Društvo

Grafiti poetika otpora, prepoznaju se crnogorski humor i samopohvala

Grafiter je pripovjedač svog svijeta sa margine društva pa se na fasadama zgrada u crnogorskim gradovima može prepoznati naš karakterističan humor, nadmudrivanje, samopohvala i poruga, a ni planetarni problemi nijesu promakli lucidnim grafiterima, priča za CdM Ana Stijović, koja je u koautorstvu sa ocem Dušanom priredila prvu publikaciju o grafitima u našoj zemlji.

Stijović objašnjava da su grafiti spontane emotivne reakcije neformalne, nepoznate i nevidljive urbane grupe, koja njihovim ispisivanjem izražava otpor uobičajenim društvenim normama i “lijepom ponašanju”.

“U svakom slučaju, grafiti, iako su daleko od usvojenih estetskih formi, predstavljaju poetiku otpora i utapanja u prosječnost”, smatra Ana.

Ana i Dušan Stijović

A među crnogorskim grafitima nijesu rijetke ni tople i ljupke poruke.

“Kao i svugdje gdje se javlja “zidna umjetnost”, raspon njihovih poruka kreće se od kičerske prizemnosti do kreativne lucidnosti. Zbog izuzetno raširene pojave grafita oni su približno istog značenja kao na širem prostoru”, ocjenjuje Stijović.

Osvrnula se i na sveprisutnu debatu – da li oni predstavljaju umjetnost ili vandalizam, ističuči da ne postoji opšta saglasnost o strukturi grafita.

“Priča o grafitima počinje od pojave boje u sprejovima ranih šezdesetih godina prošloga vijeka u Njujorku. Povezuju se sa pojavom hip-hop kulture. čiji su sljedbenici koristili grafite da skrenu pažnju na sebe. Može se reći da grafiti predstavljaju umjetnost koju voliš i cijeniš ili ne podnosiš. Kako god da razmišljamo možemo se prisjetiti koliko smo puta zastali pored neke zgrade privučeni porukom grafita sa njenog zida”, ukazuje ona.

Ne mogu se, kaže, svi grafiti svrstati u vandalizam.

“Ima grafita koji pokazuju zavidne crtačke vještine i neke bi trebalo njegovati kao tip umjetnosti, jer umjetnost je uvijek provocirala i pokazivala stanje društva svoga vremena”, dodaje Stijovićeva.

“Kako me je strah dok ovo pišem…”, “Naš kraj naša pravila”, “Šta ćemo sad da radimo? Ja ne znam, najbolje ništa…”, “Danas mi je misao pala na koljena”, “Ovo nisam napisao… (nisam ni ja)”, “Stani u gard za svoj grad!”, “Ko je upalio mrak?”, “Bolje vino u ruci nego vrana na grani!”, “Trudim se da budem najljepši! By Najgrdji”, samo su neki od natpisa koje su Ana i Dušan fotografisali, a koliko su ukupno grafita već “ovjekovječili” ne znaju.

“Prije desetak godina privukla nam je pažnju buntovna snaga grafita, koji su svojom maštom i dovitljivošću upotpunjavali društvenu scenu”, prisjeća se Ana, konstatujući da je princip ostao isti, samo se sadržaji poruka mijenjaju.

Podgorica se, naglašava, izdvaja po kvalitetu i broju grafita.

“Primijetila sam da su grafiti prisutni tamo gdje je utemeljen urbani način življenja i razmišljanja. Ima grafita koji su originalni, oslikani umjetničkom rukom, ali ima banalnih, stereotipnih i egzbicionističkih”, ističe ona.

Prisjeća se da je ideja da ona i Dušan prirede publikaciju o savremenim grafitima u Crnoj Gori došla spontano.

“Prije ove publikacije nije bilo rada na temu grafita u našoj zemlji, izuzimajući neke novinske tekstove”, napominje Ana i dodaje da nijesu bili u mogućnosti da je i odštampaju.

A to nije njihov prvi zajednički projekat, ranije su objavili Fotomonografiju Andrijevice.

