Društvo

Ekonomski fakultet čeka odluku nadležnih o Bečićevom radu

Foto: Ekonomski fakultet u Podgorici

Danima se čekalo da se Ekonomski fakultet oglasi zbog slučaja da je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić navodno plagirao magistarski rad koji je prije nekoliko godina odbranio na tom fakultetu, ali iz te univerzitetske jedinice je danas birokratski saopšteno da najoštrije osuđuju svaki vid plagijarizma u nauci.

U saopštenju dostavljenom medijima piše da se kako reputacija Ekonomskog fakulteta ne bi bila dovedena u pitanje, zbog slučajne ili namjerne neupućenosti u akademske principe i standarde, ograđuju od davanja bilo kakvih ocjena, do donošenja konačnih odluka nadležnih organa.

<<<Tužilaštvo formiralo predmet o Bečiću<<<

“Ekonomski fakultet kao najstarija organizaciona dinica Univerziteta Crne Gore, je u svim oblicima svog djelovanja posvećen zaštiti prava intelektualne svojine. Tokom prethodnih šest decenija postojanja, studente učimo da naučna čestitost, objektivnosti i moralna vjerodostojnost predstavljaju vrijednosti na kojima počiva akademska zajednica. Ponosni smo na činjenicu da su ove vrijednosti široko prihvaćene kod naših studenata”, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta.

<<<Demokrate: Tužilaštvo odbacilo prijavu, Bečić nije plagirao rad<<<

Pojasnili su da ponašanje u skladu sa etičkim kodeksom nije samo obaveza i odgovornost predavača, već i studenata koji su dio akademske zajednice.

“Akademska izvrsnost svakako će zaobići one koji pokušaju da plagijatom za sebe izbore poziciju u naučnoj zajednici, što ovim putem najoštrije osuđujemo i smatramo moralno neprihvatljivim”, navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da Zakon o visokom obrazovanju u članu 78 predviđa da ukoliko nadležni organ utvrdi da je autorizovani rad plagijat, on se smatra ništavnim, kao i ocjene, nagrade, zvanja i titule koje je lice koje se koristi plagijatom steklo na osnovu takvog rada.

<<<Đukanović tužio Bečića zbog plagiranja magistarskog rada<<<

“Svi naučni radovi članova akademske zajednice dostupni su javnosti i podliježu unaprijed utvrđenim procedurama njihove provjere. Smatramo da je od velikog značaja podizanje svijesti o sveprisutnom problemu plagiranja naučnih radova, te je rješavanje navedenog problema, kroz podizanje kontrole kvaliteta, u fokusu daljeg djelovanja Ekonomskog fakulteta”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mico
Gost
Mico

Da li je plagijat ili ne utvrdice nadlezni organi .
Zapalo mi je za oko prof.Lakicevica “koprcanje ” da nije “posto je on MENTOR.
Taj gospodin je urnisao Poresku upravu zaposljavajuci kadrove iz njegovog rodnog Kolasina.
Svi su strucnjaci ,rukovodioci a ne znaju odakle su “suplji ”
Nadlezne sluzbe bi trebalo da preispitaju njegov rad u tom organu .

Send this to a friend