Društvo

IJZ: Maske ne smetaju djeci, pogedajte eksperiment

Svaka promjena, posebno nametnuta, nailazi na otpor, nerazumijevanje i pogrešne intrepretacije. Od početka, inicijativa Educorona ima za cilj da opovrgne nenaučne i senzacionalističke stavove, ali i da objasni nove modele ponašanja kojima se moramo rukovoditi u vremenu pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U sklopu inicijative Educorona, u saradnji sa pedijatrima i ljekarima sportske medicine, sproveden je ogled sa namjerom da se testiraju navodi iz medija i sa društvenih mreža, a tiču se navodne štetnosi nošenja maske.

“Zagovornici ovih teorija tvrde da ponovno udisanje vazduha izadahnutog u masku snižava nivo (zasićenost) kiseonika u mozgu i izaziva odumiranje tih posebno osjetljivih ćelija. Zato smo odlučili da izmjerimo kolika je zasićenost kiseonikom kod dječaka školskog uzrasta dok nosi masku, kako bismo utvrdili da li će se on smanjiti. Ako maska bude smanjila zasićenost čak i za 1 odsto, u odnosu na normalne vrijednosti (od 95 do 100 odsto) ili u odnosu na trenutak kada dječak ne nosi masku, onda bi navodi sa interneta mogli biti tačni”, dodaje se u saopštenju.

Provjera je pokazala da maska ni najmanje nije uticala na nivo kiseonika u krvi. Nivo kiseonika bez maske je bio 98 odsto, a tokom cijele provjere i nošenja maske nivo je ostao neporomijenjen.

“Dakle, zaključuje se da maska nije uticala na zasićenost. Dodatna potvrda je i činjenica da ni nakon 15 minuta nije došlo do bilo kakve promjene. Očigledno je da nema razloga da vjerujemo da bi duže vrijeme mjerenje pokazalo bilo kakvu razliku. Ovim se zaključuje da nošenje maske ne utiče na nivo kiseonika u krvi, kao i da ne može smetati organizmu i njegovim ćelijama”, navode iz Instituta.

Dobijeni rezultat je bio očekivan. Kao još jednu potvrdu uzeli su primjere profesija (npr. hirurzi) ili kultura (npr. Japan ili Kina) u kojima je nošenje maske veoma zastupljeno, pa bi eventualni negativni aspekti bili odavno primijećeni.

“Nadamo se da je Educorona ovim pomogla svim roditeljima u Crnoj Gori da se riješe nedoumica i da prepoznaju neistinite tvrdnje koje su, na žalost, na društvenim mrežama veoma česte”, zaključuju u saopštenju.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
KleopatraMilosAhaWWG1WGAOrli-ban
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kleopatra
Gost
Kleopatra

Ne slazem se

Milos
Gost
Milos

Naravno da se nece smanjiti kiseonik zato sto se pluca bore da disu kao da su na vrhu Bobotovog Kuka. Objasnite to djeci koja imaju lose srce ili astmu.

Aha
Gost
Aha

Zašto eksperiment nije po;et bez maske? Koji je procenat bez maske?

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

A otkucaj srca 98 ? Sta to znaci ? Bori li ss ovaj djecak za vazduh ? Naprezanje mozda pa je povecan otkucaj srca…

Orli-ban
Gost
Orli-ban

A fizičko?

Neno
Gost
Neno

Da se pocne u skole, nego sta, a strucnjaci nek pametuju kucama svojim. Jer se unisti sve. Ne smetaju maske, ma jokkkkk. Ufff. Glumetanja i prrevara vise vala dosta. Pustite nas vise.

Raca
Gost
Raca

valjlo bi da se pocne u skoli

Send this to a friend