Društvo

Inspektori tvrde da je Srpska crkva zaštitila manastirski kompleks

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je još jednu krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv Srpske pravoslavne crkve, ovog puta zbog gradnje u manastirskom kompleksu na Prevlaci kod Tivta, ocjenjujući je neosnovanom, piše Pobjeda.

Tužilaštvo je, kako se navodi u odluci, utvrdilo da ne postoji osnov sumnje da su u manastirskom kompleksu sa crkvama Svetog Arhanđela Mihaila i Svete Trojice preduzete bilo kakve radnje kojima bi ovo kulturno dobro bilo oštećeno, kako to tvrdi Crnogorski pokret.

U prijavi koja je podnijeta u septrembru, navodi se da se radi o lokalitetu koji je materijalno svjedočanstvo iz vremena Dukljanke kraljevine, ali da je, namjera te crkve (SPC) da uništi najstarije tragove crnogorske prošlosti i istovremeno, nadgradnjom novoga manastira, sjedišta budućega bokokotorskoga episkopa Beogradske patrijaršije, reinterpretira ga kao srpski spomenik kulture.

U postupku je, međutim, Tužilaštvo, na osnovu izjašnjenja inspektora za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove utvrdilo da su izvođeni određeni zemljani radovi, ali da su imali za cilj da spriječe obrušavanje ostataka zida crkve Svetog Mihaila Arhangela.

Kako su pojasnili, na osnovu izjašnjenja Uprave za inspekcijske poslove od 12. decembra prošle godine, proizilazi da je po inicijativi Uprave za zaštitu kulturnih dobara 23. juna 2017., inspektor za kulturna dobra izašao na teren i sačinio o tome zapisnik. Prilikom obilaska lokacije, kako je navedeno, nije zatečeno izvođenje radova, a nije bilo ni građavinskih mašina.

“Maksim Mihajlović je inspektoru saopštio da su preduzeti određeni radovi, a to su bili zemljani, radi zaštite i sprečavanja obrušavanja ostataka zidova”, naveli su oni.

Kako kažu, inspektor je tada obaviješten i da je Upravi za zaštitu kulturnih dobara PJ Kotor podnijet zahtjev za izdavanje konzervatrorskih uslova. U tom zahtjevu je, dodaju oni, navedeno da su ovi radovi, kako bi se spriječilo obrušavanje zidova, izvođeni 2016. godine, te je, takođe, dostavljen i idejni projekat o izgradnji betonskog zida koji bi spriječio spiranje zemljišta.

“Inspekcijskim pregledom inspektor je utvrdio da se na prostoru na kome se nalaze ostaci manastira Arhangela Mihaila ne izvode građevisnki radovi, već da se izvode radovi sa zapadne strane ostatka ovog manastira”, navedeno je u odluci Osnovnog tužilaštva.

Drugim inspekcijskim pregledom, od avgusta 2017. godine, kako ističu, konstatovano je da je na toj lokaciji podignuta betonska potpora kako bi se spriječila erozija zemljišta usljed koje dolazi do obrušavanja zidova crkve.

“Pregledom je konstatovano da je ta betonska potpora sa zapadne strane crkve dok se u lokalitetu crkve nijesu preduzimali bilo kakvi građevinski radovi”, istaknuto je u odluci Osnovnog državnog tužilaštva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Inspektori srbi koji su potkupljeni da napisu ono sto odgovara srpskoj crkvi.

Apsurd
Gost
Apsurd

Vidim da isti komentatori komentarišu po raznim temama i gle apsurda. Knežević ojadio bankarski sistem, Amfilohije urnisao kulturnu baštinu, Savjet za privatizaciju uništio Crnogorsku privredu… I sve to u potonjih 25 – 30 godina. Ko im je to dozvolio? Ko je bio na vlasti za čitavo to vrijeme? Kako je moguće da vlast (čitaj Đukanović) nema nikakvog udjela u svemu… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako nema..ima no sto
..ali milo ima katnica i stankovica..one tri umisljene zlobnice sto sude nevinima koe su postale inkvizicija protiv DF i 200hiljada gradjana koji su ih izabrali..

Tomos
Gost
Tomos

Petrovići “Osim Crne Gore ima još srpskih zemalja u kojima žive naša braća Srbi. Neki su kao mi slobodni, a neki nijesu nego su pod tuđinom.”

Dzaba...
Gost
Dzaba...

Nije bilo tako davno… prvo krenu akademici sa crtanjem karti pa popovi sa kandilima da zaokruzuju neku svoju izmišljenu srednjovjekovnu etnicki cistu teritoriju, pa onda mediji to zestoko artiljerijski i sa puno mrznje prema drugima koji “smetaju” to proprate, pa đenerali, ratni zločini i topovi i na kraju tajkuni i lopovi… I finale … Hag i od Tokija do Nokije.… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

I kad pomislismo da su sve nevolje prosle desi nam se milo i DK

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačno, evo pitanje zašto Srbija nije etnički čista, već najviše manjina na stotine hiljada ramo živi. Zašto. Da li se Slobo pitao u Srbiji, jeste, a zašto nije etnički čista. Ne sprdaj se, eko ti pa gledaj koje du zemlje gotovo 99% etnički čiste a ti napadaš Srbiju kao da je narod naivan…

Ljuta
Gost
Ljuta

E sada je obratno ..neki su slobodni a ne kao mi pod tudjimom i ruznom sudbinom

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

Kad bi se popovi bavili religijom, politicari politikom, kriminalci kriminalom, policajci i sudije zakonom, bio bi lijep zivot u CG?!

