Društvo NIKOLA MARTINOVIĆ ADVOKAT

Crna Gora treba da ima svoju crkvu

Nikola Martinović

Ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori potpunoje prirodna i zasnovana na istorijskim činjenicama, ali opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Milo Đukanović, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu advokat Nikola Martinović.

Upozorava da, ipak, treba biti oprezan sa idejama pomirenja, ukazujući da patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti.

“Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti”, ističe Martinović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponudioje svojevrsnu platformu za rješavanje crkvenog pitanja formiranje pravoslavne crkve Crne Gore. Smatra da bi crkva bez nacionalnog predznaka stavila tačku na podijeljenost pravoslavnih vjernika. Kako gledate na tu inicijativu?

MARTINOVIĆ: Pravoslavlje u svijetu, za razliku od Rimokatoličke crkve, obilježeno je nacionalnim predznakom i potpuno je prirodna i na istorijskim činjenicama zasnovana ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To nije pitanje hrišćanske dogmatike ili vjerovanja, već prvenstveno organizaciono-političko pitanje. Kao što je današnja Srpska pravoslavna crkva 1922. godine uspostavljena zbog političkih i društvenih promjena nastalih završetkom I svjetskog rata, koje su i eksplicitno navedene u tomosu Vaseljenske patrijašije, tako isti argumenti važe i danas, nakon uspostavljanja Crne Gore kao posebne i nezavisne države. Balkan je izvanredan primjer metamorfoze organizacije pravoslavne crkve u zavisnosti od političkih prilika, odnosno promjena državnih granica, počev od Ohridske arhiepiskopije u Otomanskom carstvu do eparhija u Austrougarskom carstvu koje su bile organizacioni dio Vaseljenske, a ne drugih tada postojećih pravoslavnih crkava.

Poglavari dvije pravoslavne crkve u našoj zemlji Crnogorske pravoslavne crkve, koja je obnovljena 1993. i Srpske pravoslavne crkve, u razgovoru za Pobjedu kategorično su odbacili, kao neprihvatljivu, ovu ideju. Zašto je, prema Vašem mišljenju, njima ova inicijativa neprihvatljiva?

MARTINOVIĆ: Iako je hrišćanskom kleru dogmatski zabranjeno bavljenje politikom, oči gledno je da se visoki klerikalni krugovi u Crnoj Gori, direktno i otvoreno bave politikom. Episkopat Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u potpunosti slijedi stav Srpske patrijaršije koja nezavisnu Crnu Goru vidi kao prolaznu tvorevinu nastalu sticajem nesrećnih okolnosti po srpski narod. Iako ima sveštenika i episkopa koji ne dijele takav stav SPC, oni ćute jer u crkvi nema demokratije kakvu očekujemo.

Odlučivanje u crkvi je uslovljeno hijerarhijom koja je centralizovana u sjedištu SPC u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva je instrument države Srbije kojim se pokušava širiti ili očuvati uticaj beogradske politike na zemlje Balkana. Takvi interesi i namjera Srbije kao države, da kroz institucije SPC ojača svoj uticaj nije skrivena, naprotiv javno je objavljena u Nacionalnoj strategiji za saradnju sa Srbima u regionu, koja je u Crnoj Gori 2011. godine izazvala burne polemike. Polemika je bila i prošla, strategija ostala, a ciljevi te strategije se ostvaruju i u Crnoj Gori.

CPC i SPC su eksponenti potpuno suprotnih i suprotstavljenih vrednosnih sistema, osim toga SPC i njeni poglavari ključni su nosioci velikosrpske ideologije i negatori crnogorske države i nacije. Kako je i da li je moguće to pomiriti?

MARTINOVIĆ: Ne može se i ne treba miriti ideologija rata i nacionalizma sa idejama demokratije i slobode. Kad se to pokušava, demokratija i slobodni pojedinac su uvijek na gubitku. U Crnoj Gori je prenaglašena inicijativa za kvazipomirenjem ili „kompromisima” u pogledu nacionalnog identiteta odnos prema NOB-u, antifašizmu, partizanima i četnicima, pitanje Rezolucije Informbiroa i kažnjenika Golog otoka i slično. Takve pojave su nepomirljive, a dileme vještačke. Patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti. Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti. Pokušaji kompromisa u pogledu principa i univerzalnih vrijednosti samo stvaraju konfuzije.

Pod kojim okolnostima bi bilo moguće ujedinjenje dvije crkve?

MARTINOVIĆ: Ukoliko Crna Gora ostane dosljedna na putu samostalnosti i nezavisnoti, privržena evropskim vrijednostima, crkva će biti bliža crnogorskom građaninu i crnogorskoj državi.

Na koji način će se, prema Vašem mišljenju, političke elite odrediti prema Đukanovićevoj inicijativi?

MARTINOVIĆ: U skladu sa svojim političkim programima u kojima vjera i univerzalne hrišćanske vrijednosti ne znače ništa, ostaće dosljedne svom djelovanju galama bez rezultata. Opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Đukanović.

Crkvena imovina nije što i imovina nekog preduzeća

Duže vrijeme u žiži je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe na jesen, a koji bi trebalo da riješi pitanje crkvene imovine u našoj zemlji. Srpska crkva mu se kategorično protivi. Kako Vi gledate na rješenja iz ovog dokumenta koja se odnose na imovinu?

