Društvo

Dizalice nad glavom 40 porodica

Stanovnici baraka Prvoborca duž Ulice 4. jula žive u strahu od iseljenja jer su njihovi domovi predviđeni za rušenje, a na tom prostoru izgradnja poslovnih objekata.

U ovom naselju ima oko tridesetak objekata u kojima živi 40 porodica.

Za barake u kojima žive nikakve papire nemaju, što im ne ide u prilog ali se nadaju socijalnom programu koji bi trebalo da inicira Glavni grad.

Ne postavljaju nikakve uslove, samo traže da im se obezbijedi krov nad glavom.

Glavni grad nedavno je imao sastanak sa Blagotom Baćom Radovićem, čija je firma vlasnik zemljišta na kojima su barake, koji je tražio da se situacija u kojoj su se našli građani riješi kroz socijalni program.

On je spreman i da, ukoliko grad obezbijedi zemljište i oslobodi ga komunalija, izgradi objekte za stanare baraka.

“Nijesmo upoznati sa tim da je Glavni grad imao sastanak sa vlasnikom Zetagradnje. Nas niko o ničemu ne obavještava, a valjda bi trebalo. Zbog toga ne znamo kakva nam je sudbina. Sad smo ni tamo ni ovamo. Neka nam bar nešto daju pa neka ruše”, kaže Radmila Sinđić, stanarka.

Da bi Glavni grad trebalo da se uključi u obezbjeđivanju novih domova smatra i Ljeza Vukčević.

“U ovoj baraci sam sa suprugom djecu podigla i dan danas tu živimo. Upriličili smo je za život. Glavni grad se do sada nije uključivao, a trebalo bi jer ipak smo mi stanovnici Podgorice. Niko nas nikada obišao nije, makar da popriča sa nama. Voljeli bi da popričamo sa njima, da vidimo planiraju li išta za nas. Mi ne tražimo nikakvu ekskluzivu, samo krov nad glavom i ništa više”, istakla je Vukčević.

Bela Rašović kaže da već 30 godina žive u strahu da će doći neko da im poruši kuće. Ona ističe da ni sa kim nikakvih razgovora do sada nijesu imali.

“Kad smo ranije pitali možemo li da otkupimo objekte rečeno nam je ne jer je zemljište Glavnog grada. Sad se ne zna šta je čije i ko je šta kupio. Već trideset godina nam obećavaju da će se nešto riješiti, ali niko ne dolazi kod nas da nam da informaciju. Više ne možemo da razmišljamo o tome što ćemo dobiti i hoćemo li išta. Strah, to je naš život”,  rekla je Rašović.

Slobodan Vukčević smatra da bi Glavni grad trebalo da se uključi u rješavanje ovog problema. On u kući živi 60 godina i smatra da je vrijeme da se njihovo pitanje riješi.

“I otac i majka su mi radili u firmi Prvoborac i prije 60 godina ovdje su uselili. Ovaj objekat smo pregradili i tu smo živjeli. Oko 40 familija ovdje živi. Ne tražimo mi ništa bez da nam nađu drugi dom. Neka nam daju koliko god samo da ne ostanemo na ulici. Ne možemo ni mi ništa da tražimo jer prava nemamo, svjesni smo toga”, ističe Vukčević

12

avatar
1000
7
5
0
 
12
NickPrc CGbudalaramboMrgud
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prc CG
Gost
Prc CG

DPS nad glavama 500000 građana CG!!!!!

Willy
Gost
Willy

Barjaka su bile g. p.,, Prvoborac”i služile kao smještaj njihovih radnika. Sagrađen su na gradskom zemljištu.,,Prvoborac” je pošao davno pod stečaj, barake ostale sa radnicima bivše firme. Inače to su objekti privremenog karaktera.

Professor@
Gost

Ajmo onda svi na gradsko zemljište,tu cemo živjet dok državi zatreba to zemljište pa neka nas onda premeste u neku novogradnju….eee alooo,dobro jutro momci,još opravdavate ovakve uzurpatore.

Mrgud
Gost
Mrgud

A šta sa podstanarima koji plaćaju kiriju godinama? Ko će njima pomoći. Decenijama nisu centa plaćali,šta su čekali?Sad je izgleda bolje uzurpirati nego pošteno uzimati kredite i plaćati do kraja života.

rambo
Gost
rambo

U Plevlima su citava naselja napravljena bespravno na DRZAVNOM ZEMLJISTU ito su opstinari sve mirno posmatrali

budala
Gost
budala

Prvoborac je nekad bio drzavna firma, zato je smjestaj izgradjen na drzavnom zemljistu. Nisu oni sami izgradili te barake. Neko je sad odjednom kupio drzavnu zemlju, a kad su ljudi pitali da otkupe barake nije moglo jer je drzavna zemlja! Ma vidi molim te! Znaci zavisi ko kupuje!

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ako je istina da je vlasnik ponudio da im izgradi stanove samo da opstina da plac i da ga naravno oslobodi od komunalija, onda se takva ponuda ne odbija nego trceci prihvati jer su gradjani podgorice i nemogu sad na ulicu zavrsit iako su tu 40g i vise a nemaju pravo jer su na opstinsko zemljiste. Fala bogu da im… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Власник земљишта има сво право да их макне и гради што је наумио. Уколико је земљиште било градско па продато неком другом онда је срамота да ови мученици нису први понуђени, а живјели су ту годинама. Било би људски да им држава на неки начин помогне да ријеше питање стана ако може, а пошто смо лидери у региону требало би… Više »

Nick
Gost
Nick

A da im mozda SPC kao najača firma oslobođena od poreza napravi stanove u Pg…..30 godina pljackaju CG i iznose bilione u Srbiju….što da im oni ne obezbijede stanove.

Darija
Gost
Darija

Oni su nažalost koristili nešto što im ne pripada. Nije bitno ko je vlasnik. Ali se nadam da će se naći rješenje za njih.

budala
Gost
budala

Oni nisu mogli da otkupe baraku jer je zamljiste gradsko, a sad odjednom neko kupio zemljiste I hoce da ih rusi!!! E ovo ima samo jos u filmovima

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Kad mogu izbjeglicama pravit stanove mogu i nasim gradjanima

Send this to a friend