Društvo

Fejzić: Pijetet za Veliku, ali šta sa Šahovićima

Rifat Fejzić

Sve zločine počinjene na teritoriji Crne Gore treba osuditi podjednako, jer je to jedini način da se pokaže da nečije žrtve nisu veće od drugih, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, piše Dan.

On je povodom obilježavanja 77 godina od zločina u Velici, kazao da, kao čovjek, duboko žali za svim zločinima koji su se počinili na teritoriji Crne Gore i šire, uključujući i zločine u Pivi i Velici.

“Moj pijetet za žrtve i njihove porodice. Međutim, razmišljajući šta se sve dešavalo kroz istoriju Crne Gore, ne mogu a da ne spomenem neke slučajeve koji se danas ne spominju niti od strane Vlade, a ni među najavljenim rezolucijama”, kazao je Fejzić za agenciju Anadolija.

On tvrdi da je muslimansko stanovništvo u Plavu i Gusinju masovno pokrštavano, a desili su se i masovni pokolji u Šahovićima i duž Limske doline.

“Imam poštovanje za žrtve Velike i Pive, ali niko ne spominje događaje iz 1912. i 1913. godine, gdje je u Plavu i Gusinju ubijeno oko 600 najbiranijih i najuglednijih plavsko-gusinjskih prvaka i gdje je kompletno stanovništvo na silu pokršteno. To je opštepoznata činjenica i to svi u Crnoj Gori znaju”, tvrdi reis.

On tvrdi da je u Šahovićima 1924. godine napravljen strašan zločin, i to u godinama kada nije bilo rata. Poručuje da jedinu pomoć koju je tadašnja vlast pružila onima koji nisu ubijeni, jeste da im se izdaju pasoši da idu za Tursku.

“Danas u Šahovićima nema ni jednog muslimanskog stanovnika, da ne govorimo o spomenicima i bilo kakvom tragu da su oni tamo živjeli”, kazao je Fejzić.

32

avatar
1000
19
13
0
 
21
Ljubo🇲🇪Bernini🇲🇪081SasaEdw
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

Čast časnim Crnogorcima, Muslimanima,Srbima,Hrvatima.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Svakog svoja rana boli! Svi svoje žrtve pominju,a šta je sa pobijenima od 1918.-1929.?

081
Gost
081

Slava svim zrtvama, pustite ih neka pocivaju u miru!

Sasa
Gost
Sasa

Pitanje ,sta sa 1918 ,sa pobijenim Crnogorcima.

Sasa
Gost
Sasa

Tacno,sta ce sad demokrate.Svi znamo da su bosnjaci u zadnjih sto dvadeset godina izmasakrirani na prostorima bivse sfrj.

Rade
Gost
Rade

Sa sahovicima isto što i Sa velikom.istorijski izuciti javno objaviti i osuditi.a mi da to uzmemo za nauk.a sad da vrijedno složno radimo u ljubavi slozi i odlučujemo u demokratiji za bolji život svih i pokolenja koja dolaze.

Ivan
Gost
Ivan

Ljudi,ocemoli mi ic napred ili cemo se vracat po 100-200 god unazad da vidimo sto je bilo?I prepirat se jeli bio zlocin ili nije?

BellaCiao
Gost
BellaCiao

A sto je sa 1918.?

Miki
Gost
Miki

Srpski narod nikad nece zaboraviti genocid i okupaciju! Dan danas se borimo za pravdu! Koliko su samo djece pobili, to samo Bog zna.

Zoran
Gost
Zoran

Ovi vrhunski znalci samo dolivaju ulje na vatru i nemaju drugo što da rade sem da idu po pokajanjima i da čačkaju po prošlosti.Ima mnogo dogadjaja iz bliže i dalje prošlosti kojima bi se možda trebalo izjasniti ali gdje bi nas to odvelo.

Hogar
Gost
Hogar

Najpravednije je da se u ovom vremenu prvenstveno osude zločini JOŠ UVIJEK ŽIVE fašističke ideologije a to je velikosrpska ideologija(svetosavlje,četništvo).
To što je ideologija itekako živa znači da bi se zločini mogli ponoviti i onda rezolucije imaju mnogo veću težinu od prostog odavanja počasti žrtvama.

Van Zant
Gost
Van Zant

Sramota.A neka je Rahmet svim dušama zločina,bilo da se radi o muslimanima,pravoslavcima,katolicima, jevrejima,budistima etc.

Biljana
Gost
Biljana

To je nasa tragedija

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Svidja mi se tvoja logika i razumijevanje Efendija.
Ali Efendija, zasto to da vazi samo za Crnu Goru?
Zasto to ne vazi i za Bosnu?
Zasto to ne vazi i za Srebrenicu j za 56 srpskih sela okolo nje?

