Društvo

Glavni grad mora da ucrta 5.000 privremenih objekata

Glavni grad Podgorica

Glavni grad moraće da ucrta oko 5.000 privremenih objekata koji do ovog momenta nigdje nijesu zavedeni. Veći broj objekata, kako je saopštio Marko Rakočević, sekretar za komunalne poslove, nalaze se na privatnim parcelama, dok dio neupisanih objekata čine ljetnje bašte.

Kako bi se upisali privremeni objekti, Glavni grad je pokrenuo proceduru izrade programa privremenih objekata za područje Glavnog grada i Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci i ovaj dokument biće donijet na period od pet godina.

“Ovo je prvi put da radimo program privremenih objekata jer smo do sada imali plan koji je važio tri godine. Program je rezultat novog Zakona o planiranju i izgradnji objekata. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je donijelo Pravilnik i na osnovu njega mi i radimo program”, naveo je Rakočević.

Rakočević dodaje i koje će novine još predvidjeti ovaj program.

“Novinu koju predviđa ovaj program je da moramo ucrtati sve objekte koji su na privatnim parcelama, što dosad nije bila praksa. Oni do sada nijesu bili upisani. Takođe, moraće biti upisani i svi privremeni objekti na javnim površinama, oni koji će sjutra biti predmet zakupa kod Glavnog grada. Da ucrtamo imamo oko 5.000 objekata. Na javnim površinama smo iscrtavanje manje-više završili osim novih ljetnjih bašti koje će se morati iscrtavati”, naveo je Rakočević.

On dodaje da se privremeni objekti dijele po načinu na koji su pričvršćeni za tlo, kao i prema namjeni za koju se postavljaju, odnosno grade.

“Prema načinu na koji su pričvršćeni za tlo postoje pokretni privremeni objekti, montažno-demontažni privremeni objekat, nepokretni privremeni objekat, plutajući privremeni objekat. Prema namjeni za koju se postavljaju privremeni objekti su za turizam i ugostiteljstvo, za trgovinu i usluge, zatim objekti koji su namijeni za organizaciju događaja, zatim objekti za reklamiranje, za sport i rekreaciju, zatim objekti namijenjeni za komunalne usluge i infrastrukturu”, naveo je Rakočević.

Svi objekti koji su na privatnim parcelama, a koji nijesuucrtani, kako navodi sekretar za komunalne poslove, sada ne podliježu kazni.

“Objekti na privatnim parcelama sada ne mogu biti kažnjavani zato što nijesu ucrtani. Kazne će uslijediti nakon što program privremenih objekata bude usvojen”, navodi sekretar za komunalne poslove.

On navodi da će nakon što dokument bude završen biti upućen Ministarstvu održivog razvoja i turizma na odobrenje.

Nakon što dobiju odovrenje biće stavljen na javnu raspravu, nakon čega će se naći pred odbornicima u gradskom parlamentu.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
CocoraycoŠćepan majušni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Oće li milova kuća od par hiljada m2 biti prlvremeni objekat ?

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Cuo sam da ima i zlatne cesme i zlatne resetke na prozorima na toj kuci. Preko toga svaki dan pofuka po jedno jagnje dzabe.
Ajde smislite barem nesto originalno a ne stalno ponavljate parole iz 88/89. Vidjeli se brzo kako vam je ta prica bila tacna.

Send this to a friend