Društvo

Duško Bjelica prvi na Google Scholar listi po citiranosti na Univerzitetu Crne Gore

Profesor doktor Duško Bjelica prvi je na Google Scholar (Gugl Znalac) listi po citiranosti na Univerzitetu Crne Gore, sa 11.675 citata, prema podacima sa ovog svjetskog veb pretraživača naučnih radova, objavljenim na današnji datum.

Kako su kazali iz UCG, u svijetu, profesor Bjelica zauzima prvo mjesto sa istraživanjima u oblasti sportskog treninga, a bavi se i drugim istraživanjima na polju sportskih nauka. Redovni je profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

“Na drugom mjestu je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) profesor doktor Nataša Raičević, u oblasti fizike elementarnih čestica, sa 11.430 citata. Ona je vođa naučnog tima UCG, uključenog u jedan od vodećih CERN-ovih eksperimenata za proučavanje čestica (CMS) u Velikom hadronskom sudaraču”, navodi se u saopštenju.

Na trećem mjestu je vanredni profesor i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, profesor doktor Stevo Popović (9.618 citata), koji se primarno bavi istraživanjima u oblasti sportskih nauka, sa posebnim akcentom na praćenje trendova rasta i razvoja djece, odraslih i osoba treće dobi na nacionalnom i međunarodnom planu.

U posljednjem mjesecu 2020. godine, broj naučnika sa Univerziteta Crne Gore na Google Scholar listi je 526, što je za 112 imena više  u odnosu na posljednji mjesec 2019. godine kada ih je bilo 414.

“Rezultat ovog rasta je kontinuirana posvećenost Univerziteta Crne Gore podsticanju naučnoistraživačke djelatnosti na Univerzitetu Crne Gore”, navodi se u saopštenju-

Među prvih 20 naučnika, najviše je zastupljeno profesora sa Elektrotehničkog fakulteta i  Prirodno-matematičkog fakulteta, po šest imena sa oba fakulteta, a potom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, sa njih pet.

S”a Elektrotehničkog fakulteta su to: prof. dr Ljubiša Stanković (9.486), prof. dr Igor Đurović (5.169) , prof. dr Srđan Stanković (4.672), prof. dr  Irena Orović (2.618), prof. dr Miloš Daković (2.146) i prof. dr Gojko Joksimović (1.537). Sa Prirodno-matematičkog fakulteta su, pored profesorice Raičević: prof. dr Gordana Laštovička Medin (8.005), prof. dr Ivana Pićurić (6.330), prof. dr Vladimir Pešić (3.958), prof. dr Predrag Miranović (1.285) i David Kalaj (1.282)”, saopšteno je sa UCG, .

Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su, pored profesora Bjelice i profesora Popovića- doc. dr Jovan Gardašević (3.907), doc. dr Bojan Mašanović (2.786) i dr Ivan Vasiljević (1.583).

“U prvih 20 su i prof. dr Aneta Bošković (1.878), sa Medicinskog fakulteta, doc. dr Velibor Spalević (1.721) sa Filozofskog fakulteta i prof. dr Sanja Peković (1.188), sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo”, kazali su iz UCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Znalac
Gost
Znalac

Velika je nepogoda, da ne pisem tezu riječ, da čovjek koji navodno izučava uticaj hrbata stopala na skok lopte, i ima totalitarno postupanje, odlučuje o sudbini univerziteta i njegovih zaposlenih i studenata. Vladin komesar. Ima CG mnogo vise potencijala od ovog lika i to koje god opcije.

Sujo
Gost
Sujo

I da dodam, doktoranti na Fakultetu za sport su vec medjunarodno prepoznati, Malovic, Bacovic, Mitrovic, Zoric, Bubanja… Alintreba vremena da i oni postabu citirani, jer to nije ni malo lak i kratkotrajan posao.

Znalac
Gost
Znalac

Kakvi su bot-profesori s DIF-a kojima zavisi opstanak od ovog bivse vlade komesara. Mjericete kuci svoje ukucane kad vas pomete Braticka, mjerači čuveni…Samo što još ne mjerite i…

Sujo
Gost
Sujo

Masanovic je objavio 7 radova na SCI listi, a vecina ima.probelm da za 5 godina objavi rad ili dva za 5 godina, da bi se izabrali u zvanje. Da ne pokinjem da je vecina Q1-2, a dovoljno je i Q4. Ko zna, razumjece.

