Društvo

Da li je Luča precijenjena

Slučaj na Medicinskom fakultetu gdje prijemni ispit nije položilo čak 90 “lučaša“, od ukupno 102 kandidata, nije iznenadio akademika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, nekadašnjeg ministra prosvjete dr Slobodana Backovića, koji kaže da je odavno očigledna inflacija nosilaca ovih diploma, piše Pobjeda.

S druge strane, predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović ukazuje da zaboravljamo da “naša djeca pola godine ne idu u školu, te da se to sigurno odrazilo na kvalitet sticanja znanja“, ali i da ovaj slučaj zavređuje posebnu analizu i može biti indikator za određene pojave.

Poslanica Branka Bošnjak (DF) objelodanila je prekjuče ovu informaciju u Skupštini, ocjenjujući da je sramota što “lučaši“ nijesu položili prijemni, a jesu kandidati koji imaju dovoljan ili vrlodobar uspjeh. Zatražila je zbog toga ostavku ministra prosvjete Damira Šehovića.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu se oglašavali ovih povodom, dok je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović u srijedu saopštio da kandidati ne treba da se obeshrabre, te da je u ovom slučaju “vjerovatno bilo manje učenja, nesnalaženja, te stresa zbog epidemiološke situacije, ili su, pak, možda, imali loš dan“.

Novović kaže da ovaj događaj zaslužuje ozbiljnu analizu i analitiku, navodeći da su “vrlo često izjave koje se odnose ukupno na sistem obrazovanja paušalne i često su proizvod političkog stava“.

“Što se tiče ovog konkretnog slučaja, svakako da on zavređuje posebnu analizu i može biti indikator za određene pojave. Ali sam po sebi izolovano posmatran, on ne znači mnogo”, smatra Novović.

Dodaje da svakako treba preispitati kriterijume za dodjelu “Luče“ u osnovnim i srednjim školama.

“Ima inicijativa da treba da se i ukine diploma “Luča“, jer dovodi do takmičenja među đacima i roditeljima, a ponekad nije pokazatelj stvarnog znanja. Međutim, ovo je osjetljivo pitanje i može biti vrlo bolno i povrijediti roditelje, odnosno samu djecu koja su izuzetna. Ima ih jako puno koji postižu sjajne rezultate na fakultetima kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Treba se paziti od generalizacija”, ističe on.

Ocjenjuje i da se sistem obrazovanja u Crnoj Gori previše komentariše, a sa druge strane, kako kaže, postoje ozbiljni pomaci i Vlada se kontinuirano bavi njegovim unapređenjem. Obrazovanje je, zaključuje Novović, vrlo specifična oblast ljudske djelatnosti i zahtijeva konstantan angažman.

Akademik Backović, nekada prvi čovjek naše prosvjete, upozorava da je odavno očigledna inflacija ove diplome i njene posljedice“.

“Posljedice se vide ne samo na rezultatima prijemnih, nego, rekao bih, one utiču i na tok fakultetskog obrazovanja i na kvalitet kadra kojeg stvaramo”, smatra Backović.

Objašnjava da su nosioci srednjoškolske “Luče“ prethodno osvojili i „Luču“ u osnovnoj školi, te da to ukazuje na trinaestogodišnju izuzetnu uspješnost učenika.

“Svjesno ili ne, zanemarujemo sljedeće činjenice kada je u pitanju kvalitet našeg osnovnog obrazovanja. Rezultati posljednje PISA studije, malo je poznato javnosti, pokazuju da najviše nivoe (5 i 6) u matematičkoj posmenosti postiže svega 1,8 odsto naših 15-godišnjaka, u čitalačkoj pismenosti njih 0,8 odsto, a u naučnoj pismenosti 0,3 procenta. Odnosno, postignuća naših najboljih učenika iz matematike su šest puta manja od prosjeka u zemljama OECD, iz čitalačke pismenosti 11 puta i nauke 23 puta”, kaže on.

Izvještaji procjene kvaliteta osnovnih škola, podsjeća akademik, govore da je u znatnom broju škola prosječna ocjena učenika iznad četiri, do 4,5, a broj diploma „Luča“ po školi može biti i do 50.