MARTINOVIĆ: Imovina koja je korišćena za vjerske potrebe do 1918. bila je svojina crnogorske države. Princip da su vjerski objekti u državnoj svojini je prisutan u Francuskoj i Italiji. Takav status imaju i danas najveće katedrale u Italiji. Nijesu vlasništvo Vatikana ili Katoličke crkve, već italijanske države. Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije ima posebno odjeljenje Fond za upravu vjerskim objektima koji kontroliše upotrebu ovih objekata. Takav status vjerskih objekata nije umanjio hrišćansku vjeru ili vrijednosti kod Italijana.

Nestankom papske države van zidina Vatikana, sve crkve koje su ostale na teritoriji suverenih država postale su svojina tih država. Imovina crkve ne može biti posmatrana kao imovina nekog preduzeća ili fizičke osobe, jer je suština djelovanja crkve univerzalnost i dobrobit zajednice, a ne pojedinca. Stoga i imovina koja se na taj način stvara treba biti imovina zajednice kojoj služi, a ne organizacije koja tom imovinom upravlja i na čijem je čelu pojedinac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Jedino CPC..Sve ostalo je laž prevara..

Ah rece bah
Gost
Ah rece bah

BOZE GOSPODE POMILUJ OVE STO SVAKO MALO HOCE DA NAS ZAVADE

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Ko miri a ko zavadja? Da i to saznamo.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Treba da ima, ali ne moze da vecinsku crnu goru iz osamnaeste da proglasi za izdajnicku i okupatorsku ! Ako se to ubrzo ne shvati nestade crne gore !!!

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Koja je vecinska CG iz 1918? Sve neke zagonetke. Dvosmislen komentar.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tebi je zagonetka ono sto je svakom krstenom celjadetu jasno kao dan !

Sve je laz
Gost
Sve je laz

DAL ZNATE DA SIROMASNI LJUDI VISE OBOLIJEVAJU OD BOGATIH..
POCNITE MISLITI KOLIKO NAS JE SIROMASNIH …

Jecmenica
Gost
Jecmenica

Kako vas izuvaju iz cipela na ovom portalu. Kad se povampiri cetnicka mladjarija. Kadra da udari na nejac i na tastaturu.

ZETA slavna
Gost
ZETA slavna

Svi Crnogorci okupatori Slavne Zete i koji se oscaju Crnogorcima traktore i pravac pod Durmitor u Malu Crnu Goru djese rodi Vladimir Sipcic Drzava Zeta je okupirana 1878 i ukinuto njeno sveto ime Zeta koju nam ostavise Balsici i Crnojevici

ND
Gost
ND

Neka nova teorija?

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne nego istinita metafora

Viđ ovo
Gost
Viđ ovo

A ne veliš, mrčni advokate,da Crna Gora treba da ima nezavisno i pošteno pravosuđe..A?
A nema,nema.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

I na kraju svega, u smiraj ovoga lijepoga dana, još jednom poklič iz Crne Gore: “Da je vječno nezavisno Kosovo!”

Pop iša naSrb
Gost
Pop iša naSrb

Da je vječno!

Risto kontejner
Gost
Risto kontejner

Da je vječno!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Da je vječno!

Goran
Gost
Goran

Haha kakva 4 živopisna buzdovana a samo po jedan plus dao svako od njih svakome, da ste živi i zdravi sva 2 bota i da je vječna u svakom pogledu…

Risto smeće
Gost
Risto smeće

Da je vječno!

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Sto se mene i mojih tice, MI SMO UZ CPC, JEDINU CRKVU PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA, KOJU SU SRBI SILOM ” POSENULI” IZ SVOJIH VJEKOVNIH HRAMOVA! HOCEMO PRAVDU ZA CRNOGORCE I CPC

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ako su Srbi donijeli pravoslavlje u Crnu Goru onda šta će vam Pravoslavlje dukljani?

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Kad je slavna ZETA bila drzava ta Crna Gora nije ni postojala.Obnovit grad Zabljak Ivana Crnojevica i prestolnicu vratit dje i bila a ne na Komunjarsko Cetinje izdajnicko. Zivjela prva Srbska drzava slavna ZETA Balsica i Crnojevica…Dole okupator Crnogorski

Cetinje
Gost
Cetinje

Mirza, a četnik?!?

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Sta imas ti cetinjanine protiv kuce Milica Cetnicke….ajde da se nadjemo ako ti basta

Mrčo
Gost
Mrčo

Da se nadjemo ja i ti…oli munjo duklja ska…Da ti pokazem kako Srbin crnogoraki bije…

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Evo dodjite u Nedelju na molitvu u CPC na Bogdanov Kraj cekam vas junaci jorgan planine i tastature.1990 ste od pasjega straha ne mrci puske pjevali nije ovo Srbija evo 2006 za rad vas izdajnika ostasmo bez drzave

Cetinje
Gost
Cetinje

Vrlo rado Bozo. Ili Mirza? Koji si, nesrećo?

bubreg u loj
Gost
bubreg u loj

Vidjeli smo te junake CT LSCG 1992 kad su dosli u slavnu Zetu da sire anti Srbstvo,pritezali ste kaise jer vas je debelo crijevo izdalo junaci

Skaljar 1
Gost
Skaljar 1

Ali je milo onda bio srbin pa ne smijasmo…od kad se prevrnu smijemo sve

Ljuta
Gost
Ljuta

Nema nista efikasno ka ni gospodar pa muti li muti..uzaludno

Ljuta
Gost
Ljuta

Mirza je od generala Mirka Martinovica

ND
Gost
ND

Iz ove teorije slijedi da je Zeta okupirala Duklju? Kakve se nebuloze ovdje mogu pročitati!!

bubreg u loj
Gost
bubreg u loj

Dali je Duklja postojala ne znase osim za taj letopis popa Dukljanina ali Zeta ima argumente i dokaze validne o Drzavi

Ljuta
Gost
Ljuta

Duklja je postojala ali od Bara do malo južnije od Drača

Titograd
Gost
Titograd

Popovi svetosavske sekte na aparatima!

