Društvo

Dokumenta demantuju Amfilohija: Crnogorska crkva je bila autokefalna

Iako poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije kaže da Crnogorska pravoslavna crkva nikada nije bila autokefalna, CdM objavljuje dokumenta koja ga demantuju.

<<<MCP Đukanoviću: CPC nikada nije bila autokefalna, odustanite od pljačkaških nauma<<<

Kako se može vidjeti u objavljenim dokuemntima, u službenim novinama Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, od 3.juna 1922., vidi se da Kraljevska Vlada SHS, Sveti arhihjerijski Sinod SPC i Vaseljenska patruijaršija potvđuju da  je Crnogorska crkva bila autokefalna.

Više enciklopedija (od britanske do francuske i češke) piše da je CPC bila autokefalna. Postoje i zvanične publikacije Rusije u kojima piše da je CPC bila autokefalna.

 

 

312

avatar
1000
101
211
0
 
246
CetinjaninMedovinaCrnogorciSuSrbiJankoJanko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Džaba njima sva dokumenta ovoga svijeta…….jer, laž je u biću srpskoga naroda…..kako je kazao, “otac nacije”, Dobrica Ćosić.Kazao je još da ih je laž održala…….međutim, ovoga puta to im neće pomoći….osim, prilike da i dalje potpuno beskorisno lažu.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

CITAJTE NJEGOSA I NE GLUPIRAJTE

moze
Gost
moze

CPC nikad nije bila autokefalna jer se nikad tako nije zvala.

Rajan
Gost
Rajan

Ja kazem da jeste, imam kopiju dokumenata, Ustava iz 1905.g. Knjazevine C.Gore i Crkvenog pisma iz 1890.g. a sto ti imas za svoju tvrdnju…. SPC u Crnoj Gori je prihvacena kanonski i ona je nasa nije Srbijanska, nije mitropolija Cetinjska Srbijanska…. nije sv.Vasilije Crnogorac no Srbin iz danasnje BiH, rodjen u Mrkonjicu i sto ce mo sad…. batalite price na… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Rajan ustav pise o pravoslavnoj crkvi koja se nalazi u Crnoj Gori. To nema nikakve veze sa pravnim nazivom te crkve, koju je Sveti Sava osnovao: Mitropolija Crnogorsko-Primorska koja je kanonski ujedinila sa ostalim srpskim eparhijama 1920 g.

Beogradjanin
Gost
Beogradjanin

Nemojte braco Crnogorci da se ljutite na Srpski narod nisu oni krivi sto su zaludjeni pa ne znaju da su crnogorske crkve crnogorske. Mi ne zelimo te crkve, zelimo da imamo sutra dobre odnose i da smatrate moje dete za vaseg brata jer ja vas smatram mojom bracom. Svi su Crnogorci odreda uvek bili dobri prema meni i mojoj porodici… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Beogradjanine prvo se ne razumijes u temi, tako da bolje ne bulazni

od-mila.
Gost
od-mila.

Bauljate Crnogorci,pa će te opet napraviti sranje,kao po običaju.Uvijek bi se složio da jedna Država ima i svoju crkvu.I morala bi i trebalabi,ali otimati od drugoga što je stvorio,nikada nebih pristao.Crna Gora današnja stvorena je odvajanjem od Srbije,to je valjda jasno svakome.Trebalo bi da bude jasno i ovo,umni Petrovići-Srbi ,razbili su to jedinstvo,prvi koji su nož do balčaka zabili braći… Više »

ovca
Gost
ovca

Crna gora se odvojila od Jugoslavije i njenih tekovina, iako tek 2006.

Makso
Gost
Makso

xaxa kakva nemoć CDMa I ostalih…. Novine iz 1922 su vam dokaz??? Kad novine mogu biti dokaz. Ako ćemo tako uzmite sve glasove Crnogorca iz vremena Knjaza I kralja Nikole I sve čitanke I gramatike pa ćete vidjeti da su Crnogorci nazivani Srbima. A mitropolija nema tomos o nezavisnosti osim što je kao jedina SRPSKA mitropolija nakon gašenja patrijaršije iz… Više »

Danilo
Gost
Danilo

Njegoš u ugovoru o prodaji manastira Stanjevići 1839. g. spominje ‘’za sebe za njihove pretnike i nasljednike i za onijeh koji prikaživaju Naciju Crnogorsku i istu Naciju’’. (R. Perović : 2008). U Diptihu Ruske pravoslavne crkve iz 1850. godine uvrštena je Crnogorska mitropolija kao autokefalna crkva. Dr Nikodim Milaš (1845-1915), kanonista i crkveni velikodostojnik Srpske Pravoslavne Crkve, u svojoj knjizi… Više »