“U Fotomonografiji crno-bijelim fotografijama i tekstom sačuvali smo jedno vrijeme. Svaka fotografija ima svoju priču. Od najstarije fotografije pa do posljednje, panorame Andrijevice, iniciran je dijalog i otvoren susret novih i starih generacija, radi otvaranja tog neophodnog dijaloga za obnovu i formiranje vizuelnog i kulturnog identiteta Andrijevice u crnogorskoj raznolikosti”, zaključuje Ana Stijović.

Žana Novović

21

avatar
1000
9
12
0
 
16
PismonosaSyegoran.jovanovicPodgoricaZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

…..Sto ti na nos udje,na nos ce ti i izac….

Podgorica
Gost
Podgorica

“Kad ja tamo a ono medjutim”

Sye
Gost
Sye

“A ja ti ni pet ni šest,nego sedam!”

LSCG
Gost
LSCG

Bas ce nam ovo pomoci..sto smo duhoviti.A ko ce da radi..drekavac?

Panda
Gost
Panda

Nekih prošlih izbora pored jednog biračkog mjesta bio je grafit ,,Od birača nema j…..” Ovaj nije politički..

Aktuelni
Gost
Aktuelni

Jednog dana kiša je padala dva dana!

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Bio je svojevremeno najbolji grafit ispisan na nekoj od zgrada na Zabjelu, “STO LJUDI STO ĆUDI, STO ŽENA DVJESTA SISA”!!!

Pismonosa
Gost
Pismonosa

Blago tvojoj glavi. Za tebe i slicne tebi je ovaj grafit ” sto radimo kad nista ne radimo – spijamo” E blago tvoima sa tobom ali kad spavas , kad ti je to najbolji grafit nindza boy. Vidi se kojoj politickoj grupi pripadas. Imate svi istu pamet.

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Poštar boy, za tvoju informaciju postoje parodija, humor i sarkazam, sve to je svojstveno ljudima sa Zabjela, a tako je i nastao navedeni grafit… To je tebi očigledno strano, a očigledno si i intelektualno ograničen (ograničena) kada sve pripisuješ kroz pripadnost, kako ti kažeš “političkoj grupi”!!!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Taako je Nindza..brao..

Pismonosa
Gost
Pismonosa

Sami nik govori o tvojoj inteligenciji nemoj se vise truditi da objasnis svoju pamet sve je shvaceno samo jos koji dislajk da se lupi od strane admina i ti ces pobijediti u ovom nadigravanju a Crna Gora gubi. A vama kao ti nije vazno ko je na vlasti lako cete se adaptiradidragi moj karate kid.

Lamba
Gost
Lamba

Šta znači ,,crnogorski humor”. Gdje je to? U CG žive i drugi narodi, a Crnogoraca je ispod 50 odsto, debelo.

Velimir136@gmai
Gost

Crnogoraca je 65%!

Miksailo
Gost
Miksailo

Dje? U Beogradu?

Miksailo
Gost
Miksailo

Dje? U Beogradu?

Knjiga
Gost
Knjiga

Svaki humor nastao na tlu Crne Gore je crnogorski. Prestani da gledaš na stvari kroz prizmu etničkih torova.

LSCG
Gost
LSCG

Na zalost.Ostali ,neka idu pa se vratili kad ih ja budem zvao

Sigurica
Gost
Sigurica

Najjači grafit u Crnoj Gori je „Ja šta radim je najbolje” . Takvog se principa vidim drže ovi autori,… Svaki grafit čuva jedno vrijeme,… Svaki grafit ima svoju priču,… od prvog do poslednjeg. Da Vas ja častim jedan grafit….
„ Mi smo svi za priču” .

Marinko
Gost
Marinko

Cus kulturni identitet Andrijevice…

Potev
Gost
Potev

Duže svoj kulturni identitet ima Andrijevica nego Podgorica. Makar pravoslavni, duhovni i kulturni identitet.

Marinko
Gost
Marinko

A pusti me casti ti, ne znam ni sam dje cu I sto cu a ne o Andrijevici jos da razmisljam…

Send this to a friend