NURKO
Gost
NURKO

Tako je Titogradcki jedan je Allah djulisan kojem se svi klanjamo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograde, šta rade tvoji sunarodnici?

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Ima li ko bocu infuzije viška?

NURKO
Gost
NURKO

Crnogorci su pravi cisti Turci i najvise se Crnogoraca poturcilo od Stanka crnojevica pa na ovamo

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Srbi su čisti turci. 500 godina robije!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oće i ovaj stan, malo mu milioni od Telekoma

Vito
Gost
Vito

Svaki dan po jedan autorski tekst ili intervju pun mrznje prema Srbiji i svemu srpskom. Bas demokratski. Samo se drzite brace hrvata i albanaca pa cete postati oni ili zavrsiti u jami…

Joko
Gost
Joko

Pa vi ste zadnji koji nam mogu biti braća. Osjetili smo kroz ustoriju nekoliko puta vašu “bratsku” ljubav. Neka Vito, no ti hvala.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kako si osjetio kad pola Srbije su Crnogorci

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

To nijesu Crnogorci, no posrbljeni crnogorci!

Vito
Gost
Vito

Samo se drzi siptara i ne zovi sutra u pomoc

Joko
Gost
Joko

Hshahahaha do sad ste uvijek vi srbi zvali Crnogorce u pomoć, Vito.

Vito
Gost
Vito

Tad su bili svi Srbi a sad valja isterati sve crnogorce iz Beograda, Novog Sada… i pravac Tuzi kod brace

Mirza Hakaj
Gost
Mirza Hakaj

E moj jado onaj ti se rodjak u grob od stida prevrce Mitar Martinovic te ginuo za svekoliko Srbstvo

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Neka, coce, Mrza, srbine iz lokalnih medja, no primiri ili brisi!

Kme
Gost
Kme

Kakvo pitanje,takav i sagovornik! E moji Vi!

Majkl
Gost
Majkl

Ko je ovaj? Od 1000 advokata u CG oni našli nekog njima podobnog da drvi po vazdan.

Pera Lozac
Gost
Pera Lozac

Ako si pametan odgovori mu.

Mina
Gost
Mina

Lako je twbi da oricas sve i svasta,kad si se materijalno dobro obezbijedio ,radeci nista kod privatizacije Telekoma.Obicni pravnik iz bilo koje kadrovske slyzbe bi znao da odradi posao ,za koji si ti sa tvojom koleginicom uzeo stotine miliona.Zato ti je bolje da se ne oglasavas,narocito kad je u pitanju crkveno pitanje.

Pera Lozac
Gost
Pera Lozac

Intelektualci su obavezni da javno govore.

Ljuta
Gost
Ljuta

A po cemu je on intelektualac….kao pravnik bi znao da se desetine sudskih postupaka za oduzimanje imovine MCP izgubilo i bar o tome ne bi smio komentarisati vec bi to objasnio kao pravnik..

KADA
Gost
KADA

Admine! Brisi mi ti komentare koliko oces , Ni tebi se izgleda ne svidjaju pozitivni komentari o MItropoliji Crnogorsko Primorskoj nasoj jedinoj crkvi u Crnoj Gori, Nema problema !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kada, odluči se. Ili je crkva ili Mitropolija. A Mitropolija Crnogorsko-primorska pokriva samo trećinu Crne Gore. Ostalo je pod tri Eparhij, od kojih dvije imaju sjedište van Crne Gore. Tako da je tvoja priča baš…

Mirza Hakaj
Gost
Mirza Hakaj

Popusto vise st PODGORICKI taj komjuter latise kakvoga domoljubivijeg posla za Crnu Goru…Od Crkve pa do istorije ti sve znas,nebi me cudilo da si Montenegriniku Serbovu,Novakovu na pamet naucio

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Mirza Srbine. Sve ovo je tako jednostavno. I to vas 5-6 popova koji ste na portalu dobro zna. No ste našli ove po Crnoj Gori što ne čitaju ništa pa njima pričate. No vi je zaludu. Primiče se kraj vašem srbovanju po Crnoj Gori.

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

St Podgoricki…aaaaaaa pa to reci tebi smeta Srbovanje aaaaaa niesam znao a da ti kazem i ovo upamti DAN KAD SE ZATRE SRBOVANJE ZATRIJECESE I CRNA GORA nece je bit…Toliko o tvome domoljubizmu

C vitamin
Gost
C vitamin

Njeka…jelek i opanci ! Ne bleji mnogo!

