Društvo Planinarskja avantura Marijana Šantića

Crnogorac na vrhu Kavkaza

Foto: Skala radio

Marijan Šantić, čovjek hrabrog srca i nemirnog duha javio se iz daleke Rusije, tačnije sa granice Rusije i Gruzije, sa Kavkaza odakle je krenuo u osvajanje fascinantnog vrha Elbrusa.

Radi se o vrhu vulkanskog porijekla koji se nalazi na 5 642 metra iznad mora. To je visina Zapadnog Elbrusa. Istočni Elbrus je drugi vrh iste planine koji je dvadesetak metara niži.

Visina mu je 5621 metar, a Elbrus je inače poznat kao najviši vrh Evrope i jedan od “7 Summits”, grupe najviših planina na svim kontinentima. Nalazi se na jugozapadu Ruske Federacije, odnosno u Kabardino-Balkarskoj republici.

Foto: Skala radio

Šantić je za Skala radio kazao da je jedini iz Crne Gore u ekspediciji i da je sa njim i jedan doktor iz Srbije.

“Svakodnevno su nevremena. Zbog toga se odlaže uspon. Vrijeme je tamo kao usred ljeta. Za par minuta izmijenjaju se pljuskovi i gromovi. Nastane tada opšta bježanija. Po stijenama, koje su izrezbarene od čestih udara gromova, se najbolje vidi silina udara. Tu se i najviše gine”, kaže on.

Šantić je kazao da je aklimatizaciju obavio na visini od 4800 mnm i ispričao da su sad uglavnom izbjegli sve nalete kiše, grada i grmljavine.

“U jednom slučaju ih je bukvalno spasio napušteni kamion pored puta, koji je ostao tu nakon izgradnje žičare, a njima je poslužio kao sklonište”, opisuje on.

Hrabri alpinista očekuje pohod na sam vrh sjutra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GLUMAC
Gost
GLUMAC

Marjane Marjane….CESTITAMO Bracanima

Tuborg
Gost
Tuborg

Bravo🇲🇪🧗‍♂️

YUgo
Gost
YUgo

Bravo Marjane.
Ponos Kotora i Crne Gore!
Da te lijepo vrijeme prati!

Send this to a friend