Društvo

IMCG: Solidarnost sa Teom Gorjanc Prelević i HRA, osuda prljave kampanje

Tea Gorjanc Prelević
Tea Gorjanc Prelević

Institut za medije Crne Gore (IMCG) izražava solidarnost sa Teom Gorjanc Prelević i zaposlenima u Akciji za ljudska prava i najoštrije osuđuje kampanju blaćenja koju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori.

“Jasno se suprotstavljamo pokušaju zloupotrebe slobodnog novinarstva za targetiranje neistomišljenika”, navodi IMCG.

Kako su istakli, napad ad hominem zbog javno izrečenog stava – koji je uz to podrobno pravno argumentovan i krajnje konstruktivan, nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja.

“Time što je Gorjan Prelević neistinito okarakterisana kao „ostrašćeni srbomrzac“, zadužena za „sprovođenje srbofobije“ i sa „očitim zlim namerama“, te da je iza nje „privincijalni šovinizam odnegovan na budžetskim parama“, da mrzi Srbiju i Srpsku crkvu, da je „penthaus komita“ i „Milova ekspertica“, itd, prekršeni su etički standardi medija. Tekstovi nisu zasnovani na provjerenom činjeničnom stanju već im je cilj ponižavanje i diskreditovanje Gorjanc Prelević”, navodi IMCG.

Slobodno novinarstvo, dodaju oni, ima obavezu da štiti lična prava pojedinaca u svakom slučaju a posebno kada se ne radi o javnim funkcionerima.

“Umjesto toga, nizom tekstova se pokušao uništiti ugled, čast i privatnost direktorice HRA koja nije na poziciji moći već samo učesnica javne rasprave. Osim što su prekršena ljudska prava Gorjan Prelević, ovakvim tekstovima pokušava se suzbiti dijalog, prostor za javno djelovanje i učešće u kreiranju javnih politika, utjerivanjem straha svakome ko ima drugačije mišljenje”, zaključuje IMCG.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
avdrtan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
avdrtan
Gost
avdrtan

Pa to je Crkva Srbije!To je vama nesto cudno?

Send this to a friend