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

@ C vitamin znasli cije su 4C slavne loze Mrnjacevic te za Skadar njihov Odred Zetcke banovine izgibe….a bolje i jelek i opanci no ka Crnogorci te Hercegovacku nosnju prisvoiste

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Božo. Definitivno si najveći fendak na ovom portalu. Uz totalno neznanje posjeduješ i sposobnost da ne ukapiraš ništa od napisanog, tako da je tužno čitati ono što napišeš. Za tebe je jedina korist, ako već ništa nijesi naučio, bar si malo pravopis savladao.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Ne no cemo da heklamo Gucu…Ajde, brisi!

Bajo Stanisic
Gost
Bajo Stanisic

Crnogorski sovo…Truba je umjetnost i kapacitet pluca…nije to za tebe.Pitali Cetinjanina znasli svirat violinu,mislim da znam nijesam nikad proba

KADA
Gost
KADA

Odlucio sam se ja odavno. SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA da ti bude lakse i da me ne ispravljas vise . HAHAHA!

niro
Gost
niro

Može za tebe jedina, za nas nije već okupatorska.

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Tako je niro Sve sto se zove imenom Crna Gora je okupatorsko slavne drzave ZETE. Pod hitno da se ime izbrise okupatorsko Mitropolija Crnogorska i da se vrati ima Zetcka Eparhija

mojsilović
Gost
mojsilović

Nemojte se zalijećat na Đukanoviće ne rušite Državu ljudi. Udrite na Crkvu.

Peruta
Gost
Peruta

Itekako bi koristan prilog diskusiji o crnogorskoj crkvi mogli dati stari Varvari,Zeko Pepić i Đoka. Možda bi neko iz Pobjede mogao da skokne u Mrtvo duboko. Još je živa baba Simana,da se i ona ubaci u raspravu.

Svetac
Gost
Svetac

ovo je ja mislim jedina nezavisna država u svijetu čiji vladari ne smiju da pokrenu priču o sopstvenoj crkvi jer im je u srcu ipak Srbija

Fika
Gost
Fika

Mora da opravda “patriotizam”kao i razni Djonovici,Perovici…

Mrčo
Gost
Mrčo

E ovako je glasio moj komentar koji CDM nije objavio.Mislim da Crna Gora prije svega treba da ima prosjecnu platu 1000€.A pitanje crkve,jezika,zastave-sluzi za sludjivanje naroda da zaboravi koliko lose zivi i da je DPS krivac za to.

Vinsent
Gost
Vinsent

Ja obidjem sve crkve za vikend pitam se sa svima nevidim prooblem ..a vi?

crnogorac
Gost
crnogorac

Šta je na redu poslije crkve? Zemlja je idealna jer su se crnogorci uvijek ubijali zbog nje. Treba DrPS da provjeri katastarske parcele i zavadi narod do kraja, a onda će ostati samo oni i (o)pozicija bez koje ne bi uspjeli.

crnogorac
Gost
crnogorac

Isti ste, vi koji pitate i onaj koji odgovara

MuJo
Gost
MuJo

G. advocate pokazali ste osnovno neznanje o Crkvi, ali I o istoriji.

Fcf
Gost
Fcf

Ako za godinu dana ne uspijemo da vratimo svetinje CPC-u,predlazem da ih ustupimo na trajno koriscenje Kacavendi,Pahomiju,Filaretu…

1389
Gost
1389

Uopste ne kapiram sto se ovako manipulise i zasto to radi spc, ajde razmislite vjernici pravoslvaci koji se u sve razumijete- da li ima pravo svaka drzava u pravoslvnom svijetu da ima svoju crkvu? IMA!! Sto je tu problem? I zasto se toliko koprcate, kad je Prva Banka osnovana 1901. A SPC 1925. Znaci jedna banka je starija od spc,… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kada bi manje gledao tv, a više čitao knjige, znao bi da je SPC osnovana 1219, kada je osnovana i Zetska Eparhija, čiji je naslednik Mitropolija.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet Oprem neistine. Tada je osnovana Zetska Eparhija. A nešto pod imenom Srpska pravoslavna crkva se prvi put pominje 1922-e godine. A Mitropolija Crnogorsko-primorska se pojavljuje 5-6 godina kasnije. Sve ostalo pope su vaše izmišljotine, koje služe da zadžite okupirano.

Velja gora
Gost
Velja gora

A u Zetskoj “eparhiji” su cinodejstovali Crnogorci ,za vjerni Crnogoski narod, koji zborase Crnogoskim jezikom..
A u goste im eto Albanaca…koji pricahu albanski…
I.kao prave komsije sve se razumjehu…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, je li to kažeš da Sveti Sava 1219 nije osnovao srpsku crkvu? A zašto ne kažeš da je Sveti Sava 1219 osnovao Zetsku Eparhiju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, zašto se pojam “Srpska pravoslavna crkva” prvi put pominje 1922-e. Zato pope što prije toga kao takva nije postojala. Iz vaseljenske Patrijaršije su vam rekli da se ne sprdate sa tih 800 godina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, kako to da Vladika Vasilije 1750. god. piše da je Arhijerej srpske crkve?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Do prije 150 godina, srpstvo se odnosilo na pravoslavlje. Pročitaj desetine izvora u kojima se u Srbiji tada o tome pisalo.

niro
Gost
niro

Tačno tako.

Astor
Gost
Astor

Okupirano= kazes i da mozda i okupator niej izgubijo drzavu 1918. i si se utopii u ludnicu YU//

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Opreme, jos si tu? Trci, traze te po Kraljevackim selima!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Oro, šta je napisao Krsto Zrnov za vas?

