc nesto napravi eventualno dodju rascinjeni bivsi svestenici iz Bugarske. Ni jedan, ali bas ni jedan od ovih 14 priznatih nikad dosao nije. Jos… Više »

Ledenice
Gost
Ledenice

Ni Ruska crkva nema tomos, ali CPC IMA . Pogledaj u diptihu Ruske crkve da li ima ili nema ili u diptihu Vaseljenske patrijašije.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

SPC je vjekovima vozila “Tomos” na račun sultana pa vidi ih danas, kao prava crkva.

Mitar
Gost
Mitar

Atose odavno sam ti rekao da si trol! A ako nijesi , onda manje znas no , oprosti, biraci ure i “demokrata”!

Niksicanin
Gost
Niksicanin

I koliko ste hramova podigli za 30 godina?

GORNJA BREZNA
Gost
GORNJA BREZNA

Imamo naše hramove koji su trenutno okupirani.

Bakibgd67
Gost
Bakibgd67

Samo da Te pitam? Od 1945 šta ste uradili za crkvu u CG? Kada je Amfilohije došao za Vladiku imali ste svega 80 ak “mantija” u CG. A danas?

Bhh
Gost
Bhh

1 a okupirali Bog zna koliko

Cuca
Gost
Cuca

Ne Srbine, no reci koliko je svetosavska sekta napravila nenadoknadive štete nad starim crnogorskim crkvama uništavajući ih i pretvarajući ih u čuvenu moravsko leskovačku arhitekturu.
Kad vas iz naših crkava i hramova išćeramo mi ih imamo dosta i novi nam nijesu potrebni!

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Vec ih imamo od prije 1000g

Vjernik
Gost
Vjernik

Tolko ih imamo da ne treba posizat nove ka srbijanci

Pitam
Gost
Pitam

Naši su svi a spc limenka i još neke kante za smeće. Hram je grobnica mrzitelju Crne Gore.
Kazna božija ga stigla!

King Henry
Gost
King Henry

Da si tup , malo je reci.

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Nijedan, jer su ovi okupirani od crkve Srbije naši, zaluđeni Nikšićanine!

Mitar
Gost
Mitar

???? Od kojih para ste vi digli ona dva? Da nijesu te pare is srbije dosle?

Tara
Gost
Tara

Zasto da ih podizemo..kad ih vec imamo..problem je taj..sto ste ih vi ukrali..slicno Desantu..na crnogorski Manastir Cetinje…

Chunk
Gost
Chunk

SPC je podigla kiosk na Rumiju, Piramidu Tutanfilohija i onu poludžamiju u Baru. Sve stalo su Crnogorske crkve!

Send this to a friend