Društvo

Čuda prirode kod Petrovca: Riba mijenja pol, zaštićena morska trava, Mravinjak u moru

Park prirode Katič, Foto: Biljana Dabić

Park prirode Katič, nazvan po jednom od dva mala ostrva naspram Petrovca ima jedinstven podvodni svijet. Za ostrvo Sveta nedelja na kome je crkva vezuju se intersantne legende. Obalni dio Parka, od  uvale Maljevik do rta Skoči đevojka, uz prelijepe  plaže, pećine …carstvo je čija  stvarnost se jednostavno opisuje u jednoj riječi- raj, piše Primorski.me.

Park prirode Katič, Foto: Biljana Dabić

Park prirode Katič karakterišu ljekovitost i ljepota Petrovca i okoline, zanimljiva flora  i fauna. Ovaj Park prirode je  stanište biljke koju biolozi nazivaju “pluća Mediterana”, ribe koja mijenja pol…

Zbog vrijednosti biodiverziteta područje “Katič“ je 2019.godine stavljanjo pod zaštitu, i od tada je Park prirode.

Što je šuma na kopnu to je posidonia za organizme u moru. Park Katič je stanište zaštićene morske trave murave (Posidonia oceanica). To  je mediteranski endem i nalazi se na listi prioritetnih staništa .

“Murava ima veliku korist za obalu. Na Mediteranu je koriste za  sprečavanje erozije obale. U Dalmaciji se ova trava ne sklanja sa plaža. Čak se i ostaci  iščupane trave ostavljaju ispod  naslage pijeska i služi kao podloga. U Španiji  su samo za dvije godine dobili preko dva metra nove plažne površine na način što čuvaju muravu, kaže za Primorski portal biolog Nemanja Malovrazić.

Nemanja Malovrazić, biolog, Foto: Biljana Dabić

Uz blagodeti murave koja je dar prirode u okolini Petrovca,  Park prirode Katič je stanište rijetke vrste ribe.

“Kernja je vrsta ribe koja  živi na stjenovitim podlogama.  Posebna po tome što se rađa kao ženka, a kasnije postaje mužjak. Prvo polno sazrijevanje je obično kod jedinki koje su starije od 5 godina. Ukoliko je zajednica ugrožena ženka odlaže transformaciju pola kako bi mogla što više da se razmnoži i poveća brojnost zajednice, a nakon toga mijenja pol, postaje mužajk. To je jedinstveno kod te vrste.

Na području Katiča ima ove vrste ribe. Kernja je zaštitni znak Parka prirode Katič. Na logotipu Parka prirode Katič je riba kernja, navodi biolog Nemanja Malovrazić  dodajući da je ova vrsta ribe ugrožena, a veoma je atraktivna za lov. Zabranjeno je loviti primjerke manje od 60 cm. Kernja mužjak dosegne dužinu oko jednog metra. Važna je riba kernja za  biodiveriztet. Pokušavamo da je zaštitimo”, ističe biolog.

Ukupna površina Parka prirode “Katič” iznosi 2744,93 ha. Na kilometar od obale u Petrovcu, nalaze se dva mala ostrva – Katič i Sveta Nedelja. Ugođaj je posjetiti ostrvo Svete Nedelje na kome stepenice vode do ulaza u malu crkvu.  Doživljaj je i uživati u panoramskoj stazi od Petrovca do Perazića dola sa koje se otvara pogled na ove bisere Crnogorske obale.

Staza u dužini oko jednog kilometra je napravljena za vrijeme Jugoslavije,  a čak je i nekoliko tunela probijeno. Šetnja kroz šumu u kojoj dominira alepski bor se preporučuje  zbog zdravlja. Park prirode Katič je vazdušna banja.

Preporuka šetnje iznad živopisne, stjenovite obale  gdje se udiše čist vazduh koji je upotpunjen isparenjima bogatim  jodom iz mora uz blagodeti  bora.

Bujna je vegetacija makije. Stazu pored brojnih biljaka krasi mlječika koja raste na stijenama, najčešće ima žbunastu formu.

Park prirode Katič je vazdušna banja

Sa ove staze pruža se pogled i na “mravinjak” u moru. Hrid u moru podsjeća na mravinjak. Loklano stanovništvo zbog izgleda nazvalo je hrid Mravinjak.

U Parku prirode Katič od Petrovca ka Baru je Buljarica, druga po dužini plaža na Crnogorskom primorju, poslije Velike plaže. U zaleđu Buljarice nalazi se močvarno područje,  značajno po ornitofauni.

Šta možemo vidjeti u carstvu ptica u Buljarici, u pećinama u uvali Perčin,  po čemu je prepoznatljiva uvala Vezirovo sidrište,  otkrivamo uskoro.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
AnonimRajkaKarlPosmatračCar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonim
Gost
Anonim

Ostrvo se zove Sveta NeĐelja.

Rajka
Gost
Rajka

Valjalo bi, radi edukacije naroda, više ovakvih tekstova. Ovakve stvari su vjerujem svima zanimljive.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Evo ja da joj dam ime: demokrata 😂

Car
Gost
Car

Obala je lijepa no svašta po njoj šeta, to ribe vide, pa i one počele mijenjaju po

Love_nature
Gost
Love_nature

Veoma lijep tekst, pravo osvjezenje. Pohvale za autora i ovog momka koji tako lijepo prica o našoj obali. Crna Gora ima dosta da ponudi i pokaže o prirodi, tradiciji, kulturi…,a mi samo pišemo i pričamo o politici…

Karl
Gost
Karl

Zaboravio si da dodas i crkvu mada se ona pominje u tekstu bez toga bi bio pravo lijep tekst

Mrki
Gost
Mrki

Na racun ove ribe… Pita Mujo Hasa kako moze znati da li je riba musko ili zensko, a on kaze – bacis malo hljeba i ako je pojeo – musko je, a ako je pojela – zensko je. 😁 Jako lijepa informacija i nadam se da ce ih biti jos slicnih i ljepsih. Ovim treba da se bavimo, da upoznajemo… Više »

Send this to a friend