Društvo

Epidemiološka eksplozija – nakon sahrane Amfilohija dva i po puta više inficiranih

Kaćuša Krsmanović

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, direktor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, pokušao je juče da obmane javnost plasirajući u Pobjedi informaciju kako sahrana poglavara ove crkve u našoj zemlji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića), kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi – nije uticala na rast broja oboljelih od kovida-19.

Podaci Instituta za javno zdravlje, na koje se on pozvao, potpuno su drugačiji i ukazuju na mogućnost da je SPC izazvala epidemiološku bombu organizacijom sahrane mitropolita SPC u Crnoj Gori, koja je trajala nešto duže od dva dana u jeku pandemije korona virusa, piše Pobjeda.

Amfilohije je od posljedica koronavirusa umro u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici 30. oktobra, a sahranjen je 1. novembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Iz Kliničkog centra kovčeg je prevezen na Cetinje, u Cetinjski manastir, gdje je crkva organizovala “molitveni mimohod”, odakle je sjutradan vraćen u Podgoricu u Hram, gdje je, takođe, sve do nedjelje popodne, kada je sahranjen, narod prilazio njegovom odru i ljubio ruku upokojenog mitropolita.

O poštovanju epidemioloških mjera – maska i distanca izlišno je govoriti.

Period inkubacije koronavirusa u prosjeku je od tri do pet dana u 70 odsto slučajeva, a može da traje i do dvije sedmice, kada se pojavljuju prvi simptomi.

Perović, foto: Mitropolija

Pobjeda je uzela podatke sa sajta Instituta za javno zdravlje o broju oboljelih od 3. novembra, četvrti dan od Amfilohijeve smrti i organizovanog oproštaja od njega, do juče, 20. novembra i brojevi kažu da je u tih 18 dana u Crnoj Gori registrovano ukupno novoinficiranih 10.147, odnosno u prosjeku po danu 563,72, pa je kriva zaraženih imala eksponencijalni rast.

U ove podatke nije ušla i statistika PCR analiza koje su rađene u privatnim laboratorijama, kada je 3. novembra Institut saopštio da je završena obrada prve grupe uzoraka, njih 471 od kojih je pozitivnih bilo 276.

Statistika Instituta, tako, pokazuje da je više nego duplo zaraženih registrovano od 3. novembra do juče, u odnosu na prethodnih 18 dana – od 16. oktobra do 2. novembra kada je evidentirano 4.028 oboljelih od kovida-19 ili 223,77 po danu.

Toliko o Perovićevoj istini da su pomno pratili podatke koje je o broju oboljelih objavljivao Institut za javno zdravlje i da oni govore da sahrana nije ni na koji način uticala na porast broja zaraženih.

“Možemo da konstatujemo da pored sve naše brige i molitve za oboljele u Crnoj Gori od dana sahrane 1. novembra do danas broj zaraženih nije skočio i isti je odnos brojki u odnosu na dan sahrane. Broj zaraženih jeste veliki i to je jedna stvar, ali kada pominjete skupove možemo da konstatujemo da taj skup nije povećao broj zaraženih u odnosu na rast zaraženih koji je postojao i prije te sahrane”,rekao je Perović.

Statistika
U procentima, od 16. oktobra do 2. novembra broj novoinficiranih u odnosu na broj testiranih iznosio je 28,097, a od 3. novembra do juče 37,16.

Interesantan je i podatak da je najveći procenat novozaraženih u odnosu na broj inficiranih zabilježen 8. novembra – 50,71, kao i da je od 4. novembra do 16. novembra registrovano pet dana u kojima je taj prosjek bio iznad 40 procenata.

Da Gojko Perović obmanjuje javnost potvrđuju i podaci Doma zdravlja Podgorica – od 3. novembra u kovid ambulantama ove zdravstvene ustanove znatno je porastao broj pacijenata – tog dana javilo se 1.243 i od tada se nije smanjivao ispod hiljadu. Najviše pacijenata javilo im se 16. novembra – 1.498.

