Društvo

Građani se masovno liječe kod privatnika

Print screen

Gotovo 300 pacijenata dnevno posjeti jednu od privatnih klinika u Crnoj Gori. Tako ne iznenađuje podatak da je jedan lanac klinika i laboratorija samo prošle godine prihodovao više od tri miliona eura. Kod privatnika se, kako poručuju ljekari najviše liječe građani s primorja i iz centralnog dijela države. Oni koji su prinuđeni da plaćaju te usluge poručuju da za zdravlje ništa nije skupo.

Kad nešto zaboli Anđelu Kosić, pomoć uglavnom potraži u privatnim klinikama i laboratorijama.

“Prinuđeni smo to zbog gužvi, ne možemo da čekamo red, onda ne možemo da dobijemo adekvatnu njegu i prinuđeni smo da plaćamo usluge privatnog zdravstvo da bi se na kraju izliječili”, kazala je Anđela.

Suma koju ponekad mora da izdvoji, kaže Anđela nije mala.

“Ako pođemo od toga da je običan pregled u privatnoj zdravstvenoj ustanovi od 20-ak eura, pa vi ocijenite koja je to suma na kraju godine”, dodaje Anđela.

Da građani masovno koriste zdravstvene usluge privatnih ordinacija i laboratorija govori podatak dostupan na sajtu Uprave prihoda i carina. Samo jedan lanac klinika i laboratorija 2021. ostvario je dobit od više od tri miliona eura, što je čak 10 puta više u odnosu na 2020.

U drugoj klinici koja posluje na primorju i u centralnom dijelu Crne Gore kažu da polovina tamošnjih građana koristi usluge privatnika.

“Prosječno između 200 i 300 pregleda uradimo dnevno, i plus laboratorijske usluge, to bude oko 15 hiljada usluga medicinskih mjesečno. Tako da to bude 100.000 usluga medicinskih godišnje”, kazao je Rade Kaluđerović.

Kaluđerović kaže da usluge privatnih klinika ne traže samo građani sa dubokim džepom.

“Osim dobrostojećih ljudi, kod nas dolaze i oni koji nijesu dobrostojeći”, dodao je Kaluđerović.

Građani sa kojima je Javni servis RTCG ragovarao kažu da su i pored toga što idu kod privatnika, zadovoljni uslugom u državnim zdravstvenim ustanovama.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da u ovom tenutku nemaju podatke o broju privatnih klinika i laboratorija koje posluju u Crnoj Gori.

Navode da je u toku izrada registra privatnih zdravstvenih ustanova.

17

avatar
1000
16
1
0
 
16
MontevekiCrnogorkaZbunjenBrat chaplin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Monte
Gost
Monte

Doktori i medicinsko osoblje jedva cekaju da vam vide ledja u dom zdravlja i klinicki,a ti isti doktori vas sa zadovoljstvom primaju privatno.Ali zato su im sve dublji i dublji dzepovi,a ti jadni narode i ako prezivis dobro ti je.

veki
Gost
veki

građani odavno roba koja se plaća

Crnogorka
Gost
Crnogorka

I ja sam jedna od tih u herceg novi nema ni usnog doktora ni hirurga to je bruka

Zbunjen
Gost
Zbunjen

U drzavne ustanove ide ko mora, ko ima vezu ili ko ima vremena da ceka mjesecima. Ovim se pokazuje da nije sve bilo do plata. Evo su povećane a stanje gore…

Brat chaplin
Gost
Brat chaplin

Ada normalno kad doktori iz KBC-a imaju dil sa klinikama pa salju ljude da placaju pregled po 80 eura kroz Podgoricu.Brufen ne mozes dobit u KBC vise.

Eto tako
Gost
Eto tako

Ja ne znam dje su ovi doktori i kako su skole zavrsavali ali na nista ojadise ovaj narod.Cast izuzecima koji je vrlo malo,jer da bi bio doktor prvo moras bit covjek

Dragan
Gost
Dragan

I ja idem uglavnom kod privatnika osim ako je neka ozbiljnija stvar. Problem je sto mi nikad ne daju racune.

Grunf
Gost
Grunf

I ja sam jedan od tih koji se liječi (kada treba) u privatnim klinikama. Kad god sam došao u državnu kliniku za bilo šta, nisu mogli, nisu imali ili su mi rekli “čeka se par mjeseci”. Za par mjeseci ne znam hoću biti živ, a šta da radim za tih par mjeseci kada mi treba pomoć odmah?? Iz tog razloga… Više »

Mila
Gost
Mila

imam trombozu i evo 6 mjeseci svaki dopler i pregled radim privatno jer se ne može dobiti uput uza kbc…hvala Vladi Crne Gore…bruka i sramota

Zana
Gost
Zana

Sto se tice ove teme-ja recimo idem privatno kod kardiologa-a sto se tice vadjenja krvi i ostalih analiza,uradim besplatno u Kbc.Ima dosta koji to rade privatno,ali zaista nemam novca za bacanje.

Pobjeda
Gost
Pobjeda

I ja sam od onih koji se lijeci u privatne klinike.
Ali ima problem skoro niko ne izdaje fiskalni ili bilo koji racun.
Moji pregledi kostaju od 30 do 60 € ( zavisno od ljekara da li je iz CG ili iz okruzenja)
Neke nemaju ni placanje karticom.
GDJE SU INSPEKCIJE .
Necu da navodim koje su poliklinike otkrijte sami.

Dejan
Gost
Dejan

Zahvaljujuci DPS-u i 30 -godisnjoj valorizaciji zdravstva, imamo zdravstvo gore nego u Africi.

Mila
Gost
Mila

Dok je bio DPS ja sam imala 20 godina u državnoj apoteci citostatik koji pijem, evo 7 mjeseci ga nema i tražim ga u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, zahvaljujući expertima…

Mensur🇲🇪
Gost
Mensur🇲🇪

Evropa sad ,Evropa malo sjutra 🤮🤮🤮🤮

ikaika10@567gmail.com
Gost

Zatvorite bolnice i domove zdravlja, svakako nema potrebnih lijekova. Ministre ovo nema ni u Afrička plemena našeg sistema, da li vas je sramota od naroda?

Radosav72
Gost
Radosav72

U dosta gradova nema oftamologa, urologa i jos nekih specijalista. Jednostavno mora se u privatne ustanove

Kico pv
Gost
Kico pv

Sta da radimo,unistise apostoli sve !!

Send this to a friend