Sefket
Gost
Sefket

Ovaj je pao sa Marsa.

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Episkop od Telekoma, vjernik do zadnjeg centa! Epitet sam pozajmio, vrhunski je!

Oli
Gost
Oli

Dogodine u Zicu i Milesevo!

Micko
Gost
Micko

Ima li na pravo vjeronauke ili se to po potrebi uvodi za pojedince?

biba struja
Gost
biba struja

na prostoru balkana narod koji je promijenio vjeru automatski je mijenjao naciju i tu se više ništa neda ispraviti, dukljani katolici prelaskom u pravoslavlje automatski su postajali srbi,

Lucije
Gost
Lucije

Hrišćanstva je podijeljo 1054g, a na Balkanu i 10-150g kasnije, a vidi od kad postoje Srbi

biba struja
Gost
biba struja

odkada su se sa rvatima doselili na balkan u 7 vijeku, a ostali su pali s marsa

niro
Gost
niro

Prvo Rašljani.

Oli
Gost
Oli

A zasto nijesu postali Grci,Rusi,Bugari?Ajde ne bulazni

Ilijino doba
Gost
Ilijino doba

Toliko su zadojeni nacionalizmima da im je to postala ključna misija na ovom svijetu. Umjesto da usmjeravaju duše ka Bogu i svetosti njima je ključno bilo da služe carevima i zemaljskim vođama. Svako postupanje prema Isusovom nauku o ljubavi prema neprijateljima(drugačijima) proglašavali su JERESOM. jer su ugrožavali carske osvajačke i pljačkašne želje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Biba, konkurišeš za najgluplji komentar. Da li je Stefan Nemanja, kad se krstio kao katolik što mijenjao? Možda ti znaš u kom dokumentu se prvi put pominje srpska pravoslavna crkva prije 1922-e.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, tebi niko ne brani da pređeš u katoličanstvo. A Stefan Nemanja se krstio po pravoslavnom običaju u Rasu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opren, prejeftin si. Stefan Nemanja se po rođenju krstio u katoličkoj crkvi po katoličkom običaju. To je istina. Je li se kasnije ponovo krstio ne znam. Vi inače napišete što vam odgovara. Sreća da je ponešto ostalo zapisano.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, Stefan Nemanja se krstio po pravoslavnom običaju u Rasu. Mada, to bi ti trebalo da znaš, ipak tvoji krajevi pripadaju staroj Raškoj.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dukljani Katolici, i zato Vatikan dao katolicima Duklje titulu “Primas Srpski”.

FENIKS
Gost
FENIKS

SPC HOĆE DRŽAT U OKOVIMA CRNOGORSKI NAROD,UJEDNO VRŠI DUHOVNI ZLOČIN PREMA CRNOGORCIMA

biba struja
Gost
biba struja

u položaju dukljana su se našli i srbi u dalmatinskoj zagori na teritoriji današnje hrvacke nekadašnje austroug, podnaletom turaka morali su se povuči u dalmaciju koja je bila pod mlecima, da bi tu opstali morali su preči u katolićanstvo i time automatski postajali hrvati,

Samo kažem...
Gost
Samo kažem...

Biba opet si preskočila terapiju…

prava istorija
Gost
prava istorija

biba, turskim osvajanjem hrvatskih krajeva na opustošenu zemlju dovođeni su Vlasi martolozi koji služe Turcima kao čuvari puteva i mostova. Turci su katoličke sveštenike protjerali jer su ih smatrali špijunima Vatikana i Austrije. Takvu situacija je iskoristila srpska crkva i masovno prevodila stanovništvo na pravoslavlje pišući ih kao Srbe.

Nata
Gost
Nata

Za nevjerovati… e svasta se prica i cuje ovih dana po Crnog Gori…

biba struja
Gost
biba struja

dukljani su bili katolici, dolaskom nemanjića su pobijeni a ono malo što je preostalo je preuzelo pravoslavlje i ako nijesu kako vi to kažete do tad bili srbi od tad su morali, isti slučaj sa srbima muhamedancima koji su danas muslimani bošnjaci, prešli silom ili milom na islam i gotovo tu se više nemože ništa ispravit

Ilijino doba
Gost
Ilijino doba

Nigdje tu nema Isusa. Samo ideologiziranje i nasilje. Nema puno razlike od komunista i njihove ideološke nasilne borbe da ljude pridobiju u svoju ideologiju.

Apis
Gost
Apis

Đavolji advokat.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zašto mi ne puštate komentare u kojima nema ni jedna ružna riječ. Trebali bi napisati koji dani su predviđeni za srbovanje i podršku Amfilohiju, da se mi koji mislimo drugačije ne mučimo.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Stara Podgorica

Lupetaš gluposti, eto zašto.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tvoje, ničim utemeljeno, besomučno ponavljanje nekih rečenica van konteksta, stavova utemeljenih na željma, sigurno je svima dosadilo!

Velja gora
Gost
Velja gora

Pustite mu.komentare da vi nebi dodili tamo…na kafu

Tomos
Gost
Tomos

Vas dvoje kako oćete, ka i do sad…

Momo
Gost
Momo

Ja sam Crnogorac i prvi bio za obnovu crnogorske državnosti al nikako ne mogu biti za Miraša i nešto što nema podršku od Vaseljenskog Patrijarha

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Što, misliš da je “vaseljenski” dobrica neki? Svetac? To ti je sve na isti kalup, drug moj.

