Društvo

Njemačka donira Crnoj Gori najsavremenije terapije za COVID vrijedne više od tri miliona eura

Vrijedna donacija iz Njemačke u ljekovima

Ministarstvo zdravlja Njemačke doniraće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 1. 536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba koje se sastoji od 1.536 bočica Casirivimaba i 1.536 bočica Imdevimaba za kombinovanu primjenu vrijednih 3.172.454 eura.

To je, iz Berlina, najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja predvodi crnogorsku delegaciju tokom zvanične posjete prestižnom Institutu Robert Koh i Univerzitetskoj bolnici Charité, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Crna Gora je neizmjerno zahvalna Njemačkoj na kompletnoj dosadašnjoj pomoći, prvenstveno u sferi borbe protiv pandemije korona virusa sa naglaskom na predstojeću donaciju monoklonalnih antitijela koja se primjenjuju u početnoj fazi borbe protiv COVID infekcije. Vrijednost ove donacije je 3.172.454 eura, međutim, ona prevazilazi svaku cijenu, imajući na umu da ćemo, uz pomoć ovih ljekova, nastojati da suzbijemo bolest na njenom samom početku”, poručila je dr Borovinić Bojović uz podsjećanje da je Crna Gora još u avgustu počela nabavku monoklonalnih antitijela koja se primjenjuju kod oboljelih od COVID infekcije, a kojima nije potrebna dodatna kiseonička terapija.

Ranije danas, ministarka zdravlja je sa kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje Crne Gore posjetila Univerzitetsku bolnicu Charité.

“Na licu mjesta smo se uvjerili u sve benefite telemedicine koja je u Crnoj Gori u povoju. Uradićemo sve što je u našoj moći da kolege iz Njemačke, uz pomoć telemedicine, učestvuju u pregledima i predlaganju terapija za pacijente u Crnoj Gori. Posjetili smo i jedinice intenzivne njege, gdje će se u narednom periodu obučavati ljekari iz Crne Gore. Kao ministarka zdravlja napominjem da mi je izuzetno drago što su uvažene kolege iz Berlina prepoznale KCCG i IJZCG kao pouzdane partnere. Mi ćemo sigurno opravdati povjerenje”, kazala je Borovinić Bojović.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
HuseinRumija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Husein
Gost
Husein

Vidis da su se nazalost svi pacijenti povresno lijecili do sad . Dobro je bar sad da su nam objasnili kako se radi .

Rumija
Gost
Rumija

A sta je sa povjerenjem gradjana?

Send this to a friend