Atos
Gost
Atos

Velika je Drugii sv rat, (ima još ko pamti taj rat) a uvaženi Fejzić pominje događaj o kome malo znam da bih polemisao jer je od prije Prvog Sv rata. Za koji nemam ništa protiv da se i on nekom rezolucijom obuhvati Ali što bi rekso on “Pijetet prema žrtvama…ali šta je sa” 450g okupacije Crne Gore… i što ono… Više »

Edw
Gost
Edw

Malo znaš jer te nije zanimalo i jer se ćutalo. Pokrštavanje Plava jer radjeno pod kraljom Nikolom, i to prije nego što je Crna Gora anektirana od strane Srbije. Šahovići su se desili u mirnodopsko vrijeme. Komita je ubio okupacionog žandara u Bijelom Polju. Lažno su optuženi muslimani, što se iskoristilo kao povod za pokolj. Limska dolina, gdje je, po… Više »

Atos
Gost
Atos

Ja osuđujem svski zločin, i taj. Ko je ubio tog mandata neću da nagađa, ali to ne smije biti povod za zločin, i kome god da je riječ. Kažeš ćutalo se, fino što kažeš “ćutalo” u množini svi. Kao i za zločin za Srbima u Pivi koji sam tek sada čuo, a o Velici vrlo slabo, i ako je Dr.… Više »

Edw
Gost
Edw

Ne vjeruješ? Jer su muslimani? To je kod Rožajaca I dan danas ponos, koji se pominje. Pitaj rozajske Srbe o tome. I još nešto. Dok je u BiH buktao rat devedesetih, i na stotine dzamija poruseno, Rožajci su obnovili pravoslavnu crkvu Ružicu u centru grada. Mala je, ali napravljena je od para gradjana svih religija. I moj otac je tada… Više »

Edw
Gost
Edw

I Piva i Velika su procesuirani u vrijeme komunizma. Odgovorni su osudjeni i stijeljani. Sve žrtve su popisane.

dartanjan
Gost
dartanjan

450 g. okupacija je bila od strane tadašnje velike imperije,, ovdje se ne priča o narodu turske,nego o narodu Crne gore i Sandžaka…koji osim vjere ništa drugo nemaju zajedničko sa Turcima…genom je isti skoro većini na ovom dijelu Balkana,pa i muslimanima. , Okupacija je bila glavni motiv zločincima za opravdanje zločina koje su počinjeni nad nedužnim narodom, a ne nad… Više »

БСК
Gost
БСК

Није тако једноставно. Па исламизирано становништво је било на страни Турака. Нећеш ваљда тврдити да је било на страни православних. Не оправдавам ни један злочин, далеко било од свакога, само се мора бити веома опрезан у овим стварима а ми то нисмо.

Atos
Gost
Atos

Svski zločin osuđujem ali be mogu da ne pomenem okupaciju od t59g, sramota je preskočiti to.
Što ina Pavle Đutišić sa Njemcima, ni vjeru nena, tvojom logikom ako idemo…
Najbolji ratnici, Paše i čak Veziri su im bili sa ovih prostora, to znaš

Edw
Gost
Edw

Moram da priznam da sam i ja znao malo o Pivi i Velici. A možda nikada ne bih ni saznao da nije bilo rezolucije o Srebrenici. Po tome se vidi koliko je to bio važan korak. Žrtve se moraju pominjati i ne zaboraviti.

Atos
Gost
Atos

A šta sa 450g okupacijom CG

Edw
Gost
Edw

Šta s njom?

Kokot
Gost
Kokot

Polako reise,kordinator za Zetu u tekstu od prije neki dan je napisao da mi nismo skloni tome.

expert
Gost
expert

Šahovićki genocid je izvršen u kraljevini Srba i pod vlašću srpske žadarmerije, u vremenu bez ikakvog rata, što ga čini beskrajno monstruoznim!
Srbi su jako svjesni šta su učinjeli pa su uspjeli da promijene ime sela u tomaševo kako bi se zaboravilo njihovo “čojstvo”!

Velja Gora
Gost
Velja Gora

A izvrsili ga Kolasinci

Fendi
Gost
Fendi

Pusti Srbe tu, mislim da se tu zna do detalja i da ti nema nkmsve veze sa Srbijom

Tivat
Gost
Tivat

Prvo… Zločin je zločin, bilo rata ili ne i svaki osuđujem.
Drugo….što se tiče detalja iz tvog komentara da CG nije bila u ratu, treba da znaš da je upravo 1912 otpočela bitka protiv Osmanlija za Skadar, još je bio Osmanlijski i još se ratovali i dosta je Crnogoraca izginulo pod Skadar.

Muzi
Gost
Muzi

Ne moramo se vracati 100 godina nazad,dovoljno je 30…sta su muslimanima uradili sa deportacijama,zlocinima na sjeveru,hapsenjima,pomaganjem logistikom za rat u Bosni…i vi srecni sa decenijskim koqlicijama sa njima istim sto su krivi za to

Istina oslobađa
Gost
Istina oslobađa

Vrtaćemo se bogumi dokle je potrebito,da se sve sazna.Pa koga što dopadne od istine.

Send this to a friend