Naravno, nijesu svi novoinficirani “žrtve” klastera sa posljednjeg ispraćaja mitropolita SPC Amfilohija (Radovića), veliki broj potiče iz nekih drugih klastera, ali je neodgovorno i neprihvatljivo kada sveštenik SPC pokušava obmanjivanjem javnosti da sa crkve kojoj pripada skine bilo kakvu odgovornost za organizovanje “mega sahrane” u jeku pandemije smrtonosnog virusa. Ako ništa drugo, makar su ga Božje zapovijesti obavezivale na istinu.

63

avatar
1000
52
11
0
 
52
TggssNerminaBozidarMiloMilorad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bozidar
Gost
Bozidar

A jeli ko izračunao koliko je puta više bilo zaraženih nakon skupa patriJota i lelekavaca ? Neslužbeni podaci kažu preko tri puta više nego prije tih skupova. Mašala !!

Milo
Gost
Milo

Bravo Srbima na unistenju CG Drzave.

Milorad
Gost
Milorad

Bravo Kaća! ❤️

Milorad
Gost
Milorad

Bravo Kaća!

Branka
Gost
Branka

Gojko Perović poznatiji kao Sjeci brate. Treba li dalje objašnjavati?!?

Nermina
Gost
Nermina

Zar moze sveto lice imati dva lica?

To je to
Gost
To je to

Sve bi ih zatvoriio u crkvu kao u vrijeme inkvizicije! Zbog njih nam bliznji umiru!

Goku
Gost
Goku

O vidi, vidi…!? Sad su ti četnici bližnji. 🙂 Brzo li promjeni stranu. 🙂

Mongro
Gost
Mongro

Gojko Perovic je jedan obični licemjer koji se krije ispod mantije. U demokratski razvijenoj državi bi snosio posledice svega što je izjavio i obmanuo građane.

Cokolino
Gost
Cokolino

Svaka im je istina takva

Tggss
Gost
Tggss

Tako su pričali da korona ne postoji, pa da se pričešćem jednom kašičicom ne može zaraziti ,a sada da nema porasta broja oboljelih poslije sahrane. Njihove oboljele i umrle popove kriju.

Zex
Gost
Zex

Preporuka da naučite šta je eksponencijalni rast. Ne bi bilo razlike, sa ili bez sahrane.

Kurjak
Gost
Kurjak

I sada dodje neko meni uvece u 21 i 10 i oce da pise kaznu,gospodo iz NKT-a ne moze to tako.SPC se od litija evo skoro godinu dana ponasala kao drzava u drzavi,a Vi niste smjeli da reagujete.Zato sada jezik za zube i podnesite ostavke.

Tggss
Gost
Tggss

Sjećam se snimka na RTCG kada komunalna policija piše kaznu ugostitelju zbog razmaka stolova malo manjeg od 2 m.Za to vrijeme litijaši nesmetano šetaju.

Gojko
Gost
Gojko

Postovani Perovicu, Vi kao svesteno lice trebate obavezno Jos jednom da procitate 10 Bozijij zapovijesti i da ih dobro prostudirate.
Sve u svemu zelim Vam sve najbolje.

Ludilo
Gost
Ludilo

Korona ne postoji u vjerujucim ljudima. Svako je na nogama moze prebolovati . Ne sjekirajte se 🙂

Tggss
Gost
Tggss

Ludilo- I mandatar je prebolovao na nogama i za to vrijeme raznosio virus.Najveći problem kod korone, u smislu kontrole bolesti , je veliki broj asimptomatskih slučajeva.

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Ajmo napokon da primjenjujemo zakon. Da se kazne pocinioci , dosta je bilo da zakon vazi samo za Crnogorce i manjine a srbi da su iznad zakona ….nebeski narod .
Radite …..

marko
Gost
marko

Jjekarima koji su ,, kumovali ” sramnom krsenju procedure u KC sa zarazenim umrlim , pod hitno oduzeti licence . Ovo treba ljekarska komora da uradi.
Ostalo medicinskonosoblje i popovi koji su krsili mjere da se procesuiraju kroz prekrsajne postupke , krivicne prijave , disciinske postupke.

Aha
Gost
Aha

Naravno da je epidemioloska bomba. Nije nesto upalilo ovo sa jakim vjerovanjem. Zar ne Zdravko?

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Srecna slava Arandjelovdan i Gosps od zdravlja svim vjernicima
❤❤❤❤❤❤❤

Mitar
Gost
Mitar

E ovo vec treba da udje u istoriju. Kao pokusaj crkve da udje u svjetovnu vlast po cijenu ogromnog sirenja zaraze i zrtvovanja vjernika.

Djole
Gost
Djole

Gojko, bilo je 150 do 250 posle 15 dana i prije preko 600. Bravo spasili ste narod.
U BGD vojska je preuzela Irineja a vi sa Ministarkom ako bude vlade pjesme kroz KBC.

Licemjeri
Gost
Licemjeri

Popovi i istina. Ha, ha, ha …

poseidon
Gost
poseidon

Ustaj Druze Tito pospremi popove dje im je mjesto jer smo nemocni izgleda a institucije nemaju elemenata za krivicno gonjenje kao i obicno….

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Sekta u okviru SPC u Crnoj Gori je jos jednom napala Crnu Goru a to je odnijelo mnogo neduznih zivota. Smrt Patrijarha Irineja je pokazala da je Srbija ozbiljnija zemlja od ove nase nesretne zemlje. Je li sad Tizlastvo crnogorsko shvatilo o cemu se radi? Je li konacno poltronstvo domacih posrbica dozivjelo vrhunac ili su Srbi iz Srbije manji Srbi… Više »

ISTINA
Gost
ISTINA

Najbolji primjer je Herceg Novi, koji je od najboljeg grada postao nakon sahrane Amfilohija najgori grad. Ovdje se zaboravlja cinjenica da su prisutni na sahrani raznijeli virus, sirom Crne Gore u gradovima gdje su se vratili i prenijeli zarazu rodbini i sugradjanima koji su bili disciplinovani i izbjegavali skupove i potpuno neduzni neki i platili glavom . Zato je sramno… Više »

Tggss
Gost
Tggss

Herceg Novi prije sahrane imao 20-40 oboljelih, a sada oko 400. Nijesu svi bili na sahrani, ali su prenijeli virus na svoje sugrađane i rezultati su tu.

Mrva
Gost
Mrva

Još jedan put se pokazuje da imate više zdravog razuma i hrabrosti (upućeno autorki) od državnih organa koje smo kao građani ovlastili da nas štite i u naše ime gone počinioce krivičnih djela! Najžalosnije je što hoće da nas ubijede da ne vjerujemo svojim očima već njima, o žalosti !! Pokazali ste prostom dedukcijom da mora postojati krivac za smrt… Više »

Tggss
Gost
Tggss

U Austriji odmah zatvoriše đzamiju i vjersku školu u koje je išao terorista iz Beča. Nije bilo protesta boraca za ljudska prava. A iz EU su podržavali litije kao slobodu vjerskog izražavanja iako su naveliko kršene mjere NKT. Naše tužilaštvo je licemjerno kao i Evropa.

Petar
Gost
Petar

Otac Gojko istinu rece samo kad se prevari! Takav covjek! I to nema veze sa religijom!

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Kaćuša, sve ste u pravu, ali došlo je neko ludo vrijeme zabijanja glave u pijesak i negiranja očitog.Proći će i ovo.

Bar Bar
Gost
Bar Bar

Zna on dobro sto radi, nego se pravi lud

Nermina
Gost
Nermina

A i vi ste svi imali svoju glavu a ne da vam bilo ko soli pamet.Mislite glavom.

Ass
Gost
Ass

Kako su mu medicinski radnici tek priredili ispracaj u doba opasne zarazne bolesti…

Naroz
Gost
Naroz

Jedan od većih manipulatora u Crnoj Gori.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Što si peroviću dozvolio da rade tvojoj domovini,moli se da bog ne postoji,jer ti neće bit dobro?

Jok, jok
Gost
Jok, jok

Ma neeee, slučajno poklapanje.

Cekajuci
Gost
Cekajuci

Prateći svakodnevno broj novozaraženih mislim da nije baš ovoliko više, ali svakako se broj jeste povećao. Kao i posle patriotskog skupa i svih drugih okupljanja. I logično je da je, nema iznenadjenja tu.

Bozidar
Gost
Bozidar

Pa ako prihvatimo da je gotovo većina vjerovala kako smo bili korona free onda i ne čude ovakvi komentari.

As usual
Gost
As usual

Standardno popovi vrijedjaju inteligenciju normalnom narodu

eto ti ga na
Gost
eto ti ga na

i sad opet jos jedan klaster kad se vrate sa sahrane irineju i prosetaju se Crnom Gorom.

BabaIzSomine
Gost
BabaIzSomine

Polovičba vam je matematika ako ne uzimate u obzir da se ranije radilo 3 puta manje testova

Marko
Gost
Marko

genocid uz Amin države… super

Anonymous
Gost
Anonymous

“Naravno, nijesu svi novoinficirani “žrtve” klastera sa posljednjeg ispraćaja mitropolita SPC Amfilohija (Radovića), veliki broj potiče iz nekih drugih klastera, ali je neodgovorno i neprihvatljivo kada sveštenik SPC pokušava obmanjivanjem javnosti da sa crkve kojoj pripada skine bilo kakvu odgovornost za organizovanje “mega sahrane” u jeku pandemije smrtonosnog virusa. Ako ništa drugo, makar su ga Božje zapovijesti obavezivale na istinu.”… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nije potrebno izlazit sa netacnim analizama kao sto je ova pobjedina koja namjerno pravi greske u racunu ne uzimajuci u obzir da su skoro do deseteg novembra objavljivani rezultati testiranja uzoraka koji su stari i po deset dana , zati povecanje broja uzoraka itd. Pobjeda treba da se bavi analizama na drugi objektivniji nacin a ne kao ona nekadasnja vidojeva… Više »

Tggss
Gost
Tggss

Nama ne treba nikakva statistička analiza.Svi vidimo koliko je više oboljelih ljudi koje znamo.Nijesu svi išli na sahranu, ali su mnogima oni sa sahrane prenijeli virus.😐😁

Bum
Gost
Bum

I on da presstavlja.
Koga predstavlja takav je.

Angel
Gost
Angel

Some people believe they cannot get infected in a Church. As a consequence, they don’t practice the best measures to protect themselves and others. Many more will die unless we can communicate well the basic principles of transmission of this virus so that people can understand why certain measures need to be taken. Just imposing rules that people do not… Više »

Anonymous
Gost
Anonymous

Pa, bilo je i za očekivati, nažalost. Užas…

Korona pivo
Gost
Korona pivo

Dvije zaraze u crnoj gori korona i SPC sa njenim popovima

Korona pivo
Gost
Korona pivo

Ne moze se dan proći bez ovih popova sto je ovo doslo gori su od Soraje i stanije postali. Ima li koja dobra popadija da bar daje izjavu da ne gledamo ove odvratne spodobe sa bradama po portalima i tv po cio dan. Risto je pospremio mnoge gradjane crne gore sa koronom direktno i indirektno i popovi kazu nije. Dokle… Više »

Tipi
Gost
Tipi

Ko ce za to odgovarat?

Aoo
Gost
Aoo

Mandatara u aps!

Burekcic
Gost
Burekcic

Kako vas nije stid?

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Pa pobogu ljudi, ne mislo oni na ljude (vjernike) – nego na moć i pare!

Idea
Gost
Idea

Zalosno da jedno versko lice ovako obmanjuje narod,pa svakome iole razumnom je jasno sve,ali fanatik ostaje fanatik.

Markoza
Gost
Markoza

Oce da nas ubijedi u ono sto ni on sam ne vjeruje. Dajte ljudi dosta vise. Nema opravdanja. Ono sto se odigravalo po CG u danima kad je umro mitropolit nema opravdanja. Evo i patrijarh je preminuo pa se ne cini cudo. Pistuju se mjere. Ali mi smo visi Srbi od Srba. Mi smo tako emotivna nacija. Ma mi smo… Više »

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Pobjeda đavola

Prč
Gost
Prč

A kako imas obraza perovicu to da pricas.zar nije ljucki reci pogrijesili smo i to je to.a kako mozes u narod tako a tobos bogu sluzis

mrki
Gost
mrki

kad nema Nkt i inspekcija da sprovode postojece mjere i da ovog manitog naroda dozove pameti kad nije sposoban sam

Tggss
Gost
Tggss

Mi smo trebali angažovati vojsku kao Srbija.Na prvu vijest da je umro Irinej, vojska je došla pred VMC Karaburma i nastavila da stoji pred hramovima. Poštovanje??

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

E kako to nismo mogli da predvidimo, eh

Send this to a friend