Društvo

Crna Gora izložena nezapamćenoj kampanji dezinformacija

Aleksandar Bogdanović

Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, koja je posljednjih sedmica kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je iz Ministarstva kulture na čijem čelu je Aleksandar Bogdanović.

U tom resoru ocjenjuju da je riječ o organizovanom i koordiniranom širenju neistinitih vijesti od jednog broja medija iz zemlje i regiona, kojima se poziva na vjersku i nacionalnu mržnju i nasilje u Crnoj Gori.

“Najdrastičniji primjeri podrazumijevaju neistinite vijesti poput one da je policijski službenik fizički napao predsjednika Vlade, da je Crna Gora angažovala bezbjednosne službe Kosova, da se planiraju upadi u vjerske objekte i njihovo otimanje, da su izvršeni napadi na državne objekte i brojne druge”, podsjećaju iz Ministarstva kulture.

Naglašavaju da u ovoj kampanji dezinformacija nijesu pošteđena ni djeca.

“Podsjećamo na brutalan primjer kršenja dječjih prava i gotovo svih zakonskih i etičkih obaveza medijskog izvještavanja iz juna prošle godine, kada je jedan portal objavio neistinitu vijest da je učenica OŠ „Dragiša Ivanović“ vršila nasilje protiv učenika srpske nacionalnosti u toj školi. Danas smo opet suočeni sa objavama na društvenim mrežama u kojima su djeca grubo zloupotrijebljena u kampanji dezinformacija i širenja mržnje koja se vodi protiv Crne Gore”, ističu u Ministarstvu kulture.

Zbog toga Ministarstvo kulture apeluje na sve medije u Crnoj Gori da, u skladu sa zakonskim obavezama i etičkim kodeksom novinara i novinarki Crne Gore, ne doprinose širenju ovakvih dezinformacija, već da izvještavaju isključivo na istinit način i da činjenice stavljaju u pravilan kontekst i onemoguće njihovu zloupotrebu.

“Takođe, građane molimo da prije dijeljenja objava na društvenim mrežama kritički sagledavaju sadržaj svake informacije i uzdrže se od objavljivanja i dijeljenja informacija koje mogu da uznemire druge građane, da izazovu vjersku ili nacionalnu mržnju i ugroze bezbjednost Crne Gore. Ovakve dezinformacije mogu ugroziti najveću vrijednost svih u Crnoj Gori, a to su mir i stabilnost”, zaključuju u Ministarstvu kulture.

40

avatar
1000
29
11
0
 
38
oko mojeoko mojeFileopgBoćaRenate
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

O deziformacijama prica covjek koi obeca Zicaru i fabriku COKOLADE aooooh

Boća
Gost
Boća

Prvi ih ti iznosis

Renate
Gost
Renate

Sti rade Srbi
Još nisu prežalili našu CG!!!

21.maj
Gost
21.maj

Branite se… Ostavite se vise demokratije.. Uzvracajte jacom mjerom.. Argumenti… Odbrana po svaku cijenu.

GNK
Gost
GNK

Шампиони дезинформација су твоји

Btw
Gost
Btw

Da nije kontra? 😂

Pecki
Gost
Pecki

Slažemo se ministre. Od lažnih informacija kako se razvijamo, kako nam raste standard, kako smo ekonomski tigar žuvjet se ne može. Molim da nam podijelite te droge kojima se pucate. E Vivaaaaa

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

U emisiji Argumenti na RTCG, advokat Vladan Bojic rece sledece: “Devedesetih godina su Cetinjani vise znali ko je Tito nego Sv. Petar Cetinjski..ne znam za vas ali mene je sramota u njegovo ime…

Sveto
Gost
Sveto

Zeteee,a vi kako te?

Garo CT
Gost
Garo CT

Čuješ li se bogati sa tastom Svetom?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нико нас више од Владе не дезинформише.

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Mislim da nije dezinformacija da ti je tast na potjernici u da uziva u bgu!

Jelena
Gost
Jelena

Nedamo te Crna Goro! E VIVA MONTENEGRO!

oko moje
Gost
oko moje

Jelo, zagore ti ručak.

Svjefol
Gost
Svjefol

Proci ce i ovo. A poslije ovoga, nema vise ni braco ni sestre, ni dva oka u glavi. Samo komsije.

brkoo
Gost
brkoo

Pronađoste li eksponate iz muzeja?

Bedem
Gost
Bedem

U Beogradu su, kao na pr. Miroslavljevo jevandjelje…

Kodex
Gost
Kodex

To je srpska knjiga, nije zelenogorska.

Joo
Gost
Joo

U BG su….pronadjoste li vi one stotine slika koje su nestale iz BG muzeja……ukljucujuci i one koje traze Jevreji koje su im otete u drugom svetskom ratu……

oko moje
Gost
oko moje

Prodali su ih.

Send this to a friend