Društvo

Hitnoj fali 50 ljekara, za prekovremene troše 800.000 eura

Ilustracija

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) suočava se sa velikim problemima u organizaciji posla zbog nedostatka oko 50 ljekara svakog mjeseca, pa je uprava prinuđena da uvodi dopunski i prekovremeni rad za postojeći kadar što dovodi do veće potrošnje od 800.000 eura godišnje. U dokumentaciji u koju je „ Dan” imao uvid navedeno je da pojedini ljekari u ZHMP rade i po 96 časova u kontinuitetu ili četiri dana bez prestanka.

Iz Sindikata doktora medicine ističu (SDM) da se dešava da jedan doktor u toku sedmice šest dana provede u dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu.

“Da li je moguće da isti ljekar dežura četiri dana zaredom u tri različite opštine? Kako doktor koji je u sedam sati ujutru završio smjenu u Kolašinu, smjenu u isto vrijeme započinje u Rožajama? Ko dozvoljava direktoru Stefanoviću ovakvu organizaciju posla? Koliki rizik ovakva organizacija posla predstavlja i po ljekare i po pacijente”, pitaju iz Sindikata doktora.

Iz Sindikata navode da je prema sistematizaciji radnih mjesta u ZHMP predviđeno 145 ljekara.

“Prekovremeni i dopunski rad u ZHMP nije dostupan svim ljekarima. Samo određeni ljekari, privilegovani od strane menadžmenta, angažuju se dopunski i prekovremeno. U ZHMP nedostaje samo deset ljekara u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta. I u drugim zdravstvenim ustanovama ljekari koriste godišnje odmore, trudničko ili porodiljsko bolovanje. To nikako ne može biti uzrok problema sa kojima se uprava suočava. Nezainteresovanost ljekara za stalni radni odnos u ZHMP proizilazi iz lošeg imidža Zavoda. Česte su pritužbe ljekara na organizaciju posla u ZHMP koju vrši lice nekompetentno za funkciju koju mu je direktor Stefanović dodijelio, a koje je po profesiji profesor fizičke kulture. Pored loše organizacije, veliko nezadovoljstvo zaposlenih stvaraju neopravdani disciplinski postupci i otkazi koje Stefanović daje ljekarima i ostalim zaposlenima iz obračuna i neprofesionalno se vodeći ličnim revanšizmom prema „neposlušnima” što u konačnom proizvodi negativan imidž ove javne ustanove i ugrožava je finansijski kroz nagomilavanje sudskih troškova i odšteta koje je morao platiti zaposlenima zbog nezakonito datog otkaza”, tvrde u Sindikatu doktora.

Iz Uprave Zavoda, sa druge strane, ističu da je Zavod otvoren da se svako ko je zainteresovan za rad njihove službe lično upozna sa organizacijom rada i uvjeri da se zaposleni u Zavodu profesionalno, stručno i požrtvovano ponašaju na svojim radnim mjestima za dobrobit svih pacijenata.

“Od 135 ljekara, 16 je na specijalizaciji iz urgentne i interne medicine, koji se po završetku vraćaju na rad u Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Imamo 16 doktorica koje su na trudničkom i porodiljskom bolovanju. Zavod trenutno radi sa 103 doktora medicine, a od tog broja svakog mjeseca je nekoliko doktora na odmoru ili kraćem bolovanju, tako da Zavod radi sa prosječno 93 doktora svakog mjeseca”, kažu iz Zavoda za hitnu pomoć.

Iz te ustanove naglašavaju da ih Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći obavezuje da služba radi 24 časa dnevno svakog dana u godini.

“Da bi se organizovao proces rad potrebno je da doktori rade prekovremeno, jer ih nema dovoljno, a na konkursima se javi veoma mali broj doktora. Trenutno su, po podacima Zavoda za zapošljavanje, na birou samo dvije doktorice sa položenim stručnim ispitom. Zavod ima dovoljno sredstava za zarade i ne prelazi dozvoljeni limit za zarade i pored prekovremenog rada. Prekovremeni rad je zakonit i ostvaruje se po potrebi službe, ali na dobrovoljnoj osnovi i zakon dozvoljava da se zbog potrebe službe zaposlenom isplati dio neiskorišćenog godišnjeg odmora”, navode iz Zavoda.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje „Danu” je saopšteno da je za prekovremeni i dopunski rad Zavod prošle godine probio budžet za oko 100.000 eura, dok je za 180.000 eura uvećan budžet za plate u 2017. godini.

