Društvo

Đurović usamljen, Javni servis ostaje u MSS-u

Foto: Iva Mandić

Radio Televizija Crne Gore neće izaći iz Medijskog savjeta za samoregulaciju prije nego što pokuša da unutar tog tijela riješi pokušaje diskreditacije od televizije Pink M, odlučili su članovi Savjeta Javnog servisa na jučerašnjoj sjednici. Pitanje izlaska Javnog servisa iz Medijskog savjeta za samoregulaciju pokrenuo je Goran Đurović zbog toga što, kako je naveo, to tijelo nije u stanju da kontroliše svoje članove.

On smatra da Pink televizija pokušava da diskredituje Javni servis i da je to nedopustivo i da time krši sve profesionalne standarde.

“Treba da izađemo iz ovog tijela jer Pink iznosi neistine na račun članova Savjeta i RTCG-a, a sa druge strane u tom tijelu se nalaze mediji koji nemaju svoju komisiju i ombudsmana, a mi to imamo. Ovo više nije napad nego kampanja protiv Javnog servisa, jer žele da nas diskredituju. Ova kuća mora da pokaže da je jača nego što je do sada bila, a napuštanje tog tijela je korak ka tome”, poručio je Đurović.

Član Savjeta Milan Radović, kazao je da je protiv izlaska iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, jer to ne bi dovelo do rješenja problema.

“Naravno da treba da vidimo kakav je naš status u tom tijelu, ali izalskom ništa ne rješavamo. Želim da se poštuju profesionalni standardi i za to ću se uvijek zalagati”, naveo je Radović.

I potpredsjednik Savjeta Nikola Vukčević rekao je da se mora zaštititi RTCG, ali da treba reagovati u skladu sa kapacitetima koje imaju. Đurović je, međutim, do kraja rasprave o ovom pitanju bio pri tome da se izađe iz Medijskog savjeta, jer, kako je naveo, „ako oni ne mogu da obezbijede poštovanje svih medija i struke, onda tu nema mjesta za Javni servis“.

Rasprava Jučerašnju sjednicu, koja je trajala duže od šest sati, obilježila je i žučna rasprava Mima Draškovića i Gorana Đurovića koja je počela komentarisanjem emisije Okvir koja je emitovana u nedjelju veče, a u kojoj su gosti diskutovali o odluci koju je Agencija za sprečavanje korupcije donijela u slučajevima članova Savjeta koji su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Drašković je kazao da emisija nije imala svrhu, jer je „vladalo jednoumlje“.

“Okvir je ličio na „što ga brani kad ga ne odbrani“ i emisija je bila kontraproduktivna”, stav je Draškovića.

U sukob su došli i kada je bilo riječi o istraživanju povjerenja i gledanosti koje je sprovela kompanija Telekom, a tokom rasprave Đurović je optužio Draškovića i da radi u interesu Ministarstva kulture zbog kumovske veze sa Zeljkom Rutovićem.

Drašković mu je na to odgovorio da žali ako neko misli da on radi u zavisnosti od prijateljstva sa bilo kim. Drašković je kazao da povjerenje opada i da je to zabrinjavajuće, a Đurović mu je odgovorio da podaci nijesu loši i da su pokazali da su drugi po povjerenju. Direktor Televizije Vladan Mićunović smirio je tenzije uz ocjenu da „u trenutku kada je RTCG na udaru javnosti ne treba govoriti o brojkama jer je to teren na kojem se lako manipuliše”.

“Medijski pritisak je izuzetno veliki, pravi se nezdrava atmosfera i debata o podacima, to pojačava i otežava situaciju. Obavezno bi trebalo pozvati ljude iz agencije De fakto i Telekoma da nam predstave podatke, jer na kraju oni to i treba da učine, jer su za to plaćeni. Tako ćemo znati na čemu smo, imaćemo realnu sliku gdje smo i uradićemo uporednu analizu”, predložio je Mićunović.

Savjet se sa tim prijedlogom saglasio, tako da će biti urađena uporedna istraživanja. Finansije Na dnevnom redu bila je i analiza rada marketinga, a direktorica tog sektora Vanja Šipovac kazala je da su prihodi od marketinga gotovo upola manji u odnosu na prošlu godinu i da je to zabrinjavajuće.

“Trend pada opet postoji i to je zabrinjavajuće, pa je tako 43 odsto manje prihoda od marketinga u odnosu na prošlu godinu. Prihod je ove godine iznosio samo 579.398 eura”, precizirala je Šipovac.

Predstavljajući finansijski izvještaj za prvu polovinu godine, zamjenica generalne direktorice Vanja Šćekić rekla je da su pozitivno poslovali.

“Prihodi su iznosili 6.340.000 eura od čega se deset odsto odnosi na komercijalne prihode i donacije”, navela je Šćekić.

Đurović nije bio zadovoljan onim što je čuo, jer se ponovo nije ispunio njegov zahtjev da revizor dođe na sjednicu i analizira gdje „idu pare”.

“Neću da glasam za finansijski izvještaj, jer opet ne znamo gdje nam idu pare. Sto puta sam tražio revizore, a znate da smo imali velikih propusta kada je novac u pitanju i tome se mora stati na put. Ako je neko plaćen da bude revizor, neka ispuni funkciju”, bio je kategoričan Đurović.

Mićunović: Ćirović nije diskriminisana

Nevenka Ćirović poslala je dopis Savjetu u kojem je navela da je prekršen programsko-produkcioni plan onog trenutka kada je bila ukinuta emisija Replika, a ona „sklonjena” Kako je u dopisu navela, Savjet nema pravo da se miješa u uređivačku politiku i da ukida emisije, već je tu samo da daje mišljenje.

Savjet je zaključio da nije prekršeno ni jedno profesionalno pravilo. Mićunović je rekao da Ćirović nije degradirana, ni diskriminisana, već da joj je data „vrlo ozbiljna pozicija”.

“Ona vodi emisiju Magazin koja ide u udarnom terminu jer sam procijenio da će tu svakako da bude najbolja. Neki ljudi u ovoj kući su predugo na jednim istim pozicijama, a ja sam za to da se fleksibilno ponašamo i prihvatamo nove pozicije”, rekao je Mićunović i najavio da će u Televiziji biti još promjena.

Zadovoljni informativom nikad bolja Savjet je usvojio i izvještaje o ostvarivanju programske orijentacije, uz konstataciju da informativni program Televizije nikad nije bio bolji.

“Mislim da idemo naprijed i da smo ostvarili neke dobre rezultate, ali treba još da radimo i da budemo bolji”, kazao je Mićunović. Na Savjetu je odlučeno i da konkurs za festival Montevizija na kojem će biti izabrana pjesma koja će nas predstavljati na Eurosongu bude objavljen 1. novembra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Madler
Gost
Madler

Sluze opoziciju, niko ih ne gleda. Sve su ljude koje smo voljeli da gledamo makli.. naravno da to niko ne gleda kad imamo svi kablovsku..

Gost
Gost
Gost

Javni servis RTCG je najbolji!

Send this to a friend