“Ovakva slika naših škola se ne reflektuje u rezultatima PISA testiranja. To je jasan signal da nešto nije dobro i da treba nešto mijenjati. Naravno, napominjem da za ovaj precijenjeni uspjeh naših učenika nije odgovoran samo obrazovni sistem, odgovorni su i roditelji i društveni ambijent (sistem vrijednosti) u kojem škole rade. Kakve poruke, na ovaj način, ovim šaljemo djeci i mladima, i o njima samima i o nama odraslima, o uspjehu, radu, znanju, društvu”, upozorava Backović.

Ističe da srednjoškolski uspjeh učenika i validnost diplome „Luča“ treba da testira eksterni maturski ispit, kao što je slučaj u evropskoj praksi.

“Vidimo, ali neefikasno reagujemo na neregularnosti i u tom procesu – toleriše se (nerijetko i podstiče) prepisivanje. Rezultati regularnog maturskog ispita dali bi podatke o tome koje škole „crtaju“ uspjeh i diplome „Luča“. Javnost treba da bude obaviještena o tome, a odgovorni da preduzmu mjere za poboljšanje stanja”, kaže Backović.

Akademik Slobodan Backović smatra da bi u praćenju kvaliteta trebalo imati jedinstvenu javnu statistiku: koliko je nosilaca diplome „Luča“ nastavilo sa odličnim uspjehom u srednjim školama, potom koliko je nosilaca ove diplome upisalo univerzitetske studije i uspješno studira, da li se i gdje zapošljavaju…

“Traganje za uzrocima loših rezultata na prijemnom ne smiju zanemariti kvalitet nastave prirodnih nauka, infrastrukturu za nastavu, zatim kriterijume ocjenjivanja, a nadasve – česte promjene planova i programa koji se ne temelje na pažljivoj analizi i konsultacijama sa širokom krugovima praktičara”, zaključuje akademik CANU-a.

68

avatar
1000
42
26
0
 
65
...PutnikHR8HR8p´jani rus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HR8
Gost
HR8

Svaki narod ima vlast koju zasluzuje.Vi imate vlast, i imacete jos dugo koja je ogledalo vaseg drustva, ni bolja ni gora. Vi vidite korupciju na sve strane a svoje sitne vezice i kumstva to ne primecujete. Zaposljavate se preko veza, lijecite, sudite, mrzite i volite. To ste vi.

...
Gost
...

Slazem se, ovo je drustvo licemjera, a licemjerje je jedna od najgorih ljudskih osobina. Na ove lazne Luce bacaju drvlje i kamenje oni koji nisu nista bolji od njih.

p´jani rus
Gost
p´jani rus

Luča – ha, ha… svi smo išli u školu, pa znamo kaKo su prolazila tajova & maina dječica. I taj / ta sjutra da me liječi? Gospe moja…

Vaše ime
Gost
Vaše ime

u mojoj srednjoj skoli preje 30 godina, 250 maturanata – 2 luce, ove godine 100-110 učenika, 15 luča…a školstvo nikad gore…Šehović uništi sve

...
Gost
...

Čitam ove komentare i ne znam šta se folirate i glumite da ste iznenadjeni? Cijela zemlja nam funcioniše po principu petljanja i muljanja i sad ste šatro šokirani lažnim Lučama…

HR8
Gost
HR8

Bilo je takvih koliko hoces u srednjoj skoli. Dobija sve petice, luca mu iz usiju viri, a otac mu sudija a majka ljekar. Kad je otisao na fakultet ne moze ni prvu godinu da ocisti.

Prč
Gost
Prč

Skolstvo su gurnuli u bezdan.ajde bre reforme i recorme samo dasu reforme a valjaju li nema veze.9 god osnovna skola,po 3 knjige iz jednog predmeta 50 jezika,ma iznerbiram se svaki put oko skole.vazno da to izgleda moderno

Младен
Gost
Младен

И више од тога. Луча је корумпирана као и све у овом нашем друштву.

El Grande
Gost
El Grande

Ministar prosvete je Šehović, a prije njega je bio Migo. Sve je jasno.

H2O
Gost
H2O

I zamislite sad te Lucase koji ce postat neki ” autoriteti” cija se sposobnost ne smije dovest u pitanje, jer zaboga oni su odlicni od prvog razreda osnovne. Osveta losih djaka nas ceka. Kad krenu kola niz brdo, a vec su krenula, bice vatrometa!

H2O
Gost
H2O

Ove “Luce” su samo produkt jako loseg skolskog sistema. Mi roditelji koji radimo s djecom intezivno, odavno ovo znamo. Ako djaku u osnovnoj skoli trebaju privatni casovi iz vecine predmeta da bi savladali gradivo i imali sve 5, onda tu nesto debelo nije u redu. U moje vrijeme si se smatrao glupim ako ides na privatne casove, a isli si… Više »

Možda su u šumu
Gost
Možda su u šumu

90 imalo loš dan??

Podgorica
Gost
Podgorica

…ovo je osjetljivo pitanje i može biti vrlo bolno i povrijediti roditelje…
Ima li ko da mu kaze da ne mlati, jer ovakve gluposti ne bi izgovorilo dijete u 4. osnovne

Putnik
Gost
Putnik

Ne znam za srednje skole jer sam prije 20 i kusur godina zavrsio vojnu skolu a nakon toga i akademiju, ali u osnovnoj se sjecam da se najboljim ucenicima skoro uvijek poklanjala petica iz fizickog samo da bi imali sve petice, a nijesu mogli potrcat ni 30 metara…uz to, gimnastika im je bila ka nuklearna fizika. Ne generalizujem ali makar… Više »

Mashko
Gost
Mashko

Fizicko i zdravstvenio OBRAZOVANJE ne znaci da treba dobro da trci i skace. Covjek cak moze biti vrhunski sportski radnik (npr trener) a da pri tom
ne moze da potrci.

Putnik
Gost
Putnik

Ako je u planu i programu npr. skok u dalj ili kolut naprijed ili preskakanje kozlica, onda svaki ucenik mora da prodje taj program i da na osnovu toga dobije ocjenu, pa bila i dvojka ali ocjena mora da se da. E sad ako neko ne moze da dobije ni tu dvojku, onda mu se ne poklanja petica samo zato… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Osnovno i srednje obrazovanje treba dovesti na najviši svjetski nivo,kvalitetan kadar,i plate na rangu poslanika,najmanje.Više od pola fakulteta treba ukinut,i smanjit brucoša na polovinu,talentovane slati na prestižne koledže,ali da se vrate doma.Đe bi nam tada bio kraj.

Rozaj
Gost
Rozaj

Pred kraj skolske god skola je puna roditelja popravljaju se ocjene svakom

Commentator
Gost
Commentator

Treba je ukinuti

Jan
Gost
Jan

Cast izuzecima, Luca i ocjene su precijenjene! Znanja vrlo malo, na zalost! Sve je kampanjski, bubacki, pod “uticajem” firmi tata i mama….uzas…… dok god cesljate kroz prste i propada znanje a neznanje se nagradjuje ….toliko se ulaze u drzavu. Tu je kljuc… taj kadar ce shutra raditi u administraciji, katastrima, bolnicama itd…. nemojmo da ispravljamo krive drine, pustite sta je… Više »

Sportista
Gost
Sportista

Ovo je prije svega sramota profesora u srednjim školama, oni im te petice upisuju i stvaraju lažnu sliku o realnom znanju. Da li se petice daju ne lijepe oči, za pare ili za pršut (mada kada sam ja učio školu pršut se davao za dvojku da se nebi ponavljao razred) to je već drugo pitanje….

Zastiđe
Gost
Zastiđe

osim što je luča potcijenjena, menadžere škola postavljaju “stručnjaci” iz opštinskih odobora političkih partija

Orson Vels
Gost
Orson Vels

Stvari su manje vise jasne, jeste Luca je precijenjena… Posebno sto se tice upisa na fakultete koji su prestizni. Potrebno je da se izmijeni bacin bodovanja, da se ta svaki prestizni fakultet uvede prijemni ispit koji ce nositi veliki broj bidova… Konkretno sto se tice Medecinskog fakulteta u Podgorici, oni su objavili literaturu i ona je jasna u pitanju su… Više »