Banjora
Gost
Banjora

Mislim da ti po malo zesla.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Tako je

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Momo,misliš li stvarno da ti neko vjeruje. Svi ste se upregli na portal, no sve vam je zaludu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Masoni I ateisti najveci glasnogovornici za osnivanje Crkve

brkoo
Gost
brkoo

Pa već ima.
Poštujte svoje i ne dirajte tuđe.

d.b.
Gost
d.b.

Zaboravise se krediti😄

marius
Gost
marius

Ja sam Crnogorac pravoslavac. Verujem u Boga, ali ga u Ristove srpske crkve moja noga krakat neće. Iz INATA!

Gabriel
Gost
Gabriel

Ti da si hrisćanin,molio bi se i u katoličkoj crkvi.
Botu

Velja gora
Gost
Velja gora

Ali u.opstinsku kancelariju DPS hoce sigurno
Puste noge, znaju put

mikac678
Gost
mikac678

Da da kao da je ikad i kročila, vjernik??? Vjerovatno si redovan da kročiš pod tendu

marius
Gost
marius

Može pod tendu, samo da nije Heineken.

Apis
Gost
Apis

Nisi ti nikakav pravislavac.

nebojsa
Gost
nebojsa

Po savremenom ustrojstvu drzave ,a gdje je jasno odvojena vjera od drzave,drzava ne moze da ima svoju crkvu.Posto kod nas postoje tri vecinske vjere,kod nas bi se pojavio problem da li bi ta drzavna crkva bila pravoslavna,katolicka ili islamska ili sve to pomalo ili bi morali imati tri drzavne crkve i to najmanje tri,jer bi i ostale vjere trazile da… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospodin Martinović reče da opozicija neće da prihvati inicijativu predsjednika Đukanovića o autokefalnosti CPC. Valjda bi gospodin Martinović kao pravnik trebao da zna da su u Crnoj Gori razdvojene crkvena i svetovna vlast.

Ljubo
Gost
Ljubo

Imamo našu Državu i ako Bog da imat ćemo i Crkvu
🇭🇷🇪🇺🇲🇪

Apis
Gost
Apis

O kukovu dne.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Da su vlasti bile odlučnije sa veljesrpskim nacionalistima i da se na vrijeme zapjevalo:
Ko to sinoć, ko to sinoć prema Spužu prođe
Rista Ćirin, Rista Ćirin i četničke vođe
danas bi vjerovatno sama MCP imala kadar koji bi stao za svoju zemlju.

murko
Gost
murko

Ne samo crkvu da ima , vec i vjernike. Ima na aliexpressu jeftino. Napunili bi onih par CPC crkvi.

Lucije
Gost
Lucije

“Nakon prestanka papske države” Martinoviću nije formirana još jedna Katolička Crkva u Italiji, tako da je potpuno sve jedno na koga se vodi to. Ovdije se to radi sa namjerom oduzimanja, i otvaranje vrata da se bilo koja Nvo registruje u Crkvu i traži da joj se da po koji Manastir. S’tim što će biti vjerovatno obaveza da kao što… Više »

Velja gora
Gost
Velja gora

Pa gdje si ti do sada?
Preosvesteni Nikola Baicki
Episkop od Telekoma

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Pa prijatelju niko ti ne brani ti i Milas ruku pod ruku pa sagradite svoje svetinje nazovite je kako zelite al ne dirajte crkve od nas i pravoslavni hriscana CG

LSCG
Gost
LSCG

Djelujes da ti je iz fioke izvicen predmet Telekom 😂😂😂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I ova priča da “Crna Gora ima svoju crkvu, Mitropoliju Crnogorsko-primorku” je priča za one što najmanje znaju. Ristova Mitropolija pokriva samo trećinu Crne Gore. Ostalo pokrivaju tri Eparhije od kojih dvije imaju sjedište van Crne Gore. Vidim da su popovi jutros na portalu u punom sastavu. Ali… ne zadugo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Molim popove na portalu i domaće “srbe” da nam konačno napišu, kada se u nekom dokumentu pominje Srpska pravoslavna crkva, prije 1922-e godine. I da nas upute na taj Tomos od prije 800 godina, da i mi “naivni” Crnogorci progledamo. Bez citiranja govora i novina. Dokument kao što su Tomos, Diptih, ustav Srbije ili slično. Može srpski, ruski, vaseljenski, grčki… Više »

Haris
Gost
Haris

Naravno i hoće.

Erik
Gost
Erik

Hari, ‘leba ti, ne mijesaj se u pitanja druge konfesije, svoju imas i niko ti je ne dira.

Mladen
Gost
Mladen

Tako je Martinoviću, jednaka prava za sve, a to znači CPC u Crnoj Gori. Što je pravno utemeljeno na jednakosti i pravu i pravdi.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Advokat o crkvi

Tom
Gost
Tom

Djeluje prestravljeno.

od-mila.
Gost
od-mila.

Što ono nenapriča,neki tamo prosperitet i ideentitet.Zar i najmanja pomisao na takovo nešto,nije samo klica već utrt put u separatizam i šovinizam.Kao vrlom Crnogorcu najbolje ćeš razumjeti ovako,isto kao kada od jabuke ideš da stvaraš krušku,povrijedio sije .Kakav zli Advokat.

