Društvo

Crnogorski pokret: Hajdučija SPC uz pomoć institucija države

Crnogorski pokret ukazao je na neprimjeren odnos državnih institucija u zaštiti crnogorskog naslijeđa, crnogorske kulture, njenoj promociji, zaštiti interesa crnogorskog naroda kao najbrojnijeg i najzaslužnijeg što se Crna Gora danas prepoznaje kao posve jedinstven i poseban državni i nacionalni prostor.

U više navrata Crnogorski pokret je podnosio tužbe zbog, kako su istakli, više nego očiglednog uništavanja crnogorskog sakralnog naslijeđa, mijenjanja njegove istorijske i kulturne suštine, uvreda mitropolita SPC, nezakonite uknjižbe sakralnih objekata koji spadaju u par exellance državno vlasništvo, nezakonitog podizanja objekata bez ikakvih prethodnih saglasnosti i mnogo čega drugog.

Za većinu tih djela je, ističu, propisana krivična odgovornost.

“Iako bez ikakve sumnje učinjena nedjela predstavljaju tipski primjer krivičnih djela koje zakon propisuje, umjesto da se gone po službenoj dužnosti, redovno su sva naša obraćanja pravosudnim organima nailazila na cinično odbijanje i upućivanje na privatne tužbe, kao da se radi o privatnim interesima. Cinizam ide dotle da je obraćanje crnogorskoj naciji već pomenutog mitropolita tzv. MCP, Amfilohija Radovića, kao volovima, tumačeno od strane državnog tužiova kao izraz ljubavi?”, kazali su u CP.

Prema njihovim riječima, najnoviji cinizam je odbijanje njihove tužbe protiv lica koja su organizovala u Herceg Novom pomen Draži Mihailoviću.

“Čovjeku čije su jedinice izvršile masovne pokolje po Crnoj Gori, posebno osoba islamske vjeroispovjesti. Koje to vrijednosti promoviše država Crna Gora ako se slave masovne ubice, ratni zločinci i izdajnici?”, pitaju u CP.

Takođe im je odbijena tužba zbog raspisivanja konkursa opštine Budva za “sanaciju spomen obilježja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću”.

“Pa nam definitivno nije jasno da li je Deklaracija parlamenta Crne Gore o događajima prije jednog stoljeća čisti larpurlartizam, ili on sadrži neku suštinu, moralnu ocjenu i obavezujući stav kad se radi o događajima iz tog vremena i ličnostima koje su odlučujuće uticale na uništenje Crne Gore, ubistva, paljevine, krađe i ostala dobro poznata kriminalna djela i zločine?”, navode u CP.

Kaki su dodali, najnoviji primjer prevazilazi zdravi razum i predstavlja očigledno nezakonje institucija sistema.

“Na zahtjev sveštenika SPC, stranoga državljanina, Draženka Ristića, 28. marta 2018. godine, crkva Svetoga Georgija i okolno zemljište u selu Dubrovska – Šavnik, ispisana je iz državnoga vlasništva i upisana na eparhiju Budimljansko-nikšićku na osnovu šematizma Istočno-pravoslavne Srpske patrijaršije iz 1924. godine??? Radi onih koji ne znaju što je šematizam, radi se o crkvenim knjigama u koje se upisuju imena sveštenika crkve i druge stvari vezane za obavljanje vjerske djelatnosti”, ističu u CP.

To je, dodaju, interni dokument crkve i njime se ništa ne dokazuje, on ima čisto dokumentarnu vrijednost za crkvu.

“Da je SPC 1924.godine vršila službu u pomenutoj crkvi nije potreban šematizam SPC, to je svakome u Crnoj Gori jasno, jer i nije postojala druga pravoslavna crkva u to vrijeme u Crnoj Gori nakon nasilnog ukidanaj CPC. Onda, gospodo iz državnih institucija, upišite sve na SPC i Srbiju u Crnoj Gori, jer u to vrijeme nije postojala ni Crna Gora, već je bila dio Srbije”, poručuju u CP.

Tvrde da ovo nije prvi put da se sudovi Crne Gore stavljaju u funkciju SPC i “ostvarenja njene hajdučije po Crnoj Gori”.

“Poznat je slučaj kada je Vrhovni sud donio presudu da crkva Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici pripada SPC na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, popova SPC, Velibora Džomića, Dragana Mitrovića i Borisa Brajovića, koji su, vjerovali ili ne, svjedočili da je “sporni vjerski objekat bio u neprekidnoj državini SPC iz Beograda, i to oduvijek”«, dakle crkve koja kao pravni subjekt postoji u Crnoj Gori od 1920.godine, i inventara “korenitog imetka parohije Lješkopoljske za 1929. godinu” (opet crkveni dokument kojim se ne dokazuje vlasništvo). Osim toga, zloupotrebljava se i testament kralja Nikole inverzivnom logikom, jer izgleda, po Sudu, sve što nije u tom testamentu automatski pripada Srpskoj crkvi, odnosno Beogradskoj patrijaršiji”, kazali su u CP..

Crnogorski pokret zahtijeva od državnih organa da se preispita rad tužilaštava, sudova, inspekcija i katastra kada je u pitanju nezakonit upis državne imovine na SPC, da se pod hitno donese Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji bi pravno uredio pitanje vlasništva nad sakralnom imovinom i onemogućio pljačku državne imovine.

Traže i da se, u što kraćem roku, onemogući da se pod okriljem SPC obavlja nekontrolisan boravak stranaca u Crnoj Gori.

“Posebno ako se ima u vidu njihovo bahato ponašanje, optužbe unutar same SPC da se u okviru eparhija SPC u Crnoj Gori bave prometom narkotika, pedofilijom, da se u bogoslovskoj školi na Cetinju dešavaju bludne radnje nad maloljetnicima, da u Crnoj Gori mnogi traže utočište u crkvenim objektima u kojima je SPC od optužbi za kriminal, pedofiliju i narkomaniju”, ističu oni.

Pitaju i ko je omogućio SPC da dobije poreski broj, otvori račune u bankama, a da nije registrovana kao pravni subjekt u Crnoj Gori, omogućivši joj na taj način da ilegalno dobije pravni status i po osnovu toga raspolaže imovinom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Ajte vi lazno crnogorci pustite vise Srbe pa se posvetite ovome u Tuze vise ste preko glave, tu glumite neke patriote

vnk
Gost
vnk

je li vam veća prijetnja spc ili učk…

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Spc= učk

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Jopet crkva…. pa idi u crkvu ako ti se ide brate mili, mos I u dzamiju ko ti brani…

razocarani
Gost
razocarani

Crnogorci,hajte ako imate …. Kritikujte Mila i DPS,u aferi ,,KOVERTA,
Mlatite citavo vrijeme,o nekakvoj crkvi,a ovamo narod ceka ispred Narodnih kuhinja,da bi odnijeli djeci da nesto prezalogaje.
Stidi te se,ako,imate obraza.

Podgorica
Gost
Podgorica

Nema potrebe da ih niko hrani ima posla kolko oces ko ce da radi .Kuhinja ima svudj po svijetu .

JaviSe
Gost
JaviSe

Ko o cemu mi o nekretninama i katastru.

Send this to a friend