Društvo

Državljanka Austrije nestala u Kotoru

Rosa Maria Welman

Rosa Maria Welman, državljanka Austrije, nestala je prekjuče oko 18 časova na planini Orjen, kod Crkvica.

“Molimo sve, da obrate pažnju i ako je negdje primjete ili misle da su je vidjeli kontaktiraju člana njene porodice Marković Dragana, na Viber/WhatsApp 0032 475 60 55 80 ili putem emaila: [email protected]”, navodi njena porodica.

Potraga za izgubljenom Austrijankom starom oko 73 godine u vrletima i šumama Crkvica na Orjenskom masivu se nastavlja treći dan.

Ona je bila dio turističke grupe koja je krenula pješke prema Orjen sedlu, podsjetio je za  Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.

Ekipa od 10 vatrogasaca Službe zaštite i spašavanja iz Kotora i DVD iz Perasta se jutros u 8 sati i 15 minuta ponovo okupila u mjestu Knežlaz gdje su, podijeljeni po grupama krenuli u ponovnu pretragu.

Prema riječima Mandića spasioci vatrogasci očekuju dolazak lovaca koji su se ponudili da im pomognu u potrazi za nestalom austrijskom državljankom čiji se trag gubi od subote u popodnevnim satima.

Daćemo sve od sebe, poručio je Mandić, i dodao da je veoma nepristipačan i negostoljubiv teren.

“Ljudi moraju izuzetno povesti računa gdje stupaju nogom. Šume na obroncima Orjena su opasne, jer je u njima veliki broj škrapa i jama i to je ono što dodatno otežava pretragu. Spasioci su krenuli jutros od mjesta gdje je ova osoba posljednji put viđena. To je i posljednji dio ovog terena koji nije pretražen i najgušći je dio šume koju “češljaju”, kazao je on.

Mandić je ispričao da turistkinja iz Austrije, nakon 200 metara uspona, više nije mogla nastaviti pješačenje i krenula je nazad prema vozilima koji su bili na polaznoj tački i čekali povratak grupe.

“Nije imala mobilni telefon pa se nije mogla locirati”, kazao je on.

Arpcović: Mora se stati na kraj neodgovornim vodičima

Skala radio je pozvao gradonačelnika Kotora Željka Aprcovića i pitao ga do kad će se tolerisati ovakvo ponašanje neodgovornih vodiča i kako i na koji način ovaj problem riješiti kako pripadnici Službe zaštite i spašavanja više neće podnositi dodatna opterećanja.

Kotorski gradonačelnik je kazao da je i tokom prošle turističke sezone zabilježeno niz  slučajeva gdje su se gubili turisti ne poznavajući teren kojim se kreću.

“Služba zaštite i spašavanja imala je stoga dodatne poslove posred požarne sezone, jer su učestvovali u traženju izgubljenih turista na vrlo nepristupačnom terenu, dovodeći često u pitanje i svoje živote”, kazao Aprcović.

Na Pestingradu i Vrmcu su se turisti gubili zato što na ovom prostoru nijesu bile označene planinarske staze, pa je na nivou loklanog parlamenta donešena odluka o njihovom obilježavanju, ali se i ovom prilikom pokazalo da prije svega imamo neodgovorne, domaće vodiče, naše sugrađane koji ne poznavajući dovoljno teren kojim se kreću, vode određene grupe.

Kada se desi problem njih nema, kao što je slučaj ovih dana, kada vatrogasci spasioci pretražuju masiv izuteno nepristupačnog Orjena.

U narednom periodu, kaže Aprcović, moraju se institucionalizovati planinarske staze i sagledati kako da se, kroz promjenu zakonskih rješenja, neodgovorni vodiči kazne i da se plati nadoknada za sve ono što rade spasioci Službe zaštite.

“Ne vodi se dovoljno računa o tome da su lovćenski i orjenski masiv izuzetno opasni, da su nepoznanice, kao ni o tome ko, kako i na stručan način može da povede turiste u obilazak jednog prelijepog, ali surovog predjela koji se nalazi u zaleđu opštine Kotor”, poručio je Aprcović.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Montenegromula jusufJadranSloboda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Kakva neodgovornost osobe u poznim godinama, moraju se znati limiti, i sve u svoje vrijeme, bez obxira na iskustvo i vitalnost, mudrost nalaze oprez. Momci se izlazu opasnosti, da ne govorimo o trosenju resursa i cijene ovakve potrage!

mula jusuf
Gost
mula jusuf

ti stranci se vazda veru po nedođijama koje ne poznaju, svake godine služba spašavanja ima pune ruke posla zbog njihovog izigravanja tarzana

Jadran
Gost
Jadran

Nasli su je! Zovite nadlezne i dobijte tacnije informacije

Sloboda
Gost
Sloboda

Uzas…

Send this to a friend