Društvo

Djevojčica zaražena morbilama puštena kući

Četrnaestomjesečna djevojčica zaražena malim boginjama, koja je 29. januara primljena u Dječju bolnicu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), puštena je kući zbog dobrog stanja, potvrdila je Dnevnim novinama direkotrica ove zdravstvene ustanove Zorica Kovačević.

Kako je kazala direktorica Dječje bolnice  Sonja Milašinović, djevojčica je bila u veoma dobrom stanju i u petak.

“Na sastanku u petak smo konstatovali da je djevojčica u dobrom opštem stanju i dr Veselinka Đurišić-Kraljačić koja je vodila taj slučaj je tada kazala da je djevojčica planirana za otpust tokom petka. U Dječjoj bolnici nije primljeno više nijedno dijete sa morbilama”, kazala je DN Milašinović.

Takođe, iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su DN kazali da novi slučajevi nijesu registrovani ni u drugim zdravstvenim ustanovama.

Podsjećamo, djevojčica iz Beograda, koja je u Crnu Goru došla u posjetu rodibini, prvi je registrovani slučaj obolijevanja od malih boginja u našoj zemlji u posljednje dvije godine. Prema saznanjima DN, zbog sumnje na male boginje epidemiolozi su izolovali jednu porodicu i stavili je pod epidemiološki nadzor. Da li će kod njih laboratorijski biti potvrđene morbile znaće se narednih dana.

Takođe, iz Instituta su u petak saopštili da su određeni “sumnjivi slučajevi stavljeni pod epidemiološki nadzor”. Iz ove institucije su naglasili da rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nijesu preležale male boginje ili nijesu vakcinisane protiv malih boginja. Prema njihovim riječima, virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe i to najčešće putem vazduha preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zaraženih osoba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brko mali
Gost
brko mali

pametnim roditeljima je ovo dokaz da ne moraju da stavljaju glavu svog djeteta na panj dajuci mu MMR I da naredna 3 mjeseca strijepe hoce li oboljeti od autizma. Frus se moze prelezati bez posljedica, evo dokaza…

Send this to a friend