Marko
Gost
Marko

Nije svejedno kakav je kadar i u drugim oblastima(prostorno planiranje,saobraćaj,,poljoprivreda,kvalitet hrane …)Mnogo smo razmazili đecu ,naročito u osnovnoj školi.Ne pripremamo ih za život.Kada uđu u svijet odraslih niko im m neće opraštao i propuste.

ella
Gost
ella

Kad bi roditelji i profesori imali isti stav po pitanju poklanjanja ocjena onda ne bi bilo problema. A ovako svoje dijete upoređujete sa drugima, kažete mu” Kad može on možeš i ti” i svakoga želimo da upišemo na fakultet… Jedna sam od rijetkih koja nikad nije otišla da nasamo razgovara sa nastavnicima niti je bilo potrebe…Dijete mi je lučonoša osnovac… Više »

Milka
Gost
Milka

Ziva istina!

Milica
Gost
Milica

Kad se sjetim da su dvojica iz mog odjeljenja ponavljala razred zbog jedne jedinice! A mogli su vrlodobri bit sa tom dvojkom. Izuzetni momci, jedan postao veoma poznat kasnije u svojoj branši.

Svetozar
Gost
Svetozar

Nije nego potcijenjena. Svako je dobije. Mada bi ovdje trebalo pogledat i pitanja. Ko zna koliko su usklađena sa onim što su djeca učila. Premali je procenat prolaznosti, porazno mali.

Gimnazija
Gost
Gimnazija

Eno u Mojkovac luča koliko hoćeš.Sve kažu pametna đeca,ineligentna,radi se sa njima,a svaki drugi ne zna ni Engleski,a đe su fizika,hemija…

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Bogomi su Mojkovcani najpametniji sto bi rekli Buksovci veruj mi.

Bernini
Gost
Bernini

Ovo je ogledalo reforme koja je to samo na papiru,a suštinski je naš sistem unazađen u odnosu na neko prošlo vrijeme kada su Nam đaci bili među najboljima. Kada vidimo da nam vrh ministarstva i krovnih obrazovnih institucija vode ljudi koji nikada nijesu ili vrlo malo radili u obrazovanju.,onda je ovo rezultat,na žalost!!

Dule
Gost
Dule

Imam djecu i uvijek im govorim da ocena nije mjerilo znanja. Pa znate li da se od treceg – cetvrtog razreda osnovne prave projekcije ko ce biti luconosa(ima djece u zavrsnim razredima, sa odlicnim ocenama a ne znaju upotrebu rečce LI i NE). Nego, prilikom upisa i u srednje i na fakultete, ne treba da se boduje uspjeh(osim drzavnog takmicenja),… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Prije od 100 ucenika lucu je imali 5-6 a danas 96. Stancuju ih

Marko miljanov
Gost
Marko miljanov

A što se čudite tome …ko ih uči jos su dobri..pa zar poĺovina profesora nije uvezena s konca i konopca..jesu li svi polećeli na litije i vise vjeruju ristu no struci te se guraju tamo i dahcu u uvo jedno drugom..za polovicu je zemlja ploča..pa kako onda mogu naučit ikoga..

kafica
Gost
kafica

Jednom je do ovoga moralo doc.

General Diaz
Gost
General Diaz

Ima li đece koja nijesu luča ?

samo kažem...
Gost
samo kažem...

dvoje – troje iz generacije…

Mugambe
Gost
Mugambe

nije luča precijenjena nego je znanje koje nose djaci precijenjeno, al mozda zato sto je znanje profesora precijenjeno i tako….

Sve manje znanja se daje djeci, a ona sve manje usvajaju, i za jedno 10 godina ne znamo nista

Razočarana
Gost
Razočarana

Umjesto da razmislimo o kriterijumu, crtanju ocjena, fabrikovanju Lucaša pominjemo ukidanje Luča! Nevjetovatno! Roditelj sam tri djaka,imaju sve čiste petice kao suze, ali su zato, godinama okruženi “Lučašima” koji na poklon dobijaju po 2-3 a nekad i više ocjena da bi imali ovo laskavo priznanje! E to je naš problem! Imamo diplomu ali ne i znanje! Dovoljno je da inspekcija… Više »

