Društvo

I Irinej se miješa u politiku: Neka budu Crnogorci ili što žele, ali neka ne progone Srbe

foto: SPC

Današnja izjava patrijarha Srpske parvoslavne crkve Irineja samo je jedan u nizu dokaza da je crkvenim poglavarima, iako im to nije posao, miješanje u politiku postalo omilenji hobi. Irinej, kao i predstavnici prosrpkse opozicije u Crnoj Gori, srpski politički vrh, te mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, tvrde, a ničim ne dokazuju, da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti država Crna Gora “otima srpske svetinje”, te da aktuelna crnogorska vlast progoni Srbe.

“Njihova je stvar šta će biti. Neka budu Crnogorci ili ostalo što žele, ali neka ne progone Srbe, neka ostave srpski narod, a posebno srpske svetinje”, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u sabornoj crkvi u Beogradu u kojoj je služio moleban pod nazivom “Za spas srpskog naroda u Crnoj Gori i svim srpskim zemljama”.

Irinej tvrdi da je strašno ono što se danas dešava u Crnoj Gori jer se, smatra on, jedan dio naroda odriče svog porijekla i svoje istorije.

On je, osvrnuvši se na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, istakao da država nikad nije bila vlasnik crkvene imovine ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori i “da Crkva nema šta da dokazuje”.

“Ona je oduvijek bila vlasnik svoga imanja, zajedno sa narodom,“ naglasio je patrijarh.

Prema njegovim riječima, zbog Zakona probudila se Crna Gora u vjerskom i nacionalnom pogledu. Irinej je poručio da se mole Bogu da urazumi crnogorske vlasti, da ih prizove sebi, jer, kako je dodao, to što čine nije dobro ni za njih ni za bilo koga živog.

165

avatar
1000
93
72
0
 
118
MikelipgCetinjaCetinjeGandalfValter
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gandalf
Gost
Gandalf

Miroslave, nitko ti ne brani da i dalje budeš zli čarobnjak, ali Crnu Goru nećeš začarati.

Valter
Gost
Valter

Stop fasizmu stop fasistima

Cetinja
Gost
Cetinja

I srpskim i crnogorskim

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pope, ti budi Srbin ili manijak, svejedno mi je, samo se ne mijesaj u CG politiku.

Haris
Gost
Haris

Bez Mirasa, molim te budi kulturan.

Ajde!
Gost
Ajde!

Irineju, i svi ostali koji vjerujete Irineju i Amfilohiju: NIJE CRNA GORA ” SRPSKA ZEMLJA”, NIJESU U CRNOJ GORI CRKVE SRPSKE!!! Sram vas bilo ako slusate srbijansku propagandu protiv Crne Gore! Kako bi bilo da mi kazemo da je Srbija crnogorska zemlja i da su srpske crkvr crnogorske i lijepo da ih trazimo da ih prepisu Crnogorcima? Pi po sto… Više »

Mikelipg
Gost
Mikelipg

Evo ih ‘vjernici’ danas sa brijega Morace pjevaju Kosovo je srce Srbije. Jer 80% njih nema pojma o vjeri, znaju samo da dizu tri prsta, da zale Kosovo i sire Srbiju do ‘Tokija’. Zar je moguce da ima ovoliko praznih glava, sve ih treba poslat u Srbiju. Pa neka budu svoji na svome.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Samo se Miras ne mijesa!

Kotor66
Gost
Kotor66

Ne nego onaj policajac bjele brade, sram vas bilo koji mu u pendrek vjerujete…

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Nekad davno su đeca u igri, od zabave govorila “Predajem ti popa za nevolju”, danas to iz realnih razloga mogu da kažu.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Nekad davno su đeca u igri, kad naiđe pop ulicom, od zabave govorili “Predajem ti popa za nevolju”. Ova današnja đeca bi to mogli iz sasvim realnih razloga reći.

Mišun
Gost
Mišun

Sad ja postavljam pitanje: kako je moguće pope Irineju da vi kao već stariji čovjek, u godima možete govoriti takvu neistinu plus toga vi ste poglavar vaše crkve. Naravno, vi znate da govorite neistine, da lažete kako vi volite da kažete “vjerni narod” da taj narod misleći da govorite istinu izlazi na ulice, čime vi i svi popovi vaše crkve… Više »

4 C
Gost
4 C

Svi ovi popovi iz Bosne, Srbije, Hercegovine, raznih krajina nisu nikad pravili litije i mlmebane po Crnoj Gori za Kosovo, Her tamo nemaju more, hotele, motele, vile, zemljista, nekretnine, sobe za izdavanje… Tamo imaju samo crkve i manastire

Zato
Gost
Zato

Za Kosovo nisu setali, pravili litije i molebane, zato što tamo nemaju hotele, motele, pumpe, zemljista, kuće, stanove, dzipove… Već samo crkve i manastire

Cetinje
Gost
Cetinje

Stidite se ovakvog nacina izvjestavanja, bez obzira na neciju religijsku, nacionalnu ili rasnu pripadnost. Vi nije sto morate, no sto zelite da budete glasilo neke plemenske zajednice, nekog stada, dokle vise ovo ljudi? Postoji li novinarski kodeks kod vas prijatelji dobri??????? Pa realnije bi djeca iz osnovne pisala prijatelji. ps nemo’te mi pisat da idem na vijesti i u srbiju… Više »

Haris
Gost
Haris

Imaš vijesti i kurir pa tamo uživaj u “pravoj” srpskoj istini.

Cetinje
Gost
Cetinje

Takav komentar je ocekivan Harise, vidi se da dobro kapiras, zao mi je sto konstatujem ovako nesto ali- Kurir i Blic su pravljeni za ljude kao sto si ti, to su tvoji dometi i tvoje vode. Poentu mog komentara nije sto neces, no ne umijes shvatit, to se tacno vidi po tvom odgovoru na isti. Sa takvima se ne moze… Više »

Budvanin
Gost
Budvanin

Ajde pope, ostavi se Crne Gore i pripazi kad će te povratiti Kosovo.

Kotor66
Gost
Kotor66

Manjinoo, nema ti Marovica pa placi…osim ako nisi sljego dolje pa se nazivas Budvaninom

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Vlada treba odmah da raspise izbore i da ih rasturi po broju glasova da se ovi mrzitelji svega i svacega jednom osvijeste da su u manjni…crnogorski narod je uvijek bio razborit i dostojanstven za razliku od lazljivaca i propagatora…

Svjefol
Gost
Svjefol

Ovi su se potpuno pogubili…. A lijep je receno, u lazi su kratke noge…

Send this to a friend