Znalac
Gost
Znalac

Masanovic je posebna priča.

mirko
Gost
mirko

Sve pohvale za UCG – od kada se nagradjuju uspjesi zaposleniok, od tada krenuse da se bave naukom i oni koji su je decenijama izbjegavali. Brzo ce UCG i medju 500 na svijetu ako ovako nastavi. Bravo.

Znalac
Gost
Znalac

Samo krug oko komesara je napredovao na svaki nacin

Marko
Gost
Marko

Profesor Bjelica vidim ima blizu 70 knjiga, udzbenika,monografija. Vidimbda prvu knjigu objavio prije vise od 30 godina. To nije bilo lako ni moguce bez ogromnog znanja i energije

Znalac
Gost
Znalac

Kakve on ima veze sa tim osim sto je zaduzio nekoga

Srdja
Gost
Srdja

Ovdje je stvar jasna. Citao sam linkove. Bjelica ima radove u Natura, Lancetu…
To najbolji i najreferentniji svjetski casopisi. Vidim samo jedan rad u Lancetu ima blizu 3000 citata. To je svjetski podvig

Znalac
Gost
Znalac

To je dekan zavrsio jer je nasao neki modus

mirko
Gost
mirko

Pogledajte samo koliko je to referentna lista i kolika su odstupanja u odnosu na normalnu bazu: Bjelica po Scopusu ima 5 puta manje nego po GScholaru, Dusko Bjelica 11,675 2141, a da ne govorimo o pojedinim sa liste UCG ciji je skor na malo referentnijoj listi 15 puta manji, npr: Velibor Spalević 1,721 282 Jovan Gardašević  3,907 223, Bojan Mašanović… Više »

bojka
Gost
bojka

Test je cinjenican, Scopus nije pominjan, kada se buce Scopus obradjivao, redosljed ce biti drugaciji. Samo ne shvatam zasto uvijek idemo da ocrnimo nekoga. Sve pohvale za one koji rade, neko je bolji u jednom neko u drugom, zasto smetamo jedni drugima, zasto, zasto, to naz unazadjuje jer gubimo ogromno vrijeme da se svadjamo.

Realni naucnik
Gost
Realni naucnik

Normalno da je analiza tacna, evo rasporeda po Scopusu, gdje pojedinci sa Bjelicine liste imaju do 20 puta manje. Univerzitet ne placa prema GScholar listi, nego po scopusu, A ova G Scholar lista se koristi za propagandu. Ipak smo elementarno pismeni.: Gscholar Scopus Nataša Raičević 11.430 6225 Ljubiša Stanković 9.486 5539 Gordana Laštovička Medin 8.005 4225 Igor Đurović 5.169 3729… Više »

Znalac
Gost
Znalac

To mu sve dekan zavrsava i ekipa koja odradjuje duplo svoju platu.

Znalac
Gost
Znalac

Nemojte o njegovoj nauci

Naucnik
Gost
Naucnik

Problem sa citatima Duska Bjelice je da je vecina auto-citati. To je stari fazon koji su par likova sa MIT odavno napravili. Pronasli su fazon da generisu dokumente koji se postavljaju na intenet, i ti dokumenti citiraju radove. Pogledajte citate. Nekoliko godina su neznatni citati, i odjednom raste na nekoliko hiljada godisnje. Radi usporedbe, pogledajte citate vecine naucnika. Drugim rijecima.… Više »

mirko
Gost
mirko

Da li bi prof. Bjelcia trebalo da tuzi Google sto mu uvezuju auto-citate? Sve da i jesu auto-citati.

Stefan
Gost
Stefan

Reče onaj iz Vijesti ne Perovic, no onaj drugi, da ovi što su završili fakultete na UCG, nisu kompetentni niti konkurentni ovima što su u inostranstvu završili fakultet. Ne da nisu, no su i bolji od njih. Da imamo “laboratorije” kao u drugim drzavama, daleko bismo više dogurali u istraživačkim radovima i naucnim dostignucima.

Đe je
Gost
Đe je

Đe je ođe pr.dr. četvorostručica?

Rostov
Gost
Rostov

Pogotovo ovaj Bjelica (zasto lopta odskace) A vidi nam s epo zivotu koliko su strucni. Ajde navedi neke krucijalne stvari sto su uradili ovi nasi doktori nauka, aimamo ih za izvoz. NIsta, samo se grebu na drzavne jasle i ako dje ugrabe kakvi projekat sto drzava finansira da se sto stavi u dzep i to ti je sve. Cast izuzecima,… Više »

Send this to a friend