Društvo

Delegacija EU i EU info centar organizuju online školu o evropskom demokratskom građanstvu

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju drugu online školu o evropskom demokratskom građanstvu i solidarnosti.

Kako je saopšteno iz EU info centra, škola je kreirana kako bi se mladima u Crnoj Gori omogućilo da nauče više o Evropskoj uniji, njenim principima i vrijednostima, kao i da ih motiviše da preuzmu aktivniju ulogu u svojoj zajednici, naročito u svijetlu tekućih društvenih izazova.

“Iako online, metode koje će biti korišćene omogućiće učesnicima prostor za diskusiju o aktuelnim temama, da iznesu svoje mišljenje, a samim tim razbiju predrasude i stereotipe i razvijaju kritičko mišljenje. Način rada biće interaktivan i zabavan za učesnike, pružajući im priliku da zajedno sa drugim učesnicima dođu do raznolikog znanja, kreiraju sopstvene ideje i zauzmu jasne stavove”, navode.

Dodaju da će se, pored upoznavanja Evropske unije, učesnici upoznati sa pojmovima koji su glavni preduslovi da budu aktivni u svojoj zajednici kao što je socijalna inkluzija, edukacija i aktivna participacija.

“Otkriće i koje su to aktuelne teme na evropskom nivou, a tiču se mladih i kako će to doprinijeti njihovoj budućnosti”, naglašavaju u EU info centru.

Rok za slanje aplikacije je 22. jun. Informacije o načinu prijavljivanja i samu aplikacionu formu mogu se pronaći na profilima Delegacije EU u Crnoj Gorii EU info centra na društvenim mrežama.

“Broj mjesta je ograničen, a selekcija učesnika će se vršiti na osnovu aplikacije. Imena odabranih kandidata biće objavljena na društvenim mrežama, a EUIC će kontaktirati samo selektovane učesnike. Po zavšetku škole, svi kandidati će pored stečenog iskustva i znanja, razviti digitalne i komunikacione vještine, steći nova prijateljstva i zabaviti se, upoznati se sa mogućnostima za mlade iz Crne Gore koje su dostupne kroz programe Evropske unije”, ističu u EU info centru.

Po završenoj školi svi učesnici dobiće dobiti i diplome. Škola će trajati oko četiri, pet nedjelja zavisno od interakcije učesnika, a prvi online sastanak je planiran za početak jula. Predavači će biti iz Crne Gore i zemalja Evropske unije.

Send this to a friend