Društvo

Džomić: Venecijanci sahranili vladin zakon

protojerej-velibor-dzomic.jpg
Velibor Džomić

Prvorazredni je i dosad neviđeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinskaprava, kojeje u avgustu 2015. godine pred Venecijanskom komisijom i pokrenulo postupak ocjene usaglašenosti Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnopravnim aktima, sakrilo od javnosti Nacrt mišljenja pravnih eksperata Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR-a, ocijenio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

<<<Dan objavio mišljenje Venecijanske komisije: Država ne može da oduzima crkvenu imovinu<<<

“Pune tri godine ministarstvo obmanjuje javnost o navodnom i nepostojećem “dijalogu sa Crkvom i vjerskim zajednicama” i navodnim “intenzivnim aktivnostima na inovaciji Nacrta zakona”. A neće da kažu glavno da su međunarodni pravni eksperti Venecijanske komisije i OEBS-a, da se tako izrazim, održali opijelo i sahranili u pravnom smislu riječi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti za koji od njegovog objavljivanja tvrdimo da je diskriminatoran, rigidan, antievropski i neusaglašen ne samo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima nego i sa civilizacijskim dostignućima i svim normama pravne države”, izjavio je Džomić za Dan.

On navodi da je pažljivo uporedio Nacrt mišljenja Venecijanske komisije i OEBS/ ODHIR-a iz novembra 2015. godine sa primjedbama Pravnog savjeta Mitropolije na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti iz septembra 2015. godine.

“Mogu da izrazim zadovoljstvo što je najveći dio naših primjedbi usvojen od pravnih eksperata tih međunarodnih tijela. Tadašnji ministar Suad Numanović i njegova virtuelna Radna grupa nam nijesu vjerovali kad smo ukazivali na sve diskriminatorne apsekte i katastrofalnu neusaglašenost najvećeg dijela odredbi Nacrta zakona ne samo sa Evropskom konvencijom nego i sa pravnim poretkom Crne Gore. Ministarstvo je, osim javnosti u Crnoj Gori, obmanjivalo i Venecijansku komisiju i to se vidi na više mjesta u dokumentu. Na primjer, umjesto da objasne šta su htjeli sa članovima 52 i 53 Nacrta zakona kojim su planirali da oduzmu crkve, džamije, manastire, samostane, bogomolje i svu imovinu crkava i vjerskih zajednica koja je pretrajala komunistički režim, Numanović i njegova nevješta administracija su 11. novembra 2015. godine pisali o novom zakonu o restituciji i obeštećenju koji nema nikakve veze sa njihovim pokušajem da, kako su vrlo precizno Venecijanci kvalifikovali, konfiskuju vjerske objekte. Pokušavali su da se peru nekakvim napomenama od 11. i 26. novembra 2015. godine, ali bezuspješno”, ocjenjuje Džomić.

On ističe da se Venecijanska komisija negativno izrazila o svim ključnim tačkama vjerske politike koja je ovaploćena u Nacrtu zakona.

“Riječ je o Nacrtu zakona koji je totalno neusaglašen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, presudama Evropskog suda za ljudska prava i Smjernicama OEBS-a o vjerskim pitanjima iz 2004. i 2014. godine. Prvo, Venecijanci su konstatovali nesumnjiv, ranije stečeni, davno prepoznat i postojeći pravni subjektivitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori za koji su neki godinama, bez ikakvog pravnog utemeljenja, tvrdili da ne postoji. Dalje, ocijenili su kao veoma diskriminatorne odredbe o tzv. teritorijalnoj konfiguraciji i ambicijama državnih vlasti da se vjerske granice podudaraju sa sadašnjim granicama Crne Gore. Neprihvatljivo im je i uplitanje države u pitanje sjedišta Crkve ili vjerske zajednice u inostranstvu, kao i to što su tražili da se Vlada obavještava prije izbora vjerskih velikodostojnika”, izjavio je Džomić.

Džomić ocjenjuje da u sakrivenom mišljenju Vencijanske komisije leži tajna dosadašnjeg nedonošenja novog zakona. Crna Gora je ovim dokumentom dobila definisane obavezujuće standarde po ovom vrlo važnom pitanju iz domena ljudskih prava.