Danilo
Gost
Danilo

Proces uobličavanja i izgradnje stvarne autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve počinje sa ustanovljenjem crnogorske ‘’teokratske’’ državne vlasti oko 1500 g., koju je birao ‘i postavljao Opštecrnogorski zbor. Crnogorska pravoslavna crkva, tj. Crnogorska mitropolija je postala ‘’konačno autokefalna’’ poslije bitaka u Lješkopolju (1603/4) i u Kosovom Lugu (1612), u kojima su Crnogorci, predvođeni mitropolitom Ruvimom II Boljevićem, porazili tursku vojsku. (Ibid., str.… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Aj da se nadovezem na ove komentare ispod da pokusam malo konkretnije..ovako..imamo katolicizam..onda imamo nemanjice koje zovemo okupatorom, imamo sv savu koji osnivac eparhija pa i zetske..e sad oni okupatori oni nam donijeli pravoslavlje..objasnite mi otkud nama pravoslavlje ako nije od njih..i prve eparhije, vjera , crkva ,mitripolija itd..

Globularnik
Gost
Globularnik

Samo jedno pitanje za dukljane koje ponavljam evo danima..kad je cpc proglasena za autokefalnu,kojim tomosom i koji patrijarh je to uradio..evo..nista vise:-):-) jednostavno pitanje..vrijeme ideeee..sad!!!

kojo
Gost
kojo

a gde je tu potpis?

Sava
Gost
Sava

Za one koji se pitaju kada je CPC dobila autokefalnost neka pročitaju ustav Knjaževine Crne Gore, član 40: “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno – pravoslavnom Vaseljenskom Crkvom…” Jasno je da u to vrijeme pravoslavna crkva nije ni tražila… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pravoslavna Autokefalnost zavisi od Vaseljenske Crkve….

Simo
Gost
Simo

ne zavisi od vaseljenske. Ruska crkva npr više ne priznaje vaseljesku a ni carigradsku patrijaršiju, ali je i dalje jaka i naravno autokefalna.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sava, pročitao sam ovo šta si napisao, ali nigdje nisam pročitao da si napisao kada je formirana CPC?

Simo
Gost
Simo

pravoslavlje na nasim prostorima potiče u 4 vijeku jos dok nismo kao sloveni ni bili na ovim prostorima. Većina istoričara konstatuje Dukljansku episkomiju ustanovljenu 595 godine, ali ima pisanih tragova da je postojala i prije toga. Dolaskom slovena i prihvatanjem hrišćanstva mjenjale su se i crkvena ustrojstva. Pravoslavlje u Crnoj Gori ne moze se povezati u kontinuitetu ni kao srpsko… Više »

Simo
Gost
Simo

Guglaj malo o hriščanstvu u Crnoj Gori. Ima izvora dosta pa izaberi koji ti je drago. hrišćanstvo i Dukljanska eparhija se pominju prije dolaska slovena u 4 vijeku.

CT-
Gost
CT-

Deder kazi dje to SIMO da nadjem….A evo tebi iz WIKIPEDIJE Engleske koju uredjuje Cembridge univesrsitet bez Srbalja i Montemungosa….IDI Wikipedija …ZETA (Crown land) i drzise ovoga pusti buba svabe domace…Ali ipak ostavimi adresu kako da nadjem ok bady

xxy
Gost
xxy

Hriscanstvo i Pravoslavlje je bilo prisutno na ovim prostorima i u 4 vijeku kao sto kazes ,ali pod Jurizdikcijom Konstntinopolja a Sv Sava 1219 dobija autokefalnost i osniva Zetsku Eparhiju koju Car Dusan uzdize na nivo Mitroplije i kasnije sjediste se seli na Cetinje. Dje je dokument da je MCP izasla iz okvira Svetosavske Pravoslavne Crkve i dobila autokefalnost od… Više »

xxy
Gost
xxy

Spojila se kao sto kazes ali nije ukinuta i rijec je o MCP.

Gost
Gost
Gost

Umesto ustava kraljevine i sluzbenog glasnika pokazite tomos. To je dokaz, a ne ove gluposti.

Aaaa
Gost
Aaaa

Tomos od onih koji tada nisu ni postojali… Dajte, ljudi, ne glupirajte se.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A đe je vaš Tomos, od te crkve stare 800 godina. Amfilohije na televiziji reče, da ga imate, ali vam se neđe zagubio.

Tovari magare
Gost
Tovari magare

Cekamo sad amfija sa izjavom vjerujete li bi meni ili spostvenim ocima ? Hahahaha svaka istima mu je kao i ova.

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Gospodo neki od nas su to znali davno,pitanje je što su vlasti učinjele od Momira Haškog po tom pitanju to jest udvarali su se Brdskome a sad pred glavnu sezonu plasiraju nešto što su trebali rabotat zašto su i plaćeni… Žao mi je ovaj naivan narod sa obje strane granice, ali i mene…

Send this to a friend