Društvo NIKOLA MARTINOVIĆ ADVOKAT

Crna Gora treba da ima svoju crkvu

Nikola Martinović

Ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori potpunoje prirodna i zasnovana na istorijskim činjenicama, ali opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Milo Đukanović, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu advokat Nikola Martinović.

Upozorava da, ipak, treba biti oprezan sa idejama pomirenja, ukazujući da patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti.

“Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti”, ističe Martinović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponudioje svojevrsnu platformu za rješavanje crkvenog pitanja formiranje pravoslavne crkve Crne Gore. Smatra da bi crkva bez nacionalnog predznaka stavila tačku na podijeljenost pravoslavnih vjernika. Kako gledate na tu inicijativu?

MARTINOVIĆ: Pravoslavlje u svijetu, za razliku od Rimokatoličke crkve, obilježeno je nacionalnim predznakom i potpuno je prirodna i na istorijskim činjenicama zasnovana ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To nije pitanje hrišćanske dogmatike ili vjerovanja, već prvenstveno organizaciono-političko pitanje. Kao što je današnja Srpska pravoslavna crkva 1922. godine uspostavljena zbog političkih i društvenih promjena nastalih završetkom I svjetskog rata, koje su i eksplicitno navedene u tomosu Vaseljenske patrijašije, tako isti argumenti važe i danas, nakon uspostavljanja Crne Gore kao posebne i nezavisne države. Balkan je izvanredan primjer metamorfoze organizacije pravoslavne crkve u zavisnosti od političkih prilika, odnosno promjena državnih granica, počev od Ohridske arhiepiskopije u Otomanskom carstvu do eparhija u Austrougarskom carstvu koje su bile organizacioni dio Vaseljenske, a ne drugih tada postojećih pravoslavnih crkava.

Poglavari dvije pravoslavne crkve u našoj zemlji Crnogorske pravoslavne crkve, koja je obnovljena 1993. i Srpske pravoslavne crkve, u razgovoru za Pobjedu kategorično su odbacili, kao neprihvatljivu, ovu ideju. Zašto je, prema Vašem mišljenju, njima ova inicijativa neprihvatljiva?

MARTINOVIĆ: Iako je hrišćanskom kleru dogmatski zabranjeno bavljenje politikom, oči gledno je da se visoki klerikalni krugovi u Crnoj Gori, direktno i otvoreno bave politikom. Episkopat Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u potpunosti slijedi stav Srpske patrijaršije koja nezavisnu Crnu Goru vidi kao prolaznu tvorevinu nastalu sticajem nesrećnih okolnosti po srpski narod. Iako ima sveštenika i episkopa koji ne dijele takav stav SPC, oni ćute jer u crkvi nema demokratije kakvu očekujemo.

Odlučivanje u crkvi je uslovljeno hijerarhijom koja je centralizovana u sjedištu SPC u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva je instrument države Srbije kojim se pokušava širiti ili očuvati uticaj beogradske politike na zemlje Balkana. Takvi interesi i namjera Srbije kao države, da kroz institucije SPC ojača svoj uticaj nije skrivena, naprotiv javno je objavljena u Nacionalnoj strategiji za saradnju sa Srbima u regionu, koja je u Crnoj Gori 2011. godine izazvala burne polemike. Polemika je bila i prošla, strategija ostala, a ciljevi te strategije se ostvaruju i u Crnoj Gori.

CPC i SPC su eksponenti potpuno suprotnih i suprotstavljenih vrednosnih sistema, osim toga SPC i njeni poglavari ključni su nosioci velikosrpske ideologije i negatori crnogorske države i nacije. Kako je i da li je moguće to pomiriti?

MARTINOVIĆ: Ne može se i ne treba miriti ideologija rata i nacionalizma sa idejama demokratije i slobode. Kad se to pokušava, demokratija i slobodni pojedinac su uvijek na gubitku. U Crnoj Gori je prenaglašena inicijativa za kvazipomirenjem ili „kompromisima” u pogledu nacionalnog identiteta odnos prema NOB-u, antifašizmu, partizanima i četnicima, pitanje Rezolucije Informbiroa i kažnjenika Golog otoka i slično. Takve pojave su nepomirljive, a dileme vještačke. Patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti. Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti. Pokušaji kompromisa u pogledu principa i univerzalnih vrijednosti samo stvaraju konfuzije.

Pod kojim okolnostima bi bilo moguće ujedinjenje dvije crkve?

MARTINOVIĆ: Ukoliko Crna Gora ostane dosljedna na putu samostalnosti i nezavisnoti, privržena evropskim vrijednostima, crkva će biti bliža crnogorskom građaninu i crnogorskoj državi.

Na koji način će se, prema Vašem mišljenju, političke elite odrediti prema Đukanovićevoj inicijativi?

MARTINOVIĆ: U skladu sa svojim političkim programima u kojima vjera i univerzalne hrišćanske vrijednosti ne znače ništa, ostaće dosljedne svom djelovanju galama bez rezultata. Opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Đukanović.

Crkvena imovina nije što i imovina nekog preduzeća

Duže vrijeme u žiži je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe na jesen, a koji bi trebalo da riješi pitanje crkvene imovine u našoj zemlji. Srpska crkva mu se kategorično protivi. Kako Vi gledate na rješenja iz ovog dokumenta koja se odnose na imovinu?

MARTINOVIĆ: Imovina koja je korišćena za vjerske potrebe do 1918. bila je svojina crnogorske države. Princip da su vjerski objekti u državnoj svojini je prisutan u Francuskoj i Italiji. Takav status imaju i danas najveće katedrale u Italiji. Nijesu vlasništvo Vatikana ili Katoličke crkve, već italijanske države. Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije ima posebno odjeljenje Fond za upravu vjerskim objektima koji kontroliše upotrebu ovih objekata. Takav status vjerskih objekata nije umanjio hrišćansku vjeru ili vrijednosti kod Italijana.

Nestankom papske države van zidina Vatikana, sve crkve koje su ostale na teritoriji suverenih država postale su svojina tih država. Imovina crkve ne može biti posmatrana kao imovina nekog preduzeća ili fizičke osobe, jer je suština djelovanja crkve univerzalnost i dobrobit zajednice, a ne pojedinca. Stoga i imovina koja se na taj način stvara treba biti imovina zajednice kojoj služi, a ne organizacije koja tom imovinom upravlja i na čijem je čelu pojedinac.

212

avatar
1000
82
130
0
 
145
DukljaninLjutaSkaljar 1KADACrnogorciSuSrbi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Jedino CPC..Sve ostalo je laž prevara..

Ah rece bah
Gost
Ah rece bah

BOZE GOSPODE POMILUJ OVE STO SVAKO MALO HOCE DA NAS ZAVADE

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Ko miri a ko zavadja? Da i to saznamo.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Treba da ima, ali ne moze da vecinsku crnu goru iz osamnaeste da proglasi za izdajnicku i okupatorsku ! Ako se to ubrzo ne shvati nestade crne gore !!!

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Koja je vecinska CG iz 1918? Sve neke zagonetke. Dvosmislen komentar.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tebi je zagonetka ono sto je svakom krstenom celjadetu jasno kao dan !

Sve je laz
Gost
Sve je laz

DAL ZNATE DA SIROMASNI LJUDI VISE OBOLIJEVAJU OD BOGATIH..
POCNITE MISLITI KOLIKO NAS JE SIROMASNIH …

Jecmenica
Gost
Jecmenica

Kako vas izuvaju iz cipela na ovom portalu. Kad se povampiri cetnicka mladjarija. Kadra da udari na nejac i na tastaturu.

ZETA slavna
Gost
ZETA slavna

Svi Crnogorci okupatori Slavne Zete i koji se oscaju Crnogorcima traktore i pravac pod Durmitor u Malu Crnu Goru djese rodi Vladimir Sipcic Drzava Zeta je okupirana 1878 i ukinuto njeno sveto ime Zeta koju nam ostavise Balsici i Crnojevici

ND
Gost
ND

Neka nova teorija?

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne nego istinita metafora

Viđ ovo
Gost
Viđ ovo

A ne veliš, mrčni advokate,da Crna Gora treba da ima nezavisno i pošteno pravosuđe..A?
A nema,nema.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

I na kraju svega, u smiraj ovoga lijepoga dana, još jednom poklič iz Crne Gore: “Da je vječno nezavisno Kosovo!”

Pop iša naSrb
Gost
Pop iša naSrb

Da je vječno!

Risto kontejner
Gost
Risto kontejner

Da je vječno!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Da je vječno!

Goran
Gost
Goran

Haha kakva 4 živopisna buzdovana a samo po jedan plus dao svako od njih svakome, da ste živi i zdravi sva 2 bota i da je vječna u svakom pogledu…

Risto smeće
Gost
Risto smeće

Da je vječno!

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Sto se mene i mojih tice, MI SMO UZ CPC, JEDINU CRKVU PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA, KOJU SU SRBI SILOM ” POSENULI” IZ SVOJIH VJEKOVNIH HRAMOVA! HOCEMO PRAVDU ZA CRNOGORCE I CPC

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ako su Srbi donijeli pravoslavlje u Crnu Goru onda šta će vam Pravoslavlje dukljani?

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Kad je slavna ZETA bila drzava ta Crna Gora nije ni postojala.Obnovit grad Zabljak Ivana Crnojevica i prestolnicu vratit dje i bila a ne na Komunjarsko Cetinje izdajnicko. Zivjela prva Srbska drzava slavna ZETA Balsica i Crnojevica…Dole okupator Crnogorski

Cetinje
Gost
Cetinje

Mirza, a četnik?!?

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Sta imas ti cetinjanine protiv kuce Milica Cetnicke….ajde da se nadjemo ako ti basta

Mrčo
Gost
Mrčo

Da se nadjemo ja i ti…oli munjo duklja ska…Da ti pokazem kako Srbin crnogoraki bije…

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Evo dodjite u Nedelju na molitvu u CPC na Bogdanov Kraj cekam vas junaci jorgan planine i tastature.1990 ste od pasjega straha ne mrci puske pjevali nije ovo Srbija evo 2006 za rad vas izdajnika ostasmo bez drzave

Cetinje
Gost
Cetinje

Vrlo rado Bozo. Ili Mirza? Koji si, nesrećo?

bubreg u loj
Gost
bubreg u loj

Vidjeli smo te junake CT LSCG 1992 kad su dosli u slavnu Zetu da sire anti Srbstvo,pritezali ste kaise jer vas je debelo crijevo izdalo junaci

Skaljar 1
Gost
Skaljar 1

Ali je milo onda bio srbin pa ne smijasmo…od kad se prevrnu smijemo sve

Ljuta
Gost
Ljuta

Nema nista efikasno ka ni gospodar pa muti li muti..uzaludno

Ljuta
Gost
Ljuta

Mirza je od generala Mirka Martinovica

ND
Gost
ND

Iz ove teorije slijedi da je Zeta okupirala Duklju? Kakve se nebuloze ovdje mogu pročitati!!

bubreg u loj
Gost
bubreg u loj

Dali je Duklja postojala ne znase osim za taj letopis popa Dukljanina ali Zeta ima argumente i dokaze validne o Drzavi

Ljuta
Gost
Ljuta

Duklja je postojala ali od Bara do malo južnije od Drača

Titograd
Gost
Titograd

Popovi svetosavske sekte na aparatima!

NURKO
Gost
NURKO

Tako je Titogradcki jedan je Allah djulisan kojem se svi klanjamo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograde, šta rade tvoji sunarodnici?

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Ima li ko bocu infuzije viška?

NURKO
Gost
NURKO

Crnogorci su pravi cisti Turci i najvise se Crnogoraca poturcilo od Stanka crnojevica pa na ovamo

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Srbi su čisti turci. 500 godina robije!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oće i ovaj stan, malo mu milioni od Telekoma

Vito
Gost
Vito

Svaki dan po jedan autorski tekst ili intervju pun mrznje prema Srbiji i svemu srpskom. Bas demokratski. Samo se drzite brace hrvata i albanaca pa cete postati oni ili zavrsiti u jami…

Joko
Gost
Joko

Pa vi ste zadnji koji nam mogu biti braća. Osjetili smo kroz ustoriju nekoliko puta vašu “bratsku” ljubav. Neka Vito, no ti hvala.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kako si osjetio kad pola Srbije su Crnogorci

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

To nijesu Crnogorci, no posrbljeni crnogorci!

Vito
Gost
Vito

Samo se drzi siptara i ne zovi sutra u pomoc

Joko
Gost
Joko

Hshahahaha do sad ste uvijek vi srbi zvali Crnogorce u pomoć, Vito.

Vito
Gost
Vito

Tad su bili svi Srbi a sad valja isterati sve crnogorce iz Beograda, Novog Sada… i pravac Tuzi kod brace

Mirza Hakaj
Gost
Mirza Hakaj

E moj jado onaj ti se rodjak u grob od stida prevrce Mitar Martinovic te ginuo za svekoliko Srbstvo

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Neka, coce, Mrza, srbine iz lokalnih medja, no primiri ili brisi!

Kme
Gost
Kme

Kakvo pitanje,takav i sagovornik! E moji Vi!

Send this to a friend