Društvo

Dva britanska poslanika: NATO i Velika Britanija moraju da stanu uz hrišćane Crne Gore

Foto: CdM

Poslanici parlamenta Velike Britanije Tim Faron i Stiv Bejker objavili su danas zajedničku kolumnu u Newsweek-u u kojoj tvrde da je velika većina Crnogoraca vjerno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti “diskriminatorski za hrišćane“. Oni su zaključili da Crnoj Gori ne treba dati nikakva sredstva koja bi mogla biti od koristi onima koji su odgovorni “za stvaranje i sprovođenje napada na hrišćane i crkvu”.

“Sloboda vjerovanja je osjetljiva stvar. Ta sloboda mora biti odbranjena i zaštićena svuda. Obojica znamo, iz ličnog iskustva, pritisaka na usklađivanje naše vjere sa politikom – i to u Britaniji, gdje se pogledi na religiju i uvjerenja smatraju prosvijetljenim. To je razlog što smo prošle godine obojica rado dočekali izvještaj vladike Tturoa o Velikoj Britaniji. Kancelarija za inostrane poslove, iznoseći novu, robusnu spoljnu politiku, stala je u borbu protiv hrišćanskih progona i ka obavezivanju britanske vlade da se svom snagom bori za slobodu hrišćana širom svijeta”, napisali su Faron i Bejker.

U maloj državi u Evropi, pišu oni, hršćanima i njihovom sveštenstvu se prijeti, tuku se i zatvaraju oni koji samo žele svoju vjeru i svoje pravo na bogosluženje. Navode i da su hapšeni sveštenici i da je više hiljada vjernika izašlo na ulice da brane svoju cvrkvu i slobodu izražavanja.

Zakon koji je donešen u decembru prošle godine po njima krši moderne, demokratske i parlamentarne norme, vladavinu zakona, imovinska prava i prava pojedinaca da praktikuju svoju vjeru pred Bogom i bez države i političara koji služe kao posrednici.

U tekstu, između ostalog navode, i  da “NATO i Velika Britanija moraju da stanu iza hrišćana Crne Gore”.

“Posvećenost NATO-a građanima Crne Gore dolazi bez sumnje, baš kao što to važi i za sve narode u Alijansi, ali to ne bi trebalo da bude isto za političko liderstvo jedne zemlje kada se krše odrebe iz Ugovora o odbrani „zajedničkog nasljeđa i civilizacije njihovih naroda, zasnovanih na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine zakona. Velika Britanija može da pomogne, u saradnji sa drugim vodećim saradnicima Alijanse, da podstakne saradnju sa onima koji su politički odgovorni. Tehnička pomoć može biti blokirana, bankovni računi mogu biti zamrznuti, a putovanja mogu biti odbijena. I ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade koja bi mogli direktno ili indirektno biti od koristi onima koji su odgovorni za stvaranje i sprovođenje ovog napada na hrišćane i crkvu koju oni odaberu”, navode oni.

Stavovi britanskih političara su u potpunosti legitimni, ali su oni ovu temu očigledno samo “zagrebali” s polja. Površno poznavanje stanja u crnogorskom društvu ogleda se u maltene svakoj rečenici. Da su se malo više raspitali znali bi da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do preporuka Venecijanske komisije.

Tako bi Tim Faron i Stiv Bejker bi znali da su ovim Zakonom ugroženi jedino oni koji žive u zabludi da su stekli istorijsko pravo da budu izvan pravnog poretka Crne Gore, oni čiji su politički interesi upereni protiv Crne Gore, oni koji tvrde da je njihova vjera i nacija važnija od drugih i svi koji ne žele dobro Crnoj Gori i koji u potpirivanju vjerskih i nacionalnih podjela vide svoje interese.

Takođe, sveštena lica nijesu uhapšena zbog funkcije koju obavljaju, što se insinuira u tekstu, već zbog toga što su prekršila zakon, a zakon je u Crnoj Gori jednak za sve.

 

79

avatar
1000
61
18
0
 
67
MileCetinjeJoKsoPraviCGMilos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mile
Gost
Mile

Veliko-srpski britanski parlamentarci…

Cetinje
Gost
Cetinje

Ova dva “gospodina”i dalje misle da je Engleska u EU,dakle klasicno “odsutni,a”sto se tice NATO-a oni “misle”da je NATO politicka organizacija,zaboravise da je NATO vojni savez.Pametni neki Englezi ili se prave “srbi”.

PraviCG
Gost
PraviCG

Sta god dolje u komentare pisalo nece valjati,jer pojedini su izuzetno tupi za tudje misljenje da boli kada pricaju.

Milos
Gost
Milos

Haha… Kakva nesuvislost. Koliko je ovo kostalo? Bacili ste parr

stetoc1na
Gost
stetoc1na

ima ona poslovica, kad vidis da se dvije ribe svadjaju znaj da je britanac u blizini. Mislim da je Indijska poslovica.

8484
Gost
8484

Postoji izraz od davnina ne prodajimi rog za svijecu sve relevantne institucije drzave Crne Gore moraju reagovati na ove neistine i to na svim poljima jer ponovo spremaju lazima da nam otmu drzavu kao sto su 18 drzavo ne spavaj vec reaguj

Nole
Gost
Nole

Ne znam što ih vrijeđate da su hrišćani, oni su svetosavci, oni u Hrista ne vjeruju, oni su svetosavska sekta.

Sudija
Gost
Sudija

Koliko ih Dačić potplatio. Napisao im tekst da ga pročitaju i dobili su po 100000€

Grahovo.ME
Gost
Grahovo.ME

Da uz hriscane Crnogorce i Crnogorske Svetinje a ne uz fasiste cetnike i sssektu.

Monteniger
Gost
Monteniger

Ljudi sta ocekujete od njih??? Pa oni su ugnjetavali skote i irce isto kao i srbi sve nas u okruzenje…isti su oni i englezi i srbi-kolonizatori!

sds
Gost
sds

Ko su ovi?

Njegoš
Gost
Njegoš

Kreteni.

Velimir
Gost
Velimir

Ovo DK placa debelo da bi nanio ogromnu stetu Crnoj Gori!
Covjek je totalno prska,izgubili je kontrolu mad samom sobom a onda vam je sve jasno!
Nece dugo moci izdrzati!

aeroplan
Gost
aeroplan

Imaju i oni svoje Mandice i knezevice hahahahahha sjedite dje ste , ima ko o tome da vodi racuna,srecom ne vi.

Ksenija
Gost
Ksenija

Mnogo je više pravoslavaca u Crnoj Gori koji NE PODRŽAVAJU tu srbijansku crkvu, već žele svoju, staru crkvu i svoje hramove koje su Srbijanci UZURPIRALI!

JoKso
Gost
JoKso

vazi bote

Ksenija
Gost
Ksenija

Glupost! Glupost! Glupost i laž, gospodo Britanci!

Whitney Waren
Gost
Whitney Waren

Tim Faron i Stiv Bejker, pošto vidimo da ne kapirate o čemu se ođe radi, molimo vas – ne miješajte se. Sve ste pogrešno rekli! Počni te od 1918. pa ćete shvatiti o čemu je riječ gospodo, pokriće 2pravoslavljem” apsolutno nije tačno JER SU ETNIČKI CRNOGORCI PRAVOSLAVCI, ne samo oni koji građani koji sada mitinguju politički u mantijama a zovu… Više »

kvaka
Gost
kvaka

Ako im je ovo obrazloženje za stav, onda im je znanje u vezi Crne Gore NEUPOTREBLJIVO I SRAMOTNO. PODLEGLI SU SRBIJANSKO-RUSKOJ PRIČI I LAŽIMA. Na žalost! Riječi jenog uglednog Britanca, Vilijama Gledstona, koji je o Crnogorcima zapisao: “… Ako ima u Evropi zemlje koja zaslužuje svoju nezavisnost, zbog svoje istorije, svog geografskog položaja i okoline, to je Crna Gora. Sloboda… Više »

Цаq🇷🇺Романов
Gost
Цаq🇷🇺Романов

Bravo za NATO!

