Društvo

Faktor plus: Skoro polovina građana Srbije doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju

Istraživanje agencije Faktor plus, sprovedeno u Srbiji, pokazalo je da skoro polovina građana te države doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju, iako je prošlo 13 godina od kada je Crna Gora obnovila nezavisnost.

Građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj mjeri zamjeraju odnos prema Kosovu i prema Srbima u toj državi i smatraju da je politika Mila Đukanovića najodgovornija za novonastale tenzije, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus. Većina smatra i da neće dođi do eskalacije.

Na pitanje šta su najveći uzroci problema u odnosima Srbije i Crne Gore, 44 odsto ispitanika smatra da je to zvanična politika Crne Gore, 27 procenata da je roječ o borbi velikih sila za uticaj na Balkanu, 16 odsto misli da je politika Srbije najodgovornija za tenzije, dok 13 odsto nema odgovor.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za Blic da je ljutnja uglavnom usmjerena prema političkim elitama.

“Ljutnja naših građana odnosi se na crnogorske vlasti, ali znatan procenat misli da se upravo u susjednoj Crnoj Gori ukrštaju interesi velikih sila. Iako u pitanju nije navedeno o kojim zemljama se radi, jasno je da su s jedne strane NATO i SAD, a na drugoj Rusija. To su glavni uzroci narastanja tenzija po mišljenju ispitanika”, navodi Pejić.

Manji procenat je onih koji krivca vide u politici Srbije.

“To su uglavnom kritičari prosrpske politike, građanski opredeljeni. Oni misle da Srbija mora da bude mekša prema Kosovu, Crnoj Gori i drugima u regionu”,kaže Pejić.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 procenata u zbiru (tri ponuđena odgovora) smatra da treba izbjegavati provokacije – 38 odsto kaže da ne treba da odgovaramo bez obzira na provokacije, 24 odsto navodi da treba da imamo znatno pomirljiviji ton, 18 odsto “da stalno podsjećamo na neosnovanost poteza Crne Gore i da izbjegavamo sukobe i zaoštravanje krize”. S druge strane, 20 procenata ispitanih je za to da naš državni vrh “odgovori istom mjerom, možda čak i jače”.

Pejić kaže da, bez obzira na tenzije u govorima političara i posebno u pojedinim medijima, među građanima Srbije dominantan je pomirljiv ton.

“Građani većinski smatraju da ne treba ići na eskalaciju, uz očuvanje interesa Srbije i Srba”, kaže on.

Pejić ne vidi da su posljednja dešavanja u vezi sa crnogorskim Zakonom o vjeroispovijesti uznemirila građane.

Većinsko je mišljenje i da do eskalacije sukoba između dvije države neće doći. Nešto manje od polovine reklo je da ne očekuje eskalaciju i da će odnosi polako biti korektniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će do eskalacije doći, ali verbalne, dok samo tri procenta očekuje eskalaciju, čak i oružane sukobe.

“To su dosta optimistični odgovori. Ljudi su oguglali na sukobe. Građani zapaljive izjave političara i protestne note koje šalju jedna ili druga strana čak i ne uzimaju u obzir. Provijava optimizam, ne da će sve biti savršeno, već da neće biti većih problema”, navodi Pejić.

Na pitanje kako doživljavate Crnu Goru zanimljivo je da je čak 44 procenta ispitanika dalo odgovor “kao svoju zemlju”, 36 odsto kaže da je riječ o prijateljskoj susednoj zemlji, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet procenata vidi ovu državu kao neprijateljsku.

“Negativni odgovori su uglavnom usmjereni na crnogorsko državno rukovodstvo. Optimističan je nalaz da između građana dve zemlje nema netrpeljivosti, to ohrabruje”, zaključuje Pejić.

Split i Crna Gora nisu za poređenje

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila fotografija iz Splita na kojoj se vidi izgreban automobil sa srpskim tablicama. Vladimir Pejić kaže da će toga biti još, da ekstremi uvijek postoje, ali da Split i gradovi u Crnoj Gori nisu uporedivi.

