Društvo

Grupa nevladinih organizacija žaliće se Upravnom sudu na odluku o raspodjeli sredstava

ilustracija

Grupa nevladinih organizacija, koje su tokom proteklih sedmica pokušale skrenuti pažnju javnosti na nezakonitosti koje su pratile proces ocjenjivanja projekata i donošenja Odluke o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa „Razvijajmo kulturne navike!“ , podnijele su nadležnom Ministarstvu kulture i formalnu Inicijativu za poništenje te štetne Odluke.

“Nažalost, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i njegovi saradnici ostali su pri stavu da se takva Odluka primijeni”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Omladinski kulturni centar Herceg Novi, Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore, ART 365, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Centar za građansko obrazovanje (CGO), NOVA Centar za feminističku kulturu, Korifej teatar i Umjetnicko-muzičko udruženje “Scena”.

Podsjećaju da je ta odluka izazvala brojne i utemeljene kritike među stručnom i zainteresovanom javnošću.

“Kako je Odluka proceduralno manjkava, pripremićemo tužbu Upravnom sudu. Takođe, budući da postoje osnovane sumnje da je proces odlučivanja bio praćem netransparentnošću, konfliktom interesa i koruptivnim radnjama, i da postoje indicije o elementima organizovanog kriminala na relaciji procjenitelji – članovi komisija – nevladine organizacija, namjeravamo da podnesemo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu”, navode ove NVO..

Budući da je ovo moralo biti poznato svima koji su učestvovali u ovom procesu u Ministarstvu kulture, odgovorna lica u ovoj instituciji će, ističu, takođe biti obuhvaćena ovom prijavom.

“Nesporno je da Komisija nije bila nezavisno i objektivno kolektivno tijelo, a ostaje na nadležnim organima da utvrde i zašto ministar i njegovi saradnici nisu prekinuli taj lanac nezakonitosti kroz poništenje Odluku koja je napravila ogromnu štetu javnom interesu i organizacijama u oblasti kulture. Žalimo što su na ovaj način afirmisani sitni i partikularni interesi, a degradiran dobar dio kulturne zajednice crnogorskog društva. Obavještavamo javnost da ćemo iskoristiti sva pravna i druga legitimna demokratska sredstva kako bi se slučaj ove skandalozne Odluke rasvijetlio i odgovorni procesuirali”, ističe se u saopštenju.

Aktivnosti koje sprovode nevladine organizacije u oblasti kulture su uglavnom van fokusa donatora i stoga je važna podrška iz Budžeta Crne Gore.

“Zato ćemo uložiti napore da se uspostave dugoročni sistemski mehanizmi koji mogu prevenirati slične situacije, jer je jasno da je postojeći sistem izmanipulisan i kompromitovan zahvaljujući manjkavostima Zakona o nevladinim organizacijama i spremnosti pojedinih članova/ica komisija da naprave nevjerovatne vratolomije kako bi pomogli sebi bliske NVO, ali i nespremnošću nadležnih u Ministrstvu da čuvaju javni interes i brinu se da novac poreskih obveznika budu raspodjeljivani zakonito i pravično”, zaključuje se u saopštenju.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
PutijerNarozVaše ime
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putijer
Gost
Putijer

Žali li se to i CGO? Haaaaahaha

Naroz
Gost
Naroz

Nevladine organizacie nisu zadovoljne kako je vlada podijelila pare nevladinim organizacijama… I te nevladine organizacije zahtijevaju da vlada njima dodijeli sredstva…
Svašta…

Vaše ime
Gost
Vaše ime

ovima džabalebarošima jednog eura ne treba dati

Send this to a friend