Društvo

Goli otok nakon sedam decenija i dalje izgleda zastrašujuće

Goli otok

Ove godine navršava se tačno 70 godina od kako je osnovan najozloglašeniji zatvor u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji SFRJ-Goli otok. Nekadašnji logor za političke neistomišljenike komunističkog režima danas izgleda kao ruševina nakon razornog zemljotresa, a planovi i apeli da se pretvori u memorijalni centar ostali su mrtvo slovo na papiru.

<<<Zašto se zaboravlja Goli otok?<<<

Goli otok

Zatvor na Golom otoku počeo je zvanično da radi 1949. godine. Prvi zatvorenici bili su pristalice Staljina i Informbiroa. Zvanični naziv zatvora u perodu od 1949. do 1951. godine bio je “Radilište administrativno kažnenih muškaraca/žena društveno korisnim radom”. U periodu od 1951. do 1956. godine zvao se “Radnički prihvatni logor za političke zatvorenike”.

Goli otok

Procjena je da je tokom 40 godina postojanja na Golom otoku bilo 50.000 zatvorenika, a da ih je 8.000 umrlo, navodi se u vide koji je objavio Blic.

Goli otok
Goli otok

Prosječna starost zatvorenika na Golom otoku bila je 36 godina. Zatvorenici su bili podijeljeni u pet kategorija. U prvoj grupi su bili stari komunisti, španci borci i učesnici Oktobarske revolucije. U drugoj visoki partijski funkcioneri, a u trećoj politički zatvorenici niže kategorije. Četvrtu grupu su činili apsolutno nevini koji nisu imali veze sa politikom, ali su osuđeni na osnovu nečije prijave, odnosno klevete. U petu kategoriju su spadali zatvorenici koje je policija ubacivala kao špijune.

Goli otok
Goli otok

Zatvorenici su bili izloženi torturi i radili su najteže poslove u kamenolomu. Prema kazivanju onih koji su bili zatočeni na Golom otoku postojale su brojne metode mučenja zatvorenika, a posebno surovi su bili “topli zec” kao primjer fizičkog i “bojkot” kao primjer psihičkog zlostavljanja.

Goli otok
Goli otok

“Topli zec” ili “špalir” bio je ritual “dobrodošlice” novim zatvorenicima. Tokom ovog rituala stari zatvorenici bi se postrojili u dvije vrste okrenuti jedni prema drugima, a zatim bi novi zatvorenik prošao između njih. Tokom prolaska on je bio pljuvan, udaran šakama, pesnicama, nogama, letvama. Nakon prolaska kroz “špalir” novi zatvorenik bio bi krvav, pretučen, polomljenih zuba. Stari zatvorenik u “špaliru” koji nije “adekvatno udarao” bivao je kažnjen.

Goli otok
Goli otok

“Bojkot” je bio jedan od načina psihičkog zlostavljanja logoraša. Značio je da sa osobom koja je pod bojkotom niko ne smije da razgovara. Često joj se oko vrata kačio odgovarajući transparent: “Ja sam izdajnik”.

Goli otok

Zatvor na Golom otoku zatvoren je 1988. godine, a potpuno napušten godinu kasnije.

Goli otok

<<<Golootočani traže rehabilitaciju i obeštećenje, najavili tužbe<<<

Po zvaničnim podacima, najviše zatvorenika je bilo iz Srbije, 44 odsto, a na drugom mjestu su Crnogorci sa 21,5 odsto. U poređenju sa brojem stanovnika, Crnogoraca je bilo najviše, jer je u Crnoj Gori bilo izraženo prorusko raspoloženje.

64

avatar
1000
34
30
0
 
44
ThomykikudjurkoVJECNA da JEKnjaz Danilo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Thomy
Gost
Thomy

Za onoliku državu i nije nešto veliko. Sad bi bio pretijesan samo da bi se iz CG korumpirani milioneri na funkcijama tamo smjestili !!!

kiku
Gost
kiku

Ima li drzave koja podize spomenike i trgove nazivaju po izdajnicima. Da je dosao staljin pola CG bi bila u Sibiru i
pobijena, Staljin je ubio rusa vise u njegovim cistkama nego hitler.

djurko
Gost
djurko

tako je TITO postupao sa petom kolonom. ZIVIO DRUG TITO.

VJECNA da JE
Gost
VJECNA da JE

Crnogoraca je bilo najvise, jer je dobar dio onih zatvorenika iz Srbije takodje iz CG. Neka je losa krv u nama pa nam je milije tudje. Bilo da je Instabul, Sr.Peterburg, Bec. Ali CG uvjek opstane!!!

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Umjesto da je pripao nama da to renoviramo i stavimo u funkciju ovako ga braca hrvati zapustili…

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

E, odje su mi bili djed,i dva mu sina…..mucenici,lake vam muke, golootocke bile….

Roro
Gost
Roro

Trebalo bi da ga kupimo!

delboj
Gost
delboj

Ovdje se sad moze napraviti najljepsi zatvor na svijet.

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Admina treba poslati na Goli otok, možda objavi komentar 🙂

Commentator
Gost
Commentator

Najveća sramota bivše Jugoslavije.

drug
Gost
drug

Mi gradimo Goli, Goli gradi nas.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Bilo je potrebno da neko barem prica protiv YU komunizma a simpatise SSSR.

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Ja sam na goli otok bio dva mjeseca sad nosim kante u krug i prebacam kamen sa jednog mesta na drugo mjesto pa ga opet vraćem.

Vesna
Gost
Vesna

Ili su najvise spijunirali …

SFRJ
Gost
SFRJ

Eh, kako je bilo lijepo u SFRJ… Svako je bio tamo đe zaslužuje.

Smecko
Gost
Smecko

Mucili ljude sto imaju drugo misljenje, a koliko su samo nevinih ljudi unistili, itd… Znaci treba sada pohapsiti 100000 hiljada ljusi sto u CG voli rusiju ili srbiju? Pola moje ili tvoje familije treba strpati u zatvor? Hej!?Treba da vas je sramota sto ste lajkovali ovaj bolesni komentar od bezosjecajne osobe.

Send this to a friend