Društvo SOS telefon nikšić

Dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama, one debelo plaćaju cijenu

Foto: Facebook

Čekajuči valjane odgovore od Vlade u vezi prijeko potrebne zaštite od rodno zasnovanog nasilja, i femicida koji su potresali Crnu Goru prethodnih mjeseci, ubijena je još jedna žena. Peta žrtva femicida, B.P. ubijena od strane bivšeg partnera, saopšteno jer iz SOS telefon-a Nikšić.

Kako su istakli, dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama, žene debelo plaćaju cijenu. Kontrola i suzbijanje porodičnog nasilja je isključiva odgovornost društva i države.

“Previše je žena napolju koje se nose sa devastirajućim posledicama nasilja, same, suočene sa stigmom, sumnjom, pritiskom i siromaštvom. Kada zaštitni sistem koji postoji da bi razumio i zaštitio žrtve, a procesuirao i kaznio počinioce na ovo ćuti ili isto manifestuje, dobijemo žrtve koje ne traže pomoć već ostaju same. Tako, neke jedva prežive nasilje, a neke umru”, navodi se u saopštenju.

Takođe ističu da, na svakih sedam minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u ovoj državi. Godišnje to je 75 000 žena koje dožive nasilje, a njih manje od 3 odsto se usudi da traži neki vid pomoći. Jedna je juče ubijena!

“Kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja? Zašto država ne djeluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije”, dodaju u saopštenju.

Iz SoS telefon Nikšića se pitaju zašto se rad i napori ženskih specijalizovanih servisa koji spasavaju ženske živote uzimaju zdravo za gotovo? Kada će Vlada prestati da škrtari za rad skloništa u Crnoj Gori i koliko koštaju ženski životi?

“Još jedna dominantno muška vlada je zauzela pozicije! Pozivamo je da da odgovore na gore postavljena pitanja i prevenira nove femicide”, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend