Društvo

Eraković upozorio: Virus se prenosi mnogo brže nego u prvom talasu epidemije

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković danas je na konferenciji za medije kazao da je u Crnoj Gori trenutno na liječenju 39 pacijenata.

“U KCCG 14, od toga dva pacijenta su životno ugrožena, u Baru sedam i svi su stabilni, u Beranama 18 pacijenata, od toga je dvoje životno ugroženo. Podaci treba da izazovu posebnu pažnju svih građana Crne Gore. U odnosu na isti dan u proteklom talasu epidemije imamo mnogo više zaraženih pacijenata i prenos je mnogo brži. Sve mjere koje smo do sada donijeli su donesene na pravi način i u pravo vrijeme. Ne želim  u Crnoj Gori slike kakve nam dolaze iz nekih drugih država”, jasan je Eraković.

On je kazao da je zdravstveni sistem spreman.

“Borba protiv kovida se vodi od strane svakog pojedinca u Crnoj Gori, to je presudno. Svima poručujem da budete odgovorni i da poštujete mjere. Tako ćemo lakše prebroditi krizu. Zdravstveni sistem je spreman”, istakao je Eraković.

Otvoriće granice sa Srbijom kad se za to stvore uslovi

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša upozorio je da mjere u borbi protiv koronavirusa moraju da se poštuju.

“Oni koji su u samoizolaciji moraju bezuslovno to poštovati kako se virus ne bi dalje prenosio. Dali smo toliko preporuka, savjeta, uputstava, da se svako pronađe u njima, a ako se poštuje sve to, imaćemo pravi odgovor na infekciju. Otvaramo se po evropskim pravilima. Pojedine zemlje Evrope se za nas nijesu otvorile jer imaju pravo da same o tome odluče, tako i mi. Pitali su me zašto ne otvaramo granicu sa Srbijom, BiH? Odgovor je jasan – svaka zemlja procjenjuje o kapacitetima, sistemu, broju turista koji mogu doći iz svake zemlje pojedinačno. Čim se stvore uslovi da se kod nas može doći, daćemo preporuku da se granice otvore i za te zemlje”, jasan je Mugoša.

Tok infekcije

On je kazao da se infekcija ponovo dešava.

“Činjenica da i korona ima epidemijski tok. Mogućnost da se proglasi epidemija je prisutna, ali epidemijski tok govori da se to ne mora naglašavati”, jasan je direktor IJZ.

Epidemiološka bomba

Podsjetio je da su ukinuli događaje koji nose veliki epidemiološki rizik.

“Sve što nosi takav rizik smo zabranili kako ne bi došlo do širenja infekcije. Zbog svega što je potencijalna epidemiološka bomba morali smo da preduzmemo ove mjere”, jasan je doktor Mugoša.

Sportska dešavanja neće zabraniti za sada.

Softver za praćenje turista

Mugoša je podsjetio da su pripremili set mjera ponašanja za sve turiste koji dođu u Crnu Goru.

“Što se tiče eventualno novih mjera, u izradi je softver na koji će se povezivati turista koji dođe u Crnu Goru, pa ćemo tako moći da pratimo sve one koji dođu kod nas”, naglasio ej Mugoša.

Adekvatna zaštita za sve

Eraković je poručio da će svaki gost imati adekvatnu zaštitu.

“Naš sistem je spreman. Poruka za sve – svi će dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako građani, tako i turisti”, naglasio je Eraković.

Direktor KCCG je poručio da, u skladu sa onim koliko mi budemo odgovorni da svedemo epidemiju na mjeru na koju možemo, tako ćemo omogućiti i turistima da dolaze u Crnu Goru.

“Ovdje imaju sve mogućnosti za tretman. Odgovornost prema državi i zdravlju zajednički će se ogledati u tome da epidemiju dovedemo na mjeru koja je svima prihvatljiva”, jasan je prvi čovjek krvone zdravstvene ustanove u državi.

Naprave stotine požara koje moramo da gasimo

Doktor Mugoša je podsjetio da je  došlo do importacije virusa i širenje po cijelog državi koja je bila corona free.

Odgovarajući na pitanje zašto ističu da su stradali pacijenti preminuli od importovanog virusa, Mugoša je b io jasan – zato što je virus unešen u zemlju koja je bila čista, koja 42 dana nije imala infekcije.

“Inficiraju se vani i onda uđu u Crnu Goru i ostvare na stotine kontakata koji naprave na stotine požara koje mi onda moramo da gasimo. I onda sada imamo lokalnu transmisiju koju moramo da suzbijamo”, kazao je doktor Mugoša.

Zdravlje je najpreče, nema zaključavanja kao u prvom talasu

Govoreći o mjerama, odnosno, da li se ovim setom mjera i otvaranjem ugrožava zdravlje stanovništva, Mugoša je jasan –  zdravlje najpreče, i bilo je.

“Imamo zdravlje koje može biti ugroženo zaraznom bolešću i zdravlje koje može biti ugroženo nemaštinom. Zaključavanje koje smo ranije imali nijedna zemlje više ne može da primijeni. U ovim uslovima, primjenjujemo mjere koje su učinkovite i dobro odmjerene, a daće rezultat samo ako ih budemo primjenjivali”, istakao je Mugoša.

M.D. 

65

avatar
1000
46
19
0
 
59
NejoTreStaze_i_bogazeNASA CGPetar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nejo
Gost
Nejo

Kako ne, ma sve ste u pravu. Siri vala, pici. Cudo neko. Ahahahhahaha. Sprdnja.

NASA CG
Gost
NASA CG

Sto bi se reklo -Tesko je biti pametan u ovakvim situacijama ali jedno je sigurno struka se treba slusat I biti disciplinovan u sprovodjenju preporuka …Drugi nacin za ovakve situacije nepostoji !

Tre
Gost
Tre

Ili jos jednostavnije, ne mora NKT da ti kaze da ostanes doma ako nije neophodno da izadjes. Jednostavno….ostani doma

Petar
Gost
Petar

Direktor SZO prije dva dana izjavi da postoji velika mogućnost da se vakcina neće moći ni napraviti u doglednoj budućnosti. U tom slučaju sve zemlje poput Italije koje su pretrpljele jak udar do sada i stekle koliko toliko imunitet krda, biće u velikom plusu. Na žalost u tom slučaju prepanuti crnogorci će biti u veoma nezgodno poziciji.

wtf
Gost
wtf

naravno da se brze prenosi, trening je cudo…

BLACK ARROW
Gost
BLACK ARROW

Bog je u pojedinostima “Ako ste vjerni u malim stvarima, bit ćete vjerni u velikim.” Luka 16:10
COVID 19
Najpreciznije oruzije ide i sve ubija 🧒 👩 👨 i sve tako 24h dnevno 🤔🤭👹🧐

divide impera
Gost
divide impera

Sada se u drugom talasu toliko naglasava da je virus importovan, a u prvom talasu ne. Pa okle je tada došao virus? I tada je importovan, domaci sigurno nije bio.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Cipovao se

Marko
Gost
Marko

Rece era pevac na jednoj televiziji kaze u Crnu Goru je najlepse bio sam u australiji I sirom sveta ali ne vidoh takve obale i more

27 mil Dmaraka⚽
Gost
27 mil Dmaraka⚽

Jelena ja sam poslao milion funti i milion franaka.

Skova
Gost
Skova

Pa i onaj talas proljetos je unesen u CG inostranstva, pa ga nismo zvali importovani. I u svim zemljama je valjda stigao iz Kine, pa ga niko ne zove importovani.

Goran
Gost
Goran

Zamislite da su naši stručnjaci samo uradili 2 stvari: 1. zabranili da se koriste licne karte za prelaz granica (na neki period), jer se licne karte ne prate (sto je je ne vjerovatno )…da mogu da prelaze samo oni sa.pasoshem 2. da su naredili da svi turisti unesu svoje podatke i destinaciju 48hrs prije ulaska u CG Ovo se moglo… Više »

Budva
Gost
Budva

Spasili smo se 2006 te izglasasmo nezavisnost pa nasi doktori. brinu o nasem narodu vidjite sto doceka novi pazar dok beograd pomogne

Kristina
Gost
Kristina

Svaka ti je na mjesto

Vanja
Gost
Vanja

Milo je najsposobniji politicar i samo je on moga Crnoj Gori da donese nezavisnost zato je njima krivo oni vole nekoga poput dodika koji nema mnogo pameti

R - i
Gost
R - i

Još uvek šaljete nalaze na analizu u Biograd… Mrski BIOGRAD. To što ti pričaš, to može i student 1-ve godine medicine. Bolje da napravih kakvu vakcinu, no što blejiš?

Giska
Gost
Giska

A dje su vam maske strucnaci

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Pa ko je gledao vidio je da su doktori sravili maske po zavrsetku, strucnjace!

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Maske su gratis u zemljama EU.

PgCg
Gost
PgCg

Širi se mnogo brže jer su se ljudi opustili i sto su mjere puno blaže nego u prvom talasu.

mao ce
Gost
mao ce

Odakle ovoliko auta sa srbijanskim tablicama po putu, ako je sve zatvoreno prema srbiji…ko je pustio te ljude i kako su usli u Crnu Goru ?

divide impera
Gost
divide impera

Vjerovatno koji posjeduju nekretninu pa imaju pravo da ulaze ili su Crnogorci sa CG drzavljanstvom ali zive u Srbiji pa voze sa njihovim tablicama?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Kolko si testira Jefto.Citavu jednu ulicu.

Majkl
Gost
Majkl

Zbog cega mi komentar ceka moderaciju po nekoliko sati ili citav dan a komentariposle moga se objavljuju i na kraju mi ne pustite komentar

R - i
Gost
R - i

Verovatno ‘suješ tita???? ili???

Bojan B.
Gost
Bojan B.

I meni čeka ko da je nešto dužan. Moderatore objavi bar ovo.

Morty
Gost
Morty

Otvarajte vise granice ocu doma. barem za gradjane crne gore da nema karantina. moze i sa testom ali bez karantina

NATO CPC
Gost
NATO CPC

Ada bila je prica da ga temperatura preko 25′ ubija.. a sad se prenosi ljepota boža.. a 40′

PgCg
Gost
PgCg

E ne niko to nikad nije rekao.Virus ubijaju UV zraci a ne temperatira.

Staze_i_bogaze
Gost
Staze_i_bogaze

To je bila pretpostavka. Nije bilo naučno dokazano. Tako da je mogla biti samo nada, a sad vidimo uzaludna.

Lida
Gost
Lida

Zivim u Srbiji ,blago vama sa ovakvim ljekarima i drzavom .Kod nas u Srbiji svaki ljekar drugacije prica biju se po televiziskim emisijama i po bolnicama.Urnisali su sandzak i Beograd.

Bojan B.
Gost
Bojan B.

Što se ne oglasi ministar zdravlja? Uh, pardon on je pravnik.

Dragan
Gost
Dragan

Sto mi blokirate post

Lav
Gost
Lav

E sto ti rade, izludjese te.

CENTAR
Gost
CENTAR

Dragane Legendo

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Pomamio se koki na ovu vrućinu.

Crni
Gost
Crni

Za mjesec dana cemo opet biti free…

Rozaj
Gost
Rozaj

Bomba zaraze je u srbiju, zato ne otvarajte granice ni za živu glavu

Crni
Gost
Crni

I vi nemojte preko brda za Tutin i N.Pazar

CENTAR
Gost
CENTAR

A Rozajac ova tvoja delegacija je bila do Tutina, a Tutinci sve oposljavaju i trguju s Novopazarcima, tako da su donijeli Rozajci virus u Rozaje nije niko iz Podgorice.Tutin mislim brzo ce se pokazat, bit ce po procentu gori od Pazara

Kam
Gost
Kam

U prvom talasu je vlast sebe proglasila sampionom iako su to bili gradjani,a sad kad ne moze kontrolisat virus krivi su gradjani

Окле
Gost
Окле

Као и свуда у Европи. Први талас је био јак и болнице нјесу имале капацитета да приме све пацијенте (осим Шведске), закључали су народ да би ионако прбукирани капацитети били растерећени. Сад нема никаквих карантина и циљ је поступно заразити комплетну популацију (Шведски модел). Вирус слаби са сваким домаћином (доказано) тако да ће други талас бити много лакши за пацијенте,… Više »

Ja CRNOGORAC
Gost
Ja CRNOGORAC

U potpunosti se slazem sa komentarom

Zoran
Gost
Zoran

Koliko virus slabi vidimo u Novom pazaru, Zutinu, kragujevcu, kraljevu, Čačku, Užicu…. Kakvom se brzinom širi virus za desetak dana će sve bolnice biti prepune do mjere da postanemo nemoćni da pomognemo svakome kome to treba. Zar zaista misliš da je virus u CG drugačiji? Koliko sam upoznat kapaciteti bolnica su tamo raštrkani po gradovima i nisam ni siguran da… Više »

Nomad
Gost
Nomad

A evo ga ima i po Evropi, Italija, Španija ,Francuska…Nijesu oni išli u Novi Pazar.Ta priča je bez veze.

Jela
Gost
Jela

Nole, jesi li to ti?

freeman
Gost
freeman

Mislim da bi ovi iz NKTa trebalo da kazu koliko im je novca isplaceno I da vrate taj novac, jer ce posljedice ovakvih njihovih odluka biti katastrofalne. O kojim turistima iz inostransva pricamo? Sve je prazno, a dosla samo korona…

Lenjin
Gost
Lenjin

”Nama je zdravlje najpreče” ali morali smo prihvatiti zbog ekonomije. NE može i jare i pare tj. zdravlje.

Majkl
Gost
Majkl

Ne slazem se sa vama gospodo.
Prvo zdravlje ne moze biti ugrozeno nemastinom,to je los izgovor jer vam je vaznija ekonomija,zdravlje je najvaznije .
Drugo zasto je granica sa BiH i dalje otvorena iako novinar pise da nije kad nasi stanovnicibidu u BiH i nijesu u samoizolaciji.Znam slucajeve ?!

Dragan
Gost
Dragan

Gospodine Erakovicu,ne siri se zaraza brzo vec je svo vrijeme i bila tu.Zasto je sada sjever najpogodjeniji?za vrijeme Bajrama je bilo mnogo porodicnog okupljanja.Kada vidimo gdje je najveci udar korone sve nam je jasno.Malo ste pretjerali da smo korona free drzava i zaboravili ste da obratite malo vecu paznju na sjever drzave.Sada se vec zaraza prosirila na sve opstine u… Više »

rrr
Gost
rrr

Izjava je smijesna,prenosi se isto samo je brze zato sto ne postoje nikakve mjere………………….

460
Gost
460

Mjere kao prošli put, što se zajebavate.

MijoN
Gost
MijoN

Pa naravno da se prenosi Kolumbo kad nemate mjera, no ste cak i granice otvorili, nista nam pametno ili novo nisi rekao pobratime moj, nego vidji ti da predlozis zatvaranje opstina za saobracaj i da se vrnemo u karantine, da ne zavrsimo kao Tutin i Novi Pazar, briga mene za tvoju ekonomiju, ja imam djecu doma

JA TI velim
Gost
JA TI velim

Zaboravi spomenut litije
😁

Ja CRNOGORAC
Gost
Ja CRNOGORAC

Eh da mi je poljem pogledati

Tito Tito
Gost
Tito Tito

Providno

Milka
Gost
Milka

Nismo to primijetili do sad

Tito Tito
Gost
Tito Tito

Nijesam jos izlapio A mozda I jesam kad vas slusam Eto cisto zbog pitanja Odakle ste znali u pocetku da ce biti drugi talas I jos jedno pitanje Odakle ste znali da ce u julu biti otvorene granice ? Pricalo se po gradu a vidim da se istina pricala

Glava kuce
Gost
Glava kuce

I ja bi bogami branio I tebe od mene da primam platu 20 posto kao ti

Prč
Gost
Prč

Ozbiljno! Pa prvi put smo imali sve mjere koje su spreca ale brzo sirenje.sad ljudi ne postuju nista jer nisu svjesni.a italijanski svenarijo sad izgleda tako daleko.malo je i instit zatajio,ne zivi se od stare slave u ovakvim okolnostima.narod se mora bolje organizovati i postovati pravila

Lesinari
Gost
Lesinari

A jel tacno ovo sto cusmo danas u skupstinu oko vase plate gospodo iz NKT

Ne dam Vam
Gost
Ne dam Vam

I politika se prenosi jos brze od dps

Kos
Gost
Kos

erakovica za nobela

Yara
Gost
Yara

A dje je vasa odgovrnost? Izgubiste je ka na karte.

Guri
Gost
Guri

Sto ne nosite maske u zatvorenom prostoru, kao prije? Kakva je to poruka gradjanima?

Send this to a friend