Udio dopunskog i prekovremenog rada u ukupnim izdacima za zarade u 2018. iznosi oko 844.000 eura, a u 2017. godini oko 755.000 eura.

“ZHMP funkcioniše otežano zbog nedostatka kadra, prvenstveno doktora medicine, zbog dobijanja specijalizacija za druge JZU, i na taj način dolazi do nekontrolisanog odlaska doktora medicine iz Zavoda. Situaciju dodatno otežava što se dio doktora nalazi na specijalizaciji za potrebe Zavoda, dio na porodiljskom odsustvu i bolovanju, a dio koristi godišnji odmor, tako da je teško organizovati proces rada”, saopšteno je iz Fonda zdravstva.

14

avatar
1000
13
1
0
 
7
BatkobakaNenadPodgoricaninSto se cini
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Batko
Gost
Batko

Hitnoj fali puno toga, a naivise stricne osobe da je vide jer od ove uprave na celu sa Stefanovicem mladi doktori bjeze, cim im se ukaze prilika.

baka
Gost
baka

dr. Šaponjić i dr. Kadic jedine svijetle tacke ZHMP.

Nenad
Gost
Nenad

Zar nismo regionalni centar u zdravstvu..ili cwk pogrijesih.bolnica u pg je regionlani centar?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Fali kola – a za radnika u PG to ne bih rekao jer citavi sjever zaposlise u Hitnu PG – kad tamo podjes imam osjecaj da sam u gusinje ili plav.

Sto se cini
Gost
Sto se cini

Evo ja cu da radim, kol’ko vecina njih znacu, nazalost. A i humanost mi je jaca strana nego njima ljekarima.

Prle
Gost
Prle

Ko je Stefanovic da ovo radi? Po ovome se vidi da je klasicni mober, da je privatizovao Zavod, I sto je najgore misli da je iznad zakona.

Sasa
Gost
Sasa

Dovoljno je samo reci da doktorima raspored prave tehnicari, kao u Andrijevicii.A vrhunac svega je da je glavni u upravi referent fizicke kulture sa sumnjivom diplomom iz R.Srpske.

Tole
Gost
Tole

Sitno brojis Stefanovicu, dzaba ti podobni i poslusni, uskoro ce tvoje protivzakonite aktivnosti izaći na svjetlo dana. A te aktivnosti nece bit fantomske.

Alisa
Gost
Alisa

E moj Stefanovicu, prosa rok upotreba, aj se polako pakuj pa idi odakle si dosa.A moguce da je kasno, stasa si za aps.

Aleksa
Gost
Aleksa

Zakonito je 40h mjesečno prekovremeno. A krivi su ti ljekari što pristaju. Niko ih natjerati ne može da rade toliko.

Alisa
Gost
Alisa

Stefanovic krsi zakon, daje I potpisuje prekovremene poslusnim I podobnim, a ostale sikanira.Dezursva su u hitnoj laganica, nidje nikoga, svi bjeze od Hitne, totalni raspad.

Momo
Gost
Momo

Na moju nesrecu bio sam u Hitnoj u Plavu.Totalni raspad, doktori se sa sestricama i tehnicarima kesari, a sto je najgore kad je ukazivao pomoc blage veze nema.Dje je nivo i kriterijum?

Vele
Gost
Vele

O sposobnisti ovog Stefanovica cijela Crna Gora zna, dovoljno je reci da doktori bjeze od Hitne i Stefanovica ko od vraga.Je li vrijedan on toga???

Mojas
Gost
Mojas

Zavod je dotakao dno.Za ovih 10 godina menadzment nije napravio efikasni I mobilni sistem.Gradjani zaobilaze Zavod kad god mogu, jer je uprava srozala sve.A ogromni novac se trosi neracionalno, sto otvara sumnju na zloupotrebu I korupciju.

Send this to a friend