Ana
Gost
Ana

Slažem se u potpunosti.Imam djecu koja su odlični učenici sa ponekom četvorkom i svjesna sam kakvo znanje imaju.Isto tako znam lično njihove drugare kojima se od osnovne škole poklanjaju petice zbog Luče,što se nastavilo i u srednjoj školi.
Ta djeca koja imaju Luču,čast izuzecima,nemaju čak ni ono opšte znanje.To je znanje zbog ocjena,to je bubanje…

mila
Gost
mila

Programiraju se lučpnoše od prvog osnovne.

diplomac
Gost
diplomac

Medvedju uslugu su im napravili profesori poklanjajuci im petice.Realno u odjeljenju bi trebalo da bude maksimalno 5 luca.U mojem odeljenju su bile 2 luce,stalno imale jednu cetvorku,15 odlicnih a 20 je zavrsilo drzavni fakultet.Najbolji smo bili u skoli sve 4 godine od oko 25 odeljenja.To su bile generacije devedesetih.

Korektor
Gost
Korektor

Poslije ministra Backović sve je pošlo niz brdo. Zapošljeni su ponavljači koji donose odluke i ne razumiju ama baš ništa. Obrazovanje je slojeviti i vrlo složeno, tu nije smjea da se upliće politika, ali…

Konik
Gost
Konik

Nije Luča precijenjena no je nastavni kadar korumpiran i polupismen.

Svetozar
Gost
Svetozar

I roditelji preambiciozni i pritiskaju profesore i školu. A ovima baš svejeno. Što da se prepiru sa pokondirenim majkama i malim skorojevićima od tata za platu od 400 eura?

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Nije ova degradacija samo problem osnovne i srednje skole. Ko tek sve zavrsava fakultete? Lakse je na fakukltetu “preko veze” poloziti tih par ispita godisnje nego odrazavati tokom cijele skolske godine Lucu.

PG081
Gost
PG081

luca se dobija na poziv roditelja koji “cine” uslugu nastavnicima… a nastavnik razmislja “valjace mi tata njegov na pozicii je”
zato smo tu dje smo, nikakve vezs ovo sa znanjem nema

petar
Gost
petar

Luca precijenjena?! Ja zaista ne mogu da vjerujem da ste sve obezvrijedili… Naravno da je precijenjena ako je iz rozaja i plava, ulcinja i bijelog polja. U tim skolama se stancaju luce. Znate li vi sto je luca, a kako cete i znati kad ste nepismeni i vi umijesani u sve to…. Potrazite neku lucu iz Podgoricke gimnazije, nekog ko… Više »

Jasminka
Gost
Jasminka

Jedno si pogresio: deca iz malih i nerazvijenih sredina uce i grabe da odu sa ognjista u veci grad, a roditelji su ih naucili da to mogu samo ako imaju znanje i upornost! Malogradjanstina iz tzv VIP odelenja je dovela do degradacije svega, pa i do degradacije Luce. Njih su roditelji naucili da para vrti gde burgija nece! Tacno je… Više »

Svetozar
Gost
Svetozar

Ima istine.

Bole
Gost
Bole

Stancaju se i u Podgorici prijatelju, mozda i ponajvise. Licno sam upoznao djecu poznanika iz PG koja imaju Lucu a ni tablica mnozenja nije savladana, da ne pominjemo neko sire obrazovanje. Niksicka gimnazija je nekad vazila za najbolju na Balkanu, sada je isto stanje, mnoga djeca maltene polupismena izlaze, a ono sve 5. Cast izuzecima, ima ih, ima djece koja… Više »

Doktor
Gost
Doktor

Trka za “Lučom” počinje od prvog osnovne: “Molim Vas, nemojte mu pokvariti ‘Luču’..!” Pitajmo neke nastavnike…

Svetlana
Gost
Svetlana

Sjecam se i ja da je niksicka gimnazija nekad vazila za jednu od najboljih i tada je imala 10ak Luca po generaciji a sad se hvale sa tim da im je trecina djaka ove generacije dobitnik Luce.Sprdnja!

