Društvo

Elektronska karta: Prevoznici nezadovoljni, pazari smanjeni za 30 odsto

FOTO: Ilustracija, Pobjeda

Dva mjeseca je od kada je Glavni grad uveo elektronsku autobusku kartu kojom su građanima omogućili upotrebu jedne vozne karte za sva tri gradska prevoznika čijim benefitima vlasnici autobuskih firmi nijesu zadovoljni. Tako za 90 centi građani mogu koristiti elektronsku autobusku kartu u trajanju od 100 minuta, za tri eura može se kupiti dnevna karta, dok su cijene mjesečnih karata ostale iste.

Pojeftinjenjem gradskog i prigradskog prevoza nijesu zadovoljni autobuski prevoznici navodeći da je ovaj servis uveden u pogrešno vrijeme.

“Ideja da se uvede elektronska karta je dobra, ali i dalje stojim pri tome da nije bilo pravo vrijeme, pogotovo ne u vrijeme epidemije korone i ljeta. Takođe, smatram da nije trebalo da se krene sa pilot projektom na uštrb i na štetu prevoznika. Još dok sam bio dijete postojale su zone, a sada je sve to strpano u jednu zonu. Do Lijeve Rijeke autobuska karta je bila 4,30 eura, a sada je 90 centi. Sve to mi moramo da iznesemo, to je nemoguća misija i ne znam do kad se može izdržati. Pazari su nam konstantno loši, a u odnosu na dosadašnja ljeta lošiji su za 30 odsto”, saopštio je Haris Alivodić, vlasnik Gradskog saobraćaja PG.

Direktor BLT-a Janko Bulatović smatra da im najteže pada finansijski momenat.

“Mnogo loše poslujemo. Očekujemo da škola počne u oktobru da vidimo neke druge pokazatelje tako da ne znam kako ćemo izdržati naredni period. Mi prevoznici ćemo se narednih dana sastati da vidimo šta raditi dalje. Na prigradskim linijama su negdje karte smanjene i do 50 odsto što je ogroman udar na naše poslovanje. Obratićemo se gradonačelniku da vidimo šta dalje”, naveo je Bulatović.

Sa druge strane građani su za dovoljni uvođenjem elektronske autobuske karte jer su dobili jeftiniji prevoz.

“Niko nema para za bacanje, a ja kao penzioner jedva sam dočekao neku povoljnost. Dosta znači ova karta, jer mogu da se vozim bilo kojim autobusom u bilo kom pravcu. Cijena ove mjesečne penzionerske karte je korektna i predstavlja veliku uštedu, a ne kao prije kada smo u svakom pravcu plaćali po 90 centi. Sada čak i do sela u Lješanskoj nahiji se vozim sa ovom kartom”, kazao je Ilija Čelebić.

Radisav Drobnjak svakodnevno putuje autobusom, i ističe da je mnogo jeftinije kada se za 90 centi vozi u oba pravca.

“Uvođenje ove karte je pravi pogodak. Sada se po cijeni jedne karte vozim u oba pravca, a ona važi taman toliko da uspijevam da pozavršavam sve obaveze. Velika je to prednost i ušteda. Prosto, karta traje toliko da imam vremena da završim obavezu i vratim se istim autobusom, ili prvim sledećim”, kazao je Drobnjak.

8

avatar
1000
5
3
0
 
8
Kralj NikolaPOJKPOJKMacaJaso
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Autoprevoznici se žale a vozni park im star 30 godina.

Jaso
Gost
Jaso

Svima je smanjeno

sandra
Gost
sandra

Nema više eletronskih karata,bilo i prošlo. Vratio Alivodic stare karte

POJK
Gost
POJK

Na ovakve cijene goriva i njima se ne isplati. Što će biti kad cijene porastu. U uslovima korone i onako bi im prihodi bili toliko smanjeni.

Slavko
Gost
Slavko

A autobusi nam po 40 godina stari u prosjeku.

MPT
Gost
MPT

Zabranite dizel raspale autobuse potrovaše nas!

Maca
Gost
Maca

Povedite malo vise racuna o svemu gospodo i za karte i sve ostalo

POJK
Gost
POJK

Ne truje nas niko više od starih vatrogasnih vozila. Isključite ih ili naučite vozače da kad im nije žurba odnosno po završenom poslu ne daju gas do daske jer se za minut od čađi iza njih ne može proći.

Send this to a friend