Društvo

DF nakon konsultacija s Amfilohijem: Pravoslavnu Novu godinu čekaćemo u Hramu

Hram Hristovog Vaskrsenja

Nakon što im je podgorička lokalna samouprava zabranila organizaciju dočeka pravoslavne Nove godine na Trgu nezavisnosti, Demokratski front se, kako tvrde, konsultovao s mitropolitom SPC u Crnoj Gori Amfilohijem, i odlučio da doček organizuju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

<<<Glavni grad za CdM: Na Trgu nezavisnosti nema dočeka pravoslavne Nove godine<<<

“DF je upravo dobio rešenje kojim podgorička lokalna uprava zabranjuje organizaciju Srpske nove godine na centralnom trgu. Nakon konsultacija sa mitropolitom Amfilohijem, odlučili smo da ne prihvatamo eventualne rezervne lokacije, i da ne pristajemo da nas bilo ko ponižava, već se opredjeljujemo da Srpsku novu godinu proslavimo i dočekamo u Hramu Hristovog Vaskrsenja gdje će u ponoć biti služen Moleban. Pravoslavna zajednica će širom Crne Gore, kao i svake godine, uprkos raznim opstrukcijama, proslaviti Srpsku novu godinu na tradicionalan način i niko ih u tome ne može spriječiti. Mi nikada nećemo pristati da budemo građani drugog reda, a upravo je to lokalna uprava ovim potezom željela”, poručuju iz DF-a.

Kako dodaju, nijesu primijetili da je bilo ko sprečavao da se na ovom prostoru proslavi kalendarska Nova godina, “niti su tada smetale kućice na trgu koje se sada koriste kao naivni izgovor da se nama zabrani proslava Srpske nove godine”.

“Evidentirali smo i ranije, u više navrata, antisrpsko ponašanje Ivana Vukovića, ali ovo sad ima i dozu bezobrazluka zato što se potpuno jasno koriste različiti aršini za organizaciju ova dva dočeka. Podsjećamo, u programu “Podgoričkog prazničnog bazara” jasno piše da on traje od 19. decembra do 10. januara, a naknadno je produženo do 15. kako bi se to iskoristilo kao jeftini izgovor za zabranu održavanja naše proslave. Jasna nam je namjera ovdašnjeg zakašnjelog brozoida u liku gradonačelnika, da ovakvim potezima pojača diskriminaciju nad srpskim narodom i pravoslavnom zajednicom u Crnoj Gori”, poručuju iz DF-a.

Iz Fronta navode da je Ivan Vuković ovo učinio po nalogu istog onog koji je nedavno poslanike DF “stavljao u zatvore” i napravio da Crna Gora ostane zarobljenik stalnih konflikata i nesporazuma, po već uhodanim linijama podjela – nacionalnih, vjerskih i socijalnih…

“Dakle, uloga ovog gradonačelnika svedena je na to da bude upamćen po tragikomičnom gašenju svijetla na zgradi opštine na stogodišnjicu održavanja Velike skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i  zabrani dočeka Srpske nove godine na glavnom gradskom trgu. Eto, to su dometi ovoga “doktora” koji je za tako kratko vrijeme uspio da se izbori za mjesto jednog od vodećih antisrba u Crnoj Gori. Da ne zaboravimo, još uvijek ima dilemu da li je Belgija članica NATO-a, ali nema dilemu da treba uraditi neki nesojluk svojim komšijama Srbima i drugim pravoslavcima”, zaključuju u ovom političkom savezu.

162 Komentara na "DF nakon konsultacija s Amfilohijem: Pravoslavnu Novu godinu čekaćemo u Hramu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend