Društvo

Donatorske kartice do kraja januara

Nakon što je Skupština usvojila izmjene i dopune Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa, građani će ubuduće moći posjedovanjem donorske kartice da doniraju organe, a njihovu odluku neće moći osporiti porodica. Pravilnik koji definiše postupak izdavanja donorske kartice iz Ministartsva zdravlja kažu da će usvojiti do kraja janura, te će svi zainteresovani građani početkom februara moći da ih nađu kod svojih izabranih ljekara. U Crnoj Gori, na transplantaciju organa trenutno čeka 49 odraslih osoba i sedmoro djece.

Valentina Šćekić nalazi se na listi čekanja za donaciju bubrega. Već dvije godine je na dijalizi, koja joj je, kakao kaže, umnogome promijenila život.

“Prestala sam da radim, radila sam kod privatnika… Odmah ostaneš bez posla…Svaki drugi dan dijaliza, četiri i po sata, dok te priključe, dok se aparat pripremi. Čak, kada dođem sa dijalize cijela noć mi treba da se oporavim da bih ujutru mogla da funkcionišem”, priča Šćekić.

Iz Ministrstva zdravlja vjeruju da će se uvođenjem donorskih kartica, podići nivo svijesti građana o doniranju organa, te da će kritična masa potencijalnih donora biti veća.

Samim tim povećaće se i vjerovatnoća da pacijenti budu korisnici organa od moždano mrtve osobe, ali i smanjiti lista čekanja.

Na transplantaciju pluća čeka devet odrasli osoba, na transplanntaciju bubrega trideset jedna odrasla osoba i petoro djece, transpalntaciju jetre dvoje djece i osam odraslih osoba a na transplataciju srca jedna osoba.

Od kada je u Crnoj Gori počeo program transplantancije bubrega 2012. godine, urađene su samo dvije transplantacije sa preminulog donora.

Da ipak humanih ljudi ima. Potvrđuje i čin Nikšićanke Konstatine Vojinović koja je donirla bubreg svom sugrađaninu i Anđele Lukačević koja je donirala kožu mužu njene prijateljice.

“Osjećaj je neopisiv i ne može se ponoviti. To treba doživjeti i uživati u tome, ne ni zbog kakve slave ili promocije, već zbog same unutrašnje topline koju osjećaš. Ilija je dobro, ja sam dobro, živimo sasvim normalan život, družimo se i uvijek smo tu jedno za drugo”, kaže Vojinović.

“Osjećam se odlično i osjećam se još bolje kada vidim da je Hamed dobro”, rekla je Lukačević,

Iz Ministrstva zdravlja kažu da ih čeka usvajanje pravilnika koji definiše postupak izdavanja donorske kartice do kraja janura, koje će početkom februara biti kod izabranih doktora.

“Izabrani doktor je taj koji će pacijentu koji je iskazao želju da ima donorsku karticu, upoznaje ga sa svim onim što transplantancija nosi. Pacijent potpisuje saglasnost, pisanu saglasnost o tome da će biti donor i nakon toga potpisuje donorsku karticu. Potpis na donorsku karticu stavlja izabrani doktor i stavlja faksimil ustanove u kojoj radi”, kaže Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Podsjetimo, u Crnoj Gori je 2012. bio uveden sistem donorskih kartica, ali je saglasnost o doniranju mogla opovrgnuti porodica.

“Izdato je bilo oko 300 donorskih kartica, što nije moglo biti dovoljno da obezbijedi održivost transplantacionog programa. Novim zakonskim rješenjima daje se prilika da svaki građanin može učestovati u spasavanju života”, navode iz Ministarstva.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Aja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aja
Gost
Aja

Bravo!!!

Send this to a friend