Marko popovic
Gost
Marko popovic

Oni da komentarisu a nisu katolici no protestanti otpad..njih nije briga za hriščane

sds
Gost
sds

Pa i protestanti su hriscani.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Marko, napravi pauzu mjesec dana. Možda će biti zaboravljeno koliko si neupućen.

PUKLO SVE
Gost
PUKLO SVE

NEMA POTREBE
UZ NASE DOKTORE IZ NIKSICA STALE SU KOLEGE IZ MNOGIH GRADOVA OD SJEVERA DO PRIMORIJA ….,… PROFESORI ,,, SPORTISTI,, STUDENTI I TD
SIRI SE BRATSTVO I JEDINSTVO SAMO STO CDM NE VOLI BRADSTVO A TEK JEDINSTVO
Com ne objavljuje vjerovatno zbog nedostatka prostora
😁

Sasa
Gost
Sasa

Da na spisku pljevaljskih doktora polovina živi i radi u BG. To se može lako provjeriti

Sudija
Gost
Sudija

Pukli ste vi, a to ćete vidjeti 30 avgusta.

Skorpijica
Gost
Skorpijica

A da li je to onaj sto je na HISTORI bila emisija o njegovom letu I bombardovanju djece u Beogradu 1999 god Tada je izjavio da se katapultirao I spasavali ga I da su mu misli bile na 3 ci cerkin rodjendan dal ce stici zdrav A nije se pitao koliko je djece ubio I ostavio bez roditelja po Srbiji… Više »

Sekula
Gost
Sekula

NATO će da brani sektu hrišćansku SPC
Hahaha ali dragi moji ne zaboravite da je kralj Petar jebivjetar pobjego u London sa ukradenim zlatom nije u bratsku i pravoslavnu rusiju
Koji licemjeri ……

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Лијепо али ја НАТО пакту не вјерујем, а и не могу да опростим ниједну жртву њиховог бомбардовања ЦГ како директну тако и оне бројне индиректне.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Baš si nemilosrdan! Trebaju li Sarajlije i Srebrničani npr. oprostiti svoje znatno brojnije žrtve, stradale od ruku tvojih istomišljenika? Kako ste svi osjetljivi na svoje žrtve, a za tuđe vas baš briga!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Po podacima civilne udruge CEDEM za 2010. Crnogorska pravoslavna crkva ima popularnost od 5,4% a Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori 94,1 %
Britanskim parlamentarcima je ovaj statisticki podatak dobro poznat hihihihihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

aeroplan
Gost
aeroplan

legendo, davno je bilo 2010..sadasnji podaci ne stoje bas tako.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

jes sad imamo miraš i lav cg crkvu a do izbora biće ih još koliko oćeš jer novi zakon to dozvoljava registruješ se uzmeš kredit dijeliš vjernicima i tako kad budeš nelikvidan prodaš malo crkvene livade i tako od danas do sjutra ima se može se

PraviCG
Gost
PraviCG

Sad je 97,6 😉

JoKso
Gost
JoKso

Legendo, danas je uz vjekovnu nasu crkvu99posto a uz sektu 1

Baraka
Gost
Baraka

Srpski lobi svuda nalazi, i placa, ovakve zaludnjake pa se stice dojam da je “cijeli svijet ustao u odbranu svetinja”…. Avetinje

Daka svetac
Gost
Daka svetac

Ova dva lupaju !

neramne
Gost
neramne

Ove je sigurno platio odbjegli biznismen,nesto nije u redu sa ovim protestantima,(vjera) cudno da se oni zalazu za….

Salijeri
Gost
Salijeri

Na domaćem terenu, a pogotovo vani, crnogorsko lobiranje je na nuli. Potpuno nespreman DPS, bez podrške intelektualaca, uglednih ljudi. Uljuljkani u poltronske položaje i funkcije. Najrazboritije glasove razuma i reakcije možemo čuti iz Srbije od Milojka Pantica, Sonje Biserko, Gordabe Suše, Čeda Jovanovica, Čanka…. Mora se staviti prst na čelo! Ova bitka se gubi.

