Društvo Mikrobit školski klubovi sve brojniji

Crnogorskim školama podijeljeno preko 2000 mikrobit računara

Škole za 21. vijek

Mikrobit džepni računar, koji je, zahvaljujući Britanskom savjetu, nedavno uveden u crnogorske škole, zaživio je kroz mikrobit školske klubove koji su sve brojniji, te kroz projekte pomenutih klubova. Mikrobit je džepni računar koji sadrži niz senzora, koji se mogu korisititi za kreiranje novih uređaja i upravljanje drugim uređajima. Do sada je podijeljeno preko 2000 mikrobitova u 75 crnogorskih škola, saopštila je CdM-u PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Lekić je pojasnila da je u pilot fazama projekta dodijeljeno ukupno 600 mikrobitova u 20 škola, po 30 svakoj školi.

Milica Lekić

“Osim pilot faza, do sada su sprovedena još dva ciklusa u kojima je dodijeljeno 1530 mikrobitova u ukupno 55 škola. Slijede još tri ciklusa u kojima će biti podijeljen ostatak mikrobitova”, istakla je ona.

Prema riječima Lekićeve planirano je da Savjet, u saradnji sa Ministarstvom, distribuira još 3490 ovakvih računara, tako da će određeni broj mikrobitova do 2021. godine imati svaka crnogorska osnovna škola.

“Broj koji se dodjeljuje školama zavisiće prvenstveno od broja učenika, a broj mikrobitova koji se dodjeljuje po školi je između 10 i 60. Mikrobit je odličan mehanizam stimulisanja najmlađih da se bave programiranjem i još važnije, da uče da povezuju gradivo i razmišljaju”, kazala je ona.

A koliko su uspješni u tome dovoljno govore i uspjesi crnogorskih školskih mikrobit klubova.

Naime, na regionalnom mikrobit takmičenju koje je održano u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, učenici iz Crne Gore osvojili su treće mjesto, i to ulcinjska škola “Marko Nuculović”. Na takmičenju je još učestvovala i OŠ “Njegoš” Cetinje.

Predstavnici trećeplasirane ekipe iz Ulcinja, mentor Alfred Marniković i učenice Anabela Rudović, Irena Selčanin i Nora Selčanin, rekli su tada: “Naš projekat se zove “Pametni parking”. Projekat podrazumijeva detektovanje slobodnih mjesta na parkingu. Paljenjem lampica na jednom od mikrobitova prikazuju se zauzeta parking mjesta, a na drugom mikrobitu broj pokazuje koliko jos slobodnih mjesta ima. Kada je na displeju prikazan broj nula spušta se rampa. Mikrobit računar dakle bez sumnje uvodi novi koncept komunikacije između nastavnika i učenika i inovaciju u naše škole”.

“Ovaj projekat je dio šireg programa Britanskog savjeta “Škole za 21. vijek” koji se odnosi na čitav region, i koji je vrijedan 10 miliona funti, usmjerenih od strane britanske vlade. Cilj Projekta je da više od milion učenika Zapadnog Balkana, uzrasta 10-15 godina, ovlada vještinama kritičkog mišljenja, rješavanja problema i vještinom kodiranja”, zaključila je Lekić.

Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, naglasila je da je ovaj projekat najveća finansijska investicija britanske vlade na ovim prostorima u obrazovni projekat, vrijedna 10 miliona funti.

Vanja Madžgalj

“Riječ je o regionalnom projektu koji će obuhvatiti sve osnovne škole u region, tačnije oko 5000 škola i milion učenika. Kada govorimo o Crnoj Gori, obuhvatićemo sve osnovne škole”, kazala je Madžgalj.

Objašnjava da suština ovog projekta jeste da se vještine kritičkog mišljenja konzistentno integrišu u nastavu, ali i u vannastavne aktivnosti.

“Programiranje mikrobitom je jednostavno, a istovremeno omogućava izuzetnu kreativnost u radu. Programiranje jeste važno, posebno uzevši u obzir da će u budućnosti više od polovine zanimanja zahtijevati određene programerske vještine, čime stvaramo bazu za razvoj ekonomije 21. vijeka”, ocijenila je Madžgalj.

A. Obradović

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
SillvianelaNDLobovNeko tamo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sillvia
Gost
Sillvia

Nastavnici bi više voljeli dio onoga što su Britanci dali Ministarstvu prosvete.Njima funte a nastavnicima igračke!

nela
Gost
nela

Micro bit nije “džepni računar” nego uređaj (device) koji ima procesor i neke elemente koje nema računar. Može da posluži kao uvod u programiranje na računaru. Kad smo kod računara bilo je obećano da će se ove godine kupiti računari za sve škole. Više od deset godina škole nijesu dobile ni jedan računar, a ova priča o mikro bitu služi… Više »

ND
Gost
ND

Još jedna u nizu prevara! Uzeo školama 30% sredstava,nemaju normalnih računara i interneta,a oni o mikrobitu!

Neko tamo
Gost
Neko tamo

Svaka čast. Odlična ideja.

Lobov
Gost
Lobov

Kakva ideja? Sta bravo. Idi malo na Vikesti pa vidi kako su vas oprali.

Dragi
Gost
Dragi

ova V.M. je učinjela dobro djelo?

Petar
Gost
Petar

Ova Vanja iz godine u godinu sve mladja i sladja!

Nastavnica
Gost
Nastavnica

Vanja i Milica reformišu obrazovanje i kroje programe, a u učionici su (ni)malo radile. Mikrobit je vrlo koristan, ali imajmo na umu da svaka kompjuterska tehnologija zastari za 3 do 4 godine, pa će i ova. Mnogo je važnije da učenici nauče da programiraju, bez obzira na uređaj. A, što ćemo s mnogim nastavnicima od koje djeca to bolje znaju?

Send this to a friend