“Osim određenog broja pristalica sadašnjeg političkog rukovodstva Crne Gore, tenzija nema bez obzira što je naše istraživanje rađeno samo u Srbiji, među građanima nema mržnje, ali će dosta toga zavisiti od izjava i ponašanja političara”, zaključuje Pejić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lino
Gost
Lino

Sto god mislila Srbija o poliici CG, ako se bude drzala savjeta 80% svojih gradjana a to je da izbjegava provokacije i da se ponasa odgovorno, to ce doprinijti da se u buducnosti pokvareni odnosi ponovo poprave. Daj Boze da je vecinska Srbija imala isti odnos prema Bosnjacima i Hrvatima. I ti bi odnosi danas bili mnogo bolji i mozda… Više »

milos
Gost
milos

sta ima ko da misli . svi mi na balkanu smo braca . .svidjelo se to nekom ili ne . .ne treba mrzjeti nikog .. a oni sto ovo siju da bog da im prvo bilo u njihovu kucu . . . .

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Da svi koji se zovu Milos su braca po krvi, Srbi…

TuT
Gost
TuT

Posle one ujdurme oko crkve par srbijanskih medija je odmah brze bolje istrcalo na Beogradske ulice sa pitanjem sto mislite o crnogorcima. Bilo je odvratno i mucno gledati kolicinu mrznje kod tih ljudi. Pa prije par godina je bila anketa koga najvise vole i crnogorci su bili ispred hrvata a iza Makedonaca na 8 mjestu. Tako da sve ove namjestene… Više »

Nikim
Gost
Nikim

Rekao bih da je ovdje bez potrebe napravljen spin. Ne shvataju je kao dio Srbije, nego kao nešto blisko, vole je kao Srbiju.

Gandalf sivi
Gost
Gandalf sivi

To što je doživljavju kao svoju je sramota za nas….

važi
Gost
važi

Kako doživljava Roćen Crnu Goru?

Niki
Gost
Niki

Isto kao Đukanović, pogodno tlo za pljačku i otimačinu

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

E jesmo dokoni ovoliko price oko neke srbijanske budalastine
Postojace Cr aGora dok je sunca i dok je Grahovca
Srbijanci C G APpOoRTTT

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Koja srbija pored nisa i vojvodine ajde ne sprdajte se

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Kakav jadni spin. Komsije smo, a ostalo od njih zavisi, nas cosak boli.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Isti procenat Crne Gore dozivljava Crnu Goru kao svoju zemlju

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

ja isto dozivljam Srbiju i republiku Srpsku kao svoje drzave

Crnogorac
Gost
Crnogorac

I mi Crnogorci doživljavamo Srbiju i Šumsku isto kao i Papua Novu Gvineju. Potpuno isto.

Tarabos
Gost
Tarabos

Srbija je nekoliko vjekova bolesno drustvo. Sve svoje frustracije pokusavaju lijeciti asimilacijom okolnih naroda.

Joko
Gost
Joko

Bože, hvala ti do neba što nijesam srbin.

Pries
Gost
Pries

Takav kakav si možeš biti samo Dukljanin Milogorac

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Nikad ništa zajedničko sa tim narodom. Bliži su nam Arapi od srba.

Goran
Gost
Goran

Arapi su vam najbliži, jedina dva naroda na svetu koja ni šibicu ne umeju da naprave samo što bi kod njih pola vas visilo a pola bilo sa jednom rukom…

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Gorane, nemoj da se ljutiš. Mi vas ustvari ne mrzimo, mi vas preziremo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crnogorci brate Srbine očajan si

DjeSiBre
Gost
DjeSiBre

Provokacija bolesnog uma ili sa ciljem proizvodnje mrznje.

Bole
Gost
Bole

Vecina komentara je pogresna jer odgovori u anketi da Crnu Goru smatraju svojom zemljom ne izrazava ljubav prema nama, vec shvatanje da je Crna Gora njihova, samo jos Milo ne da.
Tuzna Srbija zarobljena u mitovima i propagandi.

Send this to a friend