Venecijanci su, ističe Džomić, jasno zauzeli stav da je nepotrebno da se postojeće crkve i vjerske zajednice, uključujući i SPC, registruju po novom zakonu, već da im se novim propisom mora priznati stečeni pravni subjektivitet.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smrdač Kukičić
Gost
Smrdač Kukičić

Dokument je objavljen na sajtu komisije. Kasnije je skinut. Navodno su ga slučajno objavili. Ali postoji itekako. I nimalo nisu bili fini prema predlagaču zakona. A nije ni cudo kad je zakon prepun fasistickih pogleda na svijet.

Bokelj
Gost
Bokelj

Zar ovaj na slici nije na privremenom boravku u CG,ako jeste treba ga vrnuti odakle je dosa i dat mu status nepozeljne osobe u CG.

kakoe
Gost
kakoe

ovo je Sem iz GoT

Zoran
Gost
Zoran

Šta traži državljanin srbije po crnoj gori a to
je dzomic koji je rođen u kraljevu.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

– Није проблем што се Црна Гора одвојила од Србије, него што се одвојила од себе саме. И на том путу толико одмакла да је више нико не може препознати. Ону бившу неко спомене, ову садашњу, нико. Она се одрекла себе а други ње. Неко је рекао да тако изгледа једно некад славно племе које је право с качамака скочило… Više »

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

E da vise necemo gledati Dzomica . Koji prodaje maglu i uci nas kosmo i sta smo. A om veze nema sa Crnom Gorom

Pejo
Gost
Pejo

Ne prodaju on I sef njegov samo maglu, imaju jos artikala.

Buki
Gost
Buki

Laze pop.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ja sve sto objave Dan i Vijesti primam sa rezervom. U 99,99% slucajeva od toga sto napisu nema nista i imam blagi osjecaj da ce i povodom ovoga biti tako. Da vidimo.

Посрбица
Gost
Посрбица

ДАН су најбоље новине и ја их стално читам. Чуо сам да су ДАН основале специјалне службе из Србије како би нас боље информисали о Црној Гори. И Курир је добар и читам како би се боље информисао. Заједно са нашим учитељима они нас бране од лажи које шире друге новине, посебно оне што се штампају на омраженој латиници.

Smrdač Kukičić
Gost
Smrdač Kukičić

A zato je na cdm sve istina? Hahahah

Cerni
Gost
Cerni

Srbalji na aparatima.

Kosovo Republik
Gost
Kosovo Republik

Idi na Kosovo, evo su Kosovari formirali vojsku, sprdaju se sa vama.

Kadija
Gost
Kadija

Znači ipak traktori, a Džomo?

Посрбица
Gost
Посрбица

Ево Венецијанци рекоше да нису давали мишљење. Ја њима не верујем, јер моје новине ДАН и моји учитељи никад не лажу, а свако други лаже.

minac
Gost
minac

https://www.cdm.me/drustvo/venecijanska-komisija-nismo-dali-misljenje-na-nacrt-zakona-o-slobodi-vjeroipovijesti/
Biće da je opet neka zavjera CIA-e, Vatikana, Kominterne, masona i marsovaca protiv “napaćenog srpskog naroda”.
Moraće Risto opet frcat’ anateme

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“Taj dokument nikad nije bio upućen crnogorskim vlastima. Rad na njemu nikada nije završen jer se odnosio na nacrt zakona koji je kasnije napustilo Ministarstvo za ljudska prava i nacionalne manjine.”

Dakle, dokument postoji. Opet si ispao budala

minac
Gost
minac

@Stara Podgorica Ristov Pioniru, još jednom pročitaj taj navod, možda ti dođe do ganglije da ti je zaklučak besmislen. Kako nijesu završili rabotu tako mišljena VK nema što znači da i nijesu mogli uputiti bilo kakvo dokument. U svakom slučaju ništa od toga se ne odnosia aktuelini prijedlog zakona koji ulazi u skupštinku proceduru u Novembru. Taj prijedlog zakona žulja… Više »

Cerni
Gost
Cerni

On da ima ganglija, ne bi lupao.

Podgorica
Gost
Podgorica

Neće mi biti sretnijeg dana nego kad posmičemo one okupatorske trobojke sa crnogorskih crkava.

Oslobodioci
Gost
Oslobodioci

Kakvog li prostog i malodusnog covjeka… Stavi slobodno, dako se zadovoljis robe.

Trpimir
Gost
Trpimir

To ce se desiti kad ti budes cojek a u prevodu never.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Taj dan dočekati nećeš

Podgorica
Gost
Podgorica

Vrlo brzo cemo to docekati zajedno Stara Posrbice.

PG_man
Gost
PG_man

Aj ti Džoma u Boćare polako. Odmori malo, umoran si.

Send this to a friend