Ana
Gost
Ana

Potpuno se slažem da djeca nemaju danas osnovno znanje,da neće znati da vam kažu glavni grad većine država,da ne znaju ko je Dostojevski,da ne znaju značenje nekih svakodnevnih riječi,da ne čitaju…itd. Lično sam bila svjedok da učiteljica koja radi u jednoj školi u Pg pogrešno upotrebljava padeže i ne zna iste te stvari. Ali,to je u našem društvu tako…kvalitetni nastavni… Više »

Dadana
Gost
Dadana

A ćuti nebulozo, precijenjena iz Bijelog Polja a nije iz Podgorice, je li? Pa ovi lučaši što ni prijemni nijesu mogli da polože su uglavnom tvoji iz Podgorice.

Bisa
Gost
Bisa

Uz dužno poštovanje svim gimnazijalcima iz Podgorice, nadam se da su naučili da se “podgorička gimnazija” ne piše sa velikim P.

Što će mi ime
Gost
Što će mi ime

Otkad se “podgorička gimnazija” piše velikim P?

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Zaista porazavajuca informacija . Ali nije i iznenadjujuca . Uz poplavi visokoskolskih kadrova koji ne posheduju ni elementarna znanja iz struke a zaposljavaju se kao savjetnici i dodjeljuju im se radna mjesta koja na cije zahtjeve ne mogu odgovoriti. I naravno naj rasprostranjenija situacija je sa kupovanjem diploma u republuci sumskoj i srbiji . Uz dva rucka na pola puta… Više »

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Itekako, u razredu dje imate 30 ucenika bude po 10 djece koja imaju Lucu..dijete u VI razredu na kraju skolske godine ima po 2- 3 cetvorke, onda razredni starjesina 3 dana prije kraja da se djetetu ne kvati Luca ide od jednog do drugog nastavnika i moli nastavnike da malo progledaju kroz prste, tako bude i sledece godine i one… Više »

Jablan Vanja
Gost
Jablan Vanja

Tacno tako

Jasminka
Gost
Jasminka

Tacno si napisala… pre 30 i vise godina, u mom razredu, par ucenih, uspesnih i dobrih ljudi je “izgubilo” Lucu zbog 2 cetvorke… Kada si imao jednu, mogao si da molis da odgovaras i morao si, ako ti dozvole, da rasturis – kao pred komisijom. Danas… danas se sve resava nekim, za ljude sa obrazom i moralom, nejasnim metodama… Zalosno…

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Nije problem što je luča precijenjena, nego što se ocjena 5 lakše dobija nego nekad.

Darko
Gost
Darko

Ali primjetno je da zbog tih lucasa, da li profesori zbog toga da bi drzali kao neki balans, pojedinu djecu zestoko namuce za ocjenu ne vecu od 3-4 (naravno djecu koja nemaju jake veze). Zato kad upoznam dijete da je npr jako vrlodobro vidim da ima nade da ce nekad “nesto od njega biti”.

Prešo
Gost
Prešo

Studentu iz Banka Luke važi tesr a iz Beograda ne važi..
To je zločin nad djecom.

Manda
Gost
Manda

Srozao je DPS i školstvo kao i sve ostalo, do dna. Nekada u cijeloj školi nije imala ni jedna Luča, ili maksimum 1-2, a sad u svakom odjeljenju po polovina Lučonoša. A ta đeca ne znaju odakle su šuplja, progovoriš sa njima i vidiš da su nepismena završila školu. Ko je kriv za to, pokojna Mileva ili ova vlast koja… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Zar su ovi prosvjetni sto potpisuju litije ov8h dana iz DPSa. Njih stotine. Oni daju ocjene djeci. Kad su za litije onda su opozicija, kad ne valja onda du svi DPS.

Nastavnik Boro
Gost
Nastavnik Boro

Kriv je sistem druže, nastavnik MORA da ima određen broj lučonoša i odlikaša. Jednostavno MORA. Jer mu iz ministarstva prosvjete kažu: nemoguće je da ti od 30 učenika u odjeljenju niko ne zaslužuje peticu, ti si onda loš nastavnik. A moguće je, zašto nije moguće, kad đeca ne znaju onda ne znaju. Ali što bi se nastavnik onda natezao sa… Više »

Svetlana
Gost
Svetlana

Dok je iz DPS-a bio ministar i neki se nivo drzao a od kad je SD preuzeo to ministarstvo sve je dodjavola otislo jer ovaj bukvalno najgori kadar zaposljava

Send this to a friend