Društvo

Gej osobama najbolje na Malti, najgore u Azerbejdžanu

Malta je, sudeći prema njenim zakonima, najprijateljskija zemlja prema gej osobama u Evropi, Azerbejdžan je najmanje prijateljski, a ni članice EU Letonija i Poljska nisu mnogo bolje, pokazao je novi godišnji izvještaj Rejnbou Evropa nevladine organizacije Ilga-Evropa.

Srbija nije među najgorima ali je i podaleko od najboljih.

Istraživanje koje je obuhvatilo 49 zemalja ukazuje na Evropu kao na region koji u poslednje vrijeme ne bilježi napredak u oblasti prava LGBTI zajednice kao nekada, prenio je danas briselski portal EUObserver.

Na mapi Evrope koju je uradila Ilga-Evropa zeleno su obojene “gej-frendli” zemlje a crveno one čiji su zakoni najmanje prijateljski prema gej osobama a navedeni su i procenti ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

Srbija je na mapi blijedo žuta sa 30 odsto ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

U dijelu o Srbiji Ilga-Evropa navodi da su se LGBTI aktivisti u svom radu u 2017. suočavali sa dobro znanim izazovima otporom prema novim zakonima i nezadovoljavajućom primenom postojećih.

Nevladine organizacije angažovane u borbi za LGBTI prava pored ostalog ukazuju da retorika oko registrovanog partnerstva za istopolne parove u Srbiji nije pozitivna ali one i dalje pozivaju premijerku Anu Brnabić, koja je gej osoba, da usvoji takav zakon za vrijeme svog mandata.

Kao veoma pozitivan razvoj ocjenjuje se to što je tokom 2017. u Srbiji održan niz javnih LGBTI događaja bez incidenata.

U dijelu o Srbiji navodi se i da se ne može očekivati da NVO, koje su nesumnjivo unapredile život LGBTI osoba širom Srbije, rade same, kao i da “postojeći zakoni i politike moraju da se implementiraju u potpunosti kako bi bili zaista efikasni”.

Šire gledano, Malta bilježi 91 odsto ostvarenosti prava LGBTI zajednice nakon što je usvojila zakon o jednakosti braka i rodno neutralnim pasošima.

Slijede Belgija sa 79 odsto, Norveška sa 78 i Finska, Francuska i Velika Britanija sa 73 odsto ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

Dobre rezultate bolježe i Danska, Portugal i Španija i time se završava spisak “gej-frendli” zemalja na mapi Evrope.

Istovremeno je situacija ozbiljna u Italiji, gdje je ostvarenost prava LGBTI zajednice 27 odsto, i Poljskoj, gde je samo 18 procenata.

Najteže je ipak gej osobama u Rusiji, gde je ostvarenost prava LGBTI zajednice 11 odsto, Turskoj (9), Jermeniji (7) i Azerbejdžanu (5).

Iz organizacije Ilga-Evropa upozorili su da trendovi poput populizma i nacionalizma mogu da utiču na živote LGBTI osoba u Evropi, kao i na činjenicu da su čak i zemlje koje su nekada bile najnaprednije u borbi za prava gej osoba u 2017. stagnirale na tom planu.

Send this to a friend