Dzordz
Gost
Dzordz

Pored ovolikog broja stanovnika I nije cudo da imamo mnogo vise vjerskih zajednica.Moj narode lako li je sa tobom upravljati.

Floyd
Gost
Floyd

Stvarno CDM, kome sve dajete prostora na ovom portalu. Sve samozvani strucnjaci i eksperti. Na ovu temu ste dobili jasan odgovor od vaseljensog patrijarha. Svako dalje insistiranje na ovu temu ogoljeva cinjenicu da se ovdje ne radi o crkvi, cak ni o sekti jer cpc cak nije ni religiozna grupa vec ideolosko-politikantska.

Boka
Gost
Boka

To nije tacno da je vaseljenski patrijah pisao pismo. To pismo je pisao Amfilohije pa ga njegovi kuriri stavili u sanducic postanski u Istanbulu, kao sto je pisao fax -pismo iz jedne Kotorske ustanove 1994, a rekao da mu je stiglo iz Kanade pisuci najgore izmisljotine o pokojnom Antoniju. Ali doci ce iovome zulumukraj. Zar se ne sjecamo da je… Više »

Floyd
Gost
Floyd

Ako je pismo lazno, valjda bi ga prvi osudio Vaseljenski Patrijarh?

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko vam je ovaj? hahahahah

John Wayne
Gost
John Wayne

anin prvi drug

roro
Gost
roro

I vjernike?Samo to još fali

Mrgud
Gost
Mrgud

Skrecete paznju na daleko vece probleme crkvom . E moj narode ko nam sve soli pamet
Ha ha ha .

Helix
Gost
Helix

A od kada su to advokati eksperti za teologiju?

Bokelj
Gost
Bokelj

Ajde da otvorimo kladjenje koga cete slijdeceg da podmetnete da prica ovakve gluposti.

Boka
Gost
Boka

Da li se ti pakujes za majku Srbiju sa Dzomicem?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Kad bi cg imala crkvu zvala bi se” prva crkva.”

Boka
Gost
Boka

Ne bi prva nego Crnogorska i nikako drugacije.

Младен
Gost
Младен

Мартиновићу прича ти није аргументована јер лажеш на кило. Лажи су Мартиновићу да Римокатоличке цркве ван Ватикана припадају државама у којима се налазе. Доказ је уговор између Ватикана и државе Црне Горе коју је потписао својевремено Лукшић док је био премијер а које гарантују имовину римокатолика у Црној Гори. Такве уговоре има и Исламска заједница. Јасно је свима шта ви… Više »

Vasojevici
Gost
Vasojevici

Apsolutno podrzavam CG crkvu u teritoriji 4 nahije zajedno sa Rožajama,Plavom, Tuzima i Ulcinjem. Vakat je da se patriotsko crnogorsko društvo ujedini

Vele
Gost
Vele

Pa Vasojevici su cistokrvni Albanci to ce vam potvrditi svaki realni istoricar. Tebi su ovi iz Tuzi i Malesije i Gusinja neki dalji rodjaci ali ih ti izgleda mrzis ko da nisu od krvi i mesa ko ti iz “junackih” Vasojevica.

VasojevicBA
Gost
VasojevicBA

Ajde ti nam reci ko su nam preci mrčo kao da ne znamo naše stablo 10 koljena unazad. Vi milogorci ne znate ni kako vam se pradjed zvao

KN
Gost
KN

HaHaJahahahahaha ovaj VasojevicBA zn svoje porijeklo 10 koljena unazad hahahahaha.E zato ste srbi bas zato sto znate toliko

Vasojevic
Gost
Vasojevic

Ljubomora je čudo moj plemeniče čudo. Šta bi oni dali da budu kao mi

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Ahaaaaaa VasojevicBA bog ti pomoga….Oni se satrijese kupovat brusilice na baterije De Walt da skidaju s grobova dje god sta pise o Srbstvu

TALOG
Gost
TALOG

Vele,jesili zavrsio,bar CETIRI razreda osnovne Skole ? Vidim fa ti je obrazovanje ravno nuli.Da nebih biovtvoj nivo,skraticu komentar.
Vasojevici ivPivljani su NAJCISTIJI SRBI.
Za pametog,dosta ,za …… Pre mnogo.

nikola nikolic
Gost
nikola nikolic

Kad su Vasojevici imali svoju drzavu , zastavu, ustav i zakone tada su Albanci bili na Kavkazu…..

niro
Gost
niro

Priznata 1878 na Berlinskom kongresu kao 29 država.

Astor
Gost
Astor

Aseyila se jezka 2006/

Rajan
Gost
Rajan

Vecu glupost ne procitah…

Vasojevic
Gost
Vasojevic

Pitaču te za 10 god

Dalibor
Gost
Dalibor

Pusti se ti crkve. Ti prvo treba da odgovaras za aferu Telekom

ivan
Gost
ivan

ne može samo tema koja tebi odgovara bordal

KADA
Gost
KADA

Koliko ja znam CG ima svoju crkvu MCP !

Haris
Gost
Haris

To je filijala spc u Crnoj Gori.

