Društvo

Nova metoda liječenja kancera će povećati procenat preživljavanja na 90 odsto

Liječenje kancera hadronskom terapijom povećava procenat preživljavanja pet godina nakon terapije na 90 odsto, u odnosu na konvencionalnu metodu raditerapije, gdje je taj procenat imeđu deset i 20 odsto, ukazala je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Ona je na predavanju „Moderne kancer terapije kao podsticaj razvoja nauke i tehnologije“, koje je organizovao Rotary klub Podgorica, prezentovala ideju otvaranja Međunarodnog Instituta za održive tehnologije (SEEIIST) u okviru kojeg će se obavljati liječenje hadronskom terapijom.

Damjanović je rekla da je SEEIIST projekat jedan od najvećih razvojnih projekata u regionu i da ima misiju da poveže naučnike sa biznis sektorom, industrijom i da razvije najsavremenije tehnologije kako bi se zadržali mladi ljudi.

„Ovaj projekat ima i dodatnu misiju, a to je da se postigne kolaboracija zemalja regiona, jer je jedna od ključnih misija nauka za mir. Znamo da je naš region u prošlosti imao izuzetan period tehnološkog razvoja, ali su zbog istorijskih okolnosti sve naučno ekonomske aktivnosti znatno usporene i od tada do danas naš region ima veliki problem odliva talenata. Svake godine gubimo najbolje mlade. Tako da je najznačajnija misija projekta da se uspori odliv talenata i da povratimo ljude koji su napustili region“, istakla je Damjanović.

Metoda liječenja hadronskom terapijom je, kako je rekla, nova i prva takva mašina je realizovana u Evropi 2009. godine.

„Takvih projekata u Evropi ima samo četiri, a 12 je u svijetu. Ova metoda je najmoćnija zbog toga što se doza fokusirano deponuje samo na kancerogene ćelije i ne oštećuje se zdravo tkivo. Ovo je jedina metoda kojom mogu da se tretiraju i trudnice“, kazala je Damjanović.

Sa konvencionalnom metodom zračenja, kako je pojasnila, za veliki broj vrsta kancera vjerovatnoća da pacijent preživi poslije pet godina je deset ili 20 osto.

„Pomoću ove vrste zračenja je čak 90 odsto“, rekla je Damjanović.

Ona je istakla da je u našem regionu smrtnost od kancera dva i više puta veća u odnosu na ostatak Evrope.

Damjanović je kazala da bi projekat imao veliki uticaj i na industriju, jer je za njegovu realizaciju potrebno 200 do 300 kompanija.

„Nama bi zaista bio cilj da veliki broj naših malih kompanija učestvuje u izgradnji ovakvog Instituta. Dodatni benefit jeste digitalizacija, jer su medicinski, onkološki podaci veliki podaci i potrebno ih je sačuvati. Imamo još jedan aspekat, a to je korištenje zelene infrastrukture. Cilj je da podstaknemo korištenje obnovljivih izbora energije, solarne energije“, navela je Damjanović.

Ona je objasnila da je potrebno najmanje deset godina da se projekat realizuje.

„2028. godine bi prvi pacijent u našem regionu mogao da bude tretiran ovom metodom. Imamo jasno definisane faze. Mi smo završili prvu fazu, a to je koncep Instituta, a sada ulazimo u drugu fazu, dizajna koju smo ozvaničili u Budvi 18. sepetembra“, navela je Damjanović.

Član Rotari kluba Podgorica, docent doktor Nebojša Kavarić, kazao je da Rotary zajednica u Crnoj Gori snažno podržava projekat i da će uložiti intelektualne, logističke i profesionalne uticaje da pomogne Ministarstvu nauke i Vladi da projekat uspije i zaživi u Crnoj Gori.

“Naša misija će biti da neumorno, svakodnevno, na svakoj lokaciji, u svakom vremenu i poziciji lobiramo za projekte ovog tipa. Na našu veliku radost, aktivnosti i kontakte sa Ministarstvom nauke, Ministarstvom zdravlja i Vladom, po ovom pitanju, ćemo intenzivirati i nadamo se uspjehu“, rekao je Kavarić.

On je objasnio da svi veliki, globalni projekti dugo traju, da treba strpljenje kako bi za desetak godina došli do toga da buduće generacije u Crnoj Gori imaju zdraviju i sigurniju budućnost.

“Prije svega mislim na djecu pacijente, koji se sve češće razboljevaju od karcinoma, a i na odrasle pacijente u Crnoj Gori, kojih nije mali broj. Borimo se danas za njihovu budućnost“, poručio je Kavarić.

Predsjednica Rotari kluba Popdgorica, Silvana Đurašević, pojasnila je da je Rotary International na globalnom nivou partner Svjetske zdravstvene organizacije i da kao član te velike porodice Rotary klub Podgorica snažno podržava projekat stavljanja nauke u službu zdravlja.

“U daljem razvoju projekta smo spremni da učestvujemo kako u edukaciji, tako i u promociji ideja. Posebno što se ovdje radi o stavljanju nauke u funkciju zdravlja, što smatramo da je veoma značajno“, rekla je Đurašević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
miki
Gost
miki

Ajde, neka mi neko objasni razliku između Rotari kluba i SPC.Ovi drugi su kao humanisti (kao) a ovi prvi sekta ili što već?

Bivši pušač
Gost
Bivši pušač

Ima i lakših i bržih rješenja od hadronskog zračenja. Za 90% bi se smanjilo razboljevanje od raka, kada bi se prestalo pušiti.

Bosko
Gost
Bosko

Nekad ne znam čega je ova ministarka. Svuda se pleka, samo da se na TV pojavi.

Jeca
Gost
Jeca

Iskreno, meni djeluje da ova žena prodaje maglu.

Petar
Gost
Petar

E što sve nadrobi žena i ostade živa. Medicina, digitalizacija, zelena infrastruktura, hadronska terapija… Dabogda se sve obistinilo, no ne vjerujem.

Ivan
Gost
Ivan

Sprdnja.

Miki
Gost
Miki

Pročitajte samo naziv predavanja. Imaju li ovi ljudi mozga, pitam se?

Jeca
Gost
Jeca

Da, baš morbidno zvuči.

Ilija
Gost
Ilija

Ja bih rekao da su svi navedeni u ovom tekstu nerelevantni za priču koju pričaju. Onda ostave utisak da obmanjuju javnost, što vjerujem da im nije zelja.

Kosta
Gost
Kosta

Ambiciozna žena, ali nema s kim da radi u tom ministarstvu.

Jana
Gost
Jana

Ovo je najuzaludnije ministarstvo, nazalost.

MajskaCrna Gora
Gost
MajskaCrna Gora

Jedno vrijeme mi je bila simpatična, a sad se pogubila, bi da se bavi medicunom, informatikom. Što bi naš narod rekao “u svakoj čorbi mirođija”. Da se drzala svog referata, mozda bi nesto uradila, ovako….

sssr
Gost
sssr

Alo……medicina ,informatika itd.(ako ti je jasno ovo itd) pripadaju ministarstvu nauke,čiji je prvi čovjek pomenuta gospođa.

DR PERUN
Gost
DR PERUN

Rotari klub-hmmmmm, mnogo javna i pravna organizacija. Rasformirati to odma

ND
Gost
ND

Koliko je vremena do 2028? Da li je gospođica svjesna šta priča? Oboljeli samo nemaju vremena,na daj Bože to nikome!

Todor
Gost
Todor

Krenite odma sa tim. Ako imate uslova. Tumori ne cekaju. Nema covjeka koji bi bio protiv ovog projekta.
Bravo i krenite sto prije u realizaciju

morača50
Gost
morača50

Je li ova svjesna šta priča? Ovo je obmanivanje bolesnih od kancera i treba onkolozi da hitno reaguju i demnatuju i nju i ove iz Ritari kluba koje bestamno reklamirate.

Sasa
Gost
Sasa

Od zelje da sve impresionira, izblamirala je sebe.

Артур
Gost
Артур

Жене се зраче у Б.Луци а једној мојој познаници су рекли да што прије набави Цитарабин цитостатик па макар и на црном тржишту јер леукемија не чека.Покушала је да га нађе у Скадру и није га нашла.А ова прича о хадронској терапији.

Rajan
Gost
Rajan

U Tiranu…

Send this to a friend