Društvo

Džepni pankreas dobilo 48 građana Crne Gore

Građanima koji imaju dijabetes tip 1 Fond za zdravstveno osiguranje je od 2017. godine, kada je uvrstio spoljne portabilne insulinske pumpe na Listu medicinsko-tehničkih pomagala, do sada odobrio 48 insulinskih pumpi ili “džepnih pankreasa”, uključujući i pripadajući potrošni materijal. Za to je iz budžeta Fonda potrošeno 103.766 eura.

U Crnoj Gori ima više od 50 hiljada pacijenata sa šećernom bolešću, od čega je kod 30 hiljada postavljena dijagnoza. Jedna od njih je dvadesetdvogodišnja Ivana iz Podgorice.

Da boluje od dijabetesa otkrila je prije šest godina, a od nedavno koristi insulinsku pumpu.

“Da imam dijabetes otkrila sam sasvim slučajno, i to je bio šok za mene. U početku nisam mogla sa se pomirim sa činjenicom da svaki dan moram četiri puta sebi da adjem injekcije. Ali vremenom sam svoju bolest doživjela kao “blagoslov”. Naučila me redu, radu i disciplini, jer sam morala imati redovne, zdrave obroke, fizičku aktivnost, manje stresa”, priča CdM-u Ivana.

S obzirom da joj je šećer nestabilan, endokrinolog joj je preporučio insulinsku pumpu kao najsavremeniji i najbolji vid liječenja dijabetesa tipa 1.

“Početkom godine sam hospitalizovana u Kliničkom centru, kako bih naučila sve o pumpi, da mogu sama da je stavljam i skidam. U početku sam imala psihološku barijeru, kako će to prihvatiti okolina, kako ću se navići na strano tijelo, ali za veoma kratko vrijeme ta bojazan nestaje, jer praktično zaboraviš da je imaš, a pronađeš više načina da je “sakriješ”. U suštini, insulinska pumpa je “džepni pankreas””, kazala je ova Podgoričanka.

Insulinska pumpa je pomagalo veličine mobilnog telefona, koji radi po principu kontinuiranog ubrizgavanja insulina, a koristi se u liječenju dijabetesa kod insulinski zavisnih osoba.

Ovaj “džepni pankreas” isporučuje insulin preko infuzionog seta, tanke plastične cjevčice i vrlo tanke igle.

“Set se postavlja na kožu stomaka ili gluteusa, a poslije tri-četiri dana infuzioni set se premješta na drugo mjesto. Sav insulin potreban organizmu prima se preko tog infuzionog seta. Insulinska pumpa ubrizgava insulin kontinuirano tokom 24 časa ispod kože, i održava glikemiju između obroka i tokom noći”, objašnjava za CdM Ivana.

Doze insulina su podijeljene u bazalne doze, bolusne doze za pokrivanje ugljenih hidrata kod obroka i dodatne ili korekcione doze.

“U vrijeme obroka koristi se dugme na insulinskoj pumpi za ubrizgavanje dodatne doze insulina koja se naziva bolus. Bolus se koristi za pokrivanje ugljenih hidrata pri svakom obroku ili užini. Bolus se takođe ubrizgava prilikom hiperglikemije(povišen šećer). Ukoliko sam u hiperglikemiji prije obroka, ja moram da dam sebi korekcionu dozu bolusa kako bi glikemiju vratila u normalu”, pojašnjava ona.

Za tri godine 48 osoba u Crnoj Gori, sa dijabetesom tip I, dobilo je insulinske pumpe.

“Za 48 insulinskih pumpi, koliko je isporučeno osiguranim licima od 2017. godine do sada Fond je fakturisao 103.766 eura”, kazao je CdM-u portparol Fonda Amer Ramusović.

Insulinska pumpa se odobrava na predlog konzilijuma doktora za predlaganje insulinske pumpe Kliničkog centra Crne Gore, samo za osiguranike dijabetičare, prema definisanim indikacijima Pravilnikom o ostvarivanju prava na medicinskotehnička pomagala.

Predlog za korišćenje insulinske pumpe osiguranom licu daje, kaže Ramusović, konzilijum za insulinsku pumpu Kliničkog centra Crne Gore, koji čine tri specijalista interne medicine endokrinologa i dva specijalista pedijatrije – endokrinologa.

“Nakon tog predloga, nalaz i mišljenje o opravdanosti korišćenja insulinske portabilne pumpe daje Prvostepena ljekarska komisija u nadležnoj područnoj filijali kod koje je osigurano lice prijavljeno na zdravstveno osiguranje, na osnovu kojeg nalaza i mišljenja Fond izdaje potvrdu o odobrenoj nabavci insulinske pumpe, uz izdvanje revers kartice”, istakao je Ramusović.

Osigurana lica imaju pravo i na potrošni materijal (sistem za infuzij-igle i kateteri, rezervoar za insulin, baterije za insulinsku pumpu, zaštitna navlaka i pojas za struk).

“U periodu od 1.januara 2017. do 31. oktobra ove godine isporučeno je 15.354 komada potrošnog materijala vrijednosti 115.59 eura. Najviše je isporučeno sistema za infuziju -6.511, vrijednosti 87.899 eura i rezervoara za insulin -6.511, vrijednosti 20.835”, kazao je Ramusović.

Osoba koja ima dijabetes tip 1, ima između četiri i 18 godina, a kao terapiju koristi insulin, ima pravo i na ueđaj za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, koji se sastoji od senzora i čitača.

“Takođe, osoba koja ima dijabetes ima pravo na najviše do 100 komada mjesečno dijagnostičkih traka za mjerenje glukoze u krvi i najviše do 100 komada mjesečno lanceta za vađenje krvi iz prsta, ukoliko one nisu sastavni dio senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi”, kazao je CdM-u Ramusović.

Insulinska pumpa se može o sopstvenom trošku kupiti u crnogorskim apotekama, naravno, uz prethodnu preporuku od ordinirajućeg endokrinologa.

Cijena pumpe je oko 2.000 eura s tim da su mjesečni troškovi potrošnog materijala (infuzioni set, kateteri, igle) oko 250 eura.

Slađana Đukanović

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
VesnaMilan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Sve čestitke za ministra zdravlja i Crnogorsko zdravstvo

Milan
Gost
Milan

Svaka čast Fondu za razliku od Ministrastva. Fond je više učinio kako je došao Čirgić nego u poslednjih 10 godina.

Send this to a friend