KADA
Gost
KADA

Jes Harise ,to kod Vas mozda,imete jednu u S arabiju a ostale su filijale . To kod nas nema

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Spc je danas najprofitablinije preduzece u Crnoj Gori izvoze na milione eura iz Crnogorskih manastira i crkvi u Srbiju i R.Srpsku.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Morate se dogovoriti među sobom iznose li milione ili su najveći graditelj u Crnoj Gori, ajde prvo dogovorite se.
Pa onda okle milioni kada kažete da Crnogorsku Mitropoliju gotovo ne podržava niko u CG.
Tolko lupeta se sami tu ne možete snaći

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ajde idi ljubi ruku Kacavendi. I ne koristi nik koji mrzis.

Bokelj
Gost
Bokelj

@Boka Kotorska ti si sigurno šljegao u Boku, jer Bokelji takve stvari ne pricaju.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

On u Boki ima samo ležaljke, i to ako porani

keks
Gost
keks

A šta to pričaju Bokelji,prosvjetli nas?

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Šta sa njim, vi da imate i takvog tek bi pričali da ste čudo od organizacije. Ne mrzim raj nik, i ako se stvarno trudite da ga omrznete

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Boka Kotorska Evo, ja iz Republike Srpske sam za. autokefalnost CPC. Ali pod jednim uslovom. Mošti Sv. Vasilija da se iz jeste iz CG u RS pošto je on naš Srbin Hercegovac i po nacionalnosti nije Crnogorac no Srbin. Mislim da je prijedlog krajnje korektan.CPC neće izgubiti ništa bez jednog Sveca inače Srbima kad već ima toliko Svetaca nesrpske,… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Вазда је Црна Гора хранила Србију и БиХ! Морамо наставити ту вишевјековну традицију.

Rozana
Gost
Rozana

U pravu je Boka, treba je privatizovat od strane nasih biznismena… Lakić, Knezević, Brković ili neki te im ime ne smijemo pomenut

Podgorica
Gost
Podgorica

Na sudu kad gldaš u stranu odmah znaju da neko laže, zar ne Martinoviću. Zamjenite mu sliku sa nekom što gleda pravi. Ako ima takve

Zoran
Gost
Zoran

I na ličnu je iz profils

Bjelopavlici
Gost
Bjelopavlici

Normalno kao i svaka Pravoslavna zemlja ne znam sto to toliko smeta Srbima.

Tomos
Gost
Tomos

Reci “ne znam zašto tolko smeta Pravoslavcima” nema ovo veze sa Srbijom. Smeta, jer je isto nuđeno i Petru I (da bude Patrijah Dalmacije i cijelog Ilirika) pa je odbio iz straha ne vremenom ne podpane pod uticaj Rimskog Pape.
Ali eto ga tebi Adžić i Nikolaidis pa njima vjeruj…

Titograd
Gost
Titograd

Ne no ćemo tebi vjerovati pope. Iz Ćićevca.

Tomos
Gost
Tomos

Izabrao si ti kome ćeš pusti to. No kako bi juče u Tuzi…

Titograd
Gost
Titograd

Tuzi su Crna Gora pope. Ne znam što ti je tu sporno?!? A je li pope, kad već pitaš, a kako je bilo na Kosovu? Nijesi bio? Ne smiješ, hahshshsghahahaj…

Tomos
Gost
Tomos

Jesu li Tuzi Crna Gora ili su trenutno Crna Gora…bavi se ti Tuzima,, sada imate opštinu pa napravi novi nik..

Tomos
Gost
Tomos

Ovaj će za iznos za koji se dogovorite pričati da je Njemački ovčar nastao mješavinom koze i buldoga…

Tomos
Gost
Tomos

I dovesti Adžića da to potvrdi…

Dr n
Gost
Dr n

Ko vi brani da je imate napravite je a ne otimajte tudju

Dr n
Gost
Dr n

Ko vi brani napravite je a neotimajte tudju

Ozezi
Gost
Ozezi

Islis onu sto je oteste 1918?

Tomos
Gost
Tomos

Ovo što neko o nečemu manje zna to je smieliji da lupeta. Crna Gora ima svoju Crkvu, Crnogorsku Mitropoliju, nego bi da se sprdaju sa Crnom Gorom da ima dvije Crkve, kao da nas je milijardu….
A onda se čude što se otvara prostor koji se zna ko će iskoristiti…
Vazda je bilo “ko neće bata za brata…”..

Zastava
Gost
Zastava

Tomos, imate li idje Crnogorsku zastavu da je metnete na Manastir da me zelja mine. Mozes od Ivana Crnojevica do 1922., pa koju oces.
Kako vam vise ne dosadi, Brate

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Vi kako radite, za pola godine obavicete intervju sa svakim pristalicom NVO CPC.I onima koji su placeni da budu i onima koji to moraju da budu.

Bokelj
Gost
Bokelj

hahahah a kakvi su im sagovornici, niko nije cuo za njih van 4 nahije

Oli
Gost
Oli

Vivaxe,sto se cini u Valjevo?

ivan
Gost
ivan

[email protected]
najbitnije je da su tvoji ideolozi dobili razna priznanja od nacista i fasista i da su vam sveci ratni zločinci.

DjuroVIVAX💯
Gost
DjuroVIVAX💯

Ja ne ustajem na himnu ratnog zločinca i ne držim se za srce dok svira.

Gruna Stramen
Gost
Gruna Stramen

da cg nema crkvu bilo kakvu, ni svoju ni tuđu, mnogo bismo se manje krvili… ateizam pa ko će da vjeruje u deda mrazove, eto mu srbije

Send this to a friend