Davor
Gost
Davor

Tacno da treba stati uz hriscane.
Ne uz okupatorske svetosavce.
Samo nek im to neko objasni.

Jocko
Gost
Jocko

Ovo je neko fancy naklapanje koje nema veze sa pravim stanjem stvari…

neramne
Gost
neramne

Ovako su i sa cetnicima ’41 saradjivali dok nisu ukapirali o cemu se radi,pa kasnije saradjivali sa partizanima

Mongro
Gost
Mongro

Ovi se baš razumiju u prilike kod nas😀😀😀 Treba da im poreska uprava malo pročešlja račune da vide da nije bilo iznenadnih dobitaka na lutriju.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nijesu to hrišćani, gospodo, to su ristoslavci. Ristoslavlje je jeretička sekta unutar pravoslavlja, koja negira Hristov nauk ljubavi, praštanja i nenasilja, radeći upravo suprotno. Ristoslavna sekta je uzdigla Rista Radovića na pijedestal Isusa, i slijedi njegov satanski nauk mržnje, nasilja i starozavjetne osvete svakom ko ne misli kao oni. Ogrezli su u srebroljublju, vlastoljublju i raznim izopačenim čulnim užicima, poput… Više »

Posrbica3'13
Gost
Posrbica3'13

Ne damo Crnogorske Svetinje okupatorskoj sekti.

Ha ha ha
Gost
Ha ha ha

Ne obracajte paznju na gluposti, sto bi rekli trtaravrtara. Ovakve gluposti ne treba objavljivati u novinama, samo izazivaju nepotrebnu polemiku.

Lav
Gost
Lav

Da li ovo nas saveznik nama prijeti? Da li nas saveznik oce da pomogne nasem najgorem neprijatelju?

Roki
Gost
Roki

Dobro im Milo napravi Hram, da dušmani Crne Gore bolje prave selfije.

Dnjepar
Gost
Dnjepar

Jedan od njih je učestvovao kao pilot RAF-a u bombardovanju 1999. i ubijanju srpske dece. Sad se izgleda pokajao, pa da mu Amfilohije odmah dodijeli orden srpske časti.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Tako je, a drugi je poznat po tome što zagovara legalizaciju drogiranja! Pravi lobisti za svetosavlje😂😂😂😂😂😂😂😂

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Dnjepar a ti si mu bio kopilot i nisi se pokajao hihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiii

neramne
Gost
neramne

Vucite se odakle ste dosli,pazite vi situaciju u vasoj zemlji,odakle pravo vama,ko ste vi da uredjujete zakone jedne drzave i da nam spocitavate sto je za nas dobro ili lose.zabolje nas ..za vase misljenje,ovo treba procerati i s noge na nogu odakle su dosl.Sirevi.Pi sto mi dopustamo. Ovi bi u islam presli za 1 000 funti

Piksi
Gost
Piksi

Sto se mijesate i trtljate o temi o kojoj pojma nemate

Smjesno
Gost
Smjesno

To hriscani nijesu,to su svetosavci.Oni imaju svoju tu takozvanu vjeru

Vule
Gost
Vule

Sta pricaju ove budaletine ?!?!??

gazi sve
Gost
gazi sve

E sad vidite sta se moze kad imas novac! Ovi veselnici trabunjaju “pjesmicu” narucenu od Rista & cetnicke bratije. Naravno, tu se moralo debelo “podmazati”, ali za to bar nema problema. Popovi SPC su se napljackali dovoljno novca po Crnoj Gori, da bi mogli potkupiti citav britanski parlament. Risto & SPC su arhineprijatelji Drzavi Crnoj Gori.

Krsto
Gost
Krsto

😅😅😅😅😅😅😅😅 Je su li ovo oni sto su ih vec podrzali avionima 99? 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

BLACK ARROW
Gost
BLACK ARROW

Poslanici parlamenta Velike Britanije Tim Faron i Stiv Bejker objavili su danas zajedničku kolumnu u Newsweek-u u kojoj tvrde da je velika većina Crnogoraca vjerno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti “diskriminatorski za hrišćane“. Oni su zaključili da Crnoj Gori ne treba dati nikakva sredstva koja bi mogla biti od koristi onima koji su odgovorni “za… Više »

Daka
Gost
Daka

Samo dvojicu britanskih parlamentaraca imate za srpsku stvar? Jadno je to,kukavno srpstvo se definitivno gasi i nestaje.

robert
Gost
robert

Bravo za V. Britaniju i NATO koji su stali na stranu istine, prozreli su namjere otudjene vlasti u Crnoj Gori.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ne brukaj se više,botino!

mmnnkkiu
Gost
mmnnkkiu

Otudjene su crkve crnogorcima u korist spc sekte.

Bbbbe
Gost
Bbbbe

Bravo za one što su ih 1999.g bombardovali iz NATO aviona?? Svašta od srpskih prijatelja.

Njegoš
Gost
Njegoš

Znaju li ti Britanci da je srpska sekta okupirala Crnogorske hrišćanske svetinje, a da sada Crnogorci hrišćani hoće da vrate svoje okupirane hrišćanske svetinje??

xXx
Gost
xXx

Bravo za odbranu svetinja i zastitu vjernika SPC a osuditi malobrojne pristalice CPC i sotone mirasa

marius
Gost
marius

Risto kune NATO kolko idje moze, a ova dva strucnjaka za vjerska pitanja, oce da NATO brani Rista . E SHOW !

Tek tako
Gost
Tek tako

Opet ce nas dobit propagandom. Najgore je to sto ovi iz crkve znaju sto se desilo nakon 1918 ali propaganda….

eto
Gost
eto

Ovi su dobili”koverat”.Kakvu stupidnu priču ispričaše?Da nas nijesu pobrkali sa nekim arapskim zemljama?Imaju li osnovne podatke o pravoslavnim Crnogorcima i CPC?Teško tom parlamentu njihovom ako su ovakvi i tamo.

Bbbbe
Gost
Bbbbe

Jedan od njih isporučivao bombe 1999.g na ove što ssd zastupa.

Sergej
Gost
Sergej

Vidi se po ovom naslovu koliko su oni upuceni u problem u Crnoj Gori. Oni ocigledno dozivljavaju da se ovdje vodi borba izmedju “hriscana” i aboridzina. Oni cak ne znaju da je u Crnoj Gori dominantno pravoslavlje. A kad to saznaju pasce i njihov motiv da ista brane ovdje. Na kraj krajeva V. Britanija se odrekla iste te Evrope pa… Više »

Milena CT
Gost
Milena CT

Zašto objavljujete stavove britanskih parlamentaraca koji nijesu u skladu sa našom politikom.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dobili su pare da tandaraju.

Crni
Gost
Crni

Bravoooo

Nikola
Gost
Nikola

A vi znate istinu,a zivite 3 sata leta odavde…Istina je da je to imovina CRNOGORACA,i nicija vise…Oni su je svojom krvlju zaradili i dobili..Ni jedan covjek nije izgubio glavu za tu zemlju osim CRNOGORACA….

Mala napomena
Gost
Mala napomena

Znate, gosin poslanik, nisu to hrišćani. Samo svetosavci. Sa Hristom i njegovim učenjem već dugo nemaju ništa zajedničko. Više ga i ne pominju.

Budibogsnama
Gost
Budibogsnama

Srbija kupila, pardon, lobirala, dvojicu, i misli da je čudo učinjela. Bolje da je dala još po 100 eura punoljetnima.

Prč
Gost
Prč

Kuš bando fasisticka vi cete nam odredjivati ko je hriscanin i ko nije.imate vi vasih rasistickih problema pa to rjesavajte

Istina
Gost
Istina

Pravi hriscani nemaju problem sa ovim zakonom, vec ovi povampireni cetnick i ljubitelji velike srbije

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Admine kako si?

Send this to a friend