Bye bye CG
Gost
Bye bye CG

Drzava koja nece, ne zna, ne umije, ne smije i nije sposobna ni zainteresovana da zastiti i ocuva svoja kulturna dobra, istoriju i tradiciju podmece sama sebi klip pod tockove i svjesno i namjerno urusava i potkopova svoje temelje, svoju samobitnost, suverenost i nezavisnost i sve to prepusta nekom drugom na brigu i upravljanje. Kad se takvo ponasanje i nebriga… Više »

Filipini
Gost
Filipini

Sami sebi kradu eksponate iz muzeja i ti na hiljade, biće im Vučić ili Slobo i za to krivi

Bye bye CG
Gost
Bye bye CG

Kad su Cercilu u II Svjetskom ratu predlozili da ukinu ili smanje budzet kulturu on je to odmah odbio i rekao da ako ukinu i smanje budzet za svoju kulturu, tradiciju i istoriju – zasto se onda bore protiv neprijatelja i da onda ne treba ni da imaju drzavu. Naravano da ako mi sami o tome ne brinemo niko nam… Više »

Filipini
Gost
Filipini

Pa mi se sami i brinemo, sami je unušfavamo. Ne treba nam neprijatelj

Ljuta
Gost
Ljuta

Sto ce nam neprijatelj kad imamo mkla i 40 razbojnika

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dukljanska marva na aparatima

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Eto vam ga sad seljoberi.

Novljanin
Gost
Novljanin

Kakvi inspektori ?… Zvati Andreja Nikolaidisa u Ulcinj, on će reći što treba da se radi … Odnah, dok ne bude kasno !!!!

Boka
Gost
Boka

Sta imate vi iz crnogorskog pokreta,da trazite u Boki? Pomalo uzbrdo ka nahijama…

Danko
Gost
Danko

A sto imate vi tzv . Srbi da radite u Boki???

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Čitaj pa ćeš znati

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Stop fasizmu! Stop genocidu! Kome smetaju Srbi.

Ljuta
Gost
Ljuta

Milu djukanovicu i njegovim vazalims ali nece jos dugo..

BokaiBudva
Gost
BokaiBudva

Mi smo bokelji…orijentisani ovako ili onako savrseno se slazemo i koliko sutra bi mogli bez Cg….Cao

No name
Gost
No name

Jest da je Boka vaša babovina Boka je fijo Crne Gore biojo i bit će dok je Crne Gore a vi se deklarišite kako god hoćete to je vaše pravo..!!

Ljuta
Gost
Ljuta

A od kad je boka bila crnogorska?
Od 2006g samo da znas….

Mesija
Gost
Mesija

Zaboravite na Boku ona je Hrvatska!

Boka
Gost
Boka

Boka je uvijek bila Boka,nikad Crna Gora. Kultura,multietnicko naslijedje. Jednostavno,nismo isto.

BokaiBudva
Gost
BokaiBudva

Tako je neka nas ne diraju…mi smo multietnicki….ali zivimo prijateljski i pitomo za razliku od njih gore i ne trebaju nam nista…

No name
Gost
No name

A čija je Boka nego crnogorska da nije slučajno i Boka srpska teritorija Nikad Crna Gora neće biti obala Srpskoga Mora..!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Nece cg uskoro ni imati mora ko sto da nije ni imala do prije 130g ali se onda zvali SRPSKO MORE pocev od knjaza Nikole

Mesija
Gost
Mesija

Boka je HRVATSKA shvatite to Dukljani i milogorci ona pripada vasoj Hrvatskoj braci .

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

I muslimanski popovi su isto britvini igraci

rivijera
Gost
rivijera

popovi su Milovi igraci, a ako nijesu igraju igru bas njemu na ruku

Spoleto
Gost
Spoleto

Naravno, sta je tu cudno. Svaki manastir je kao iz bajke. Trebalo bi vratiti Mitropoliji sve sto je oduzeto, jer se domacinski odnosi prema svemu. Bore se da sacuvaju ono sto je ostalo I da se imamo kulturno sa cim pohvaliti. Mozes gosta povesti da vidi nesto lijepo u Cg. Bio sam u jedan manastir izvise Sv. Stefana, PA to… Više »

Vale
Gost
Vale

Tako je

Danko
Gost
Danko

Mitropoliji vratit sve sto je oduzeto???????????????? Nevjerovatno!

asdf
Gost
asdf

Presmiješno je što neko misli da narod koji je bio za vrijeme Duklje na prostorima sadašnje Crne Gore ima veze sa današnjim stanovnicima Crne Gore. Ljudi dolaze i odlaze, miješaju se.

Bud
Gost
Bud

Pa bas zato ima, jer nijesu nestali nego smo i njihove krvi

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Nista dok ne uradite dnk analizu. Mozda se neki plase da u njihovoj krvi ne nadju vise Šumadijskih gena nego crnogorskih.
Nauka napredovala. DNK test, pa onda da se pricamo.

Mila
Gost
Mila

Kotor je na listi UNESKO-ve baštine, kao CRNOGORSKO blago i dobro! Otkud nekom pravo da nekoj stranoj državi daruje crnogorsku kulturu i istoriju?! Katastrofa! Neće moći!

Danko
Gost
Danko

Dok imaju para ( a imaju masala ) da potplate sudije moci ce!!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

U zadnjih 800g Kotor nije ni 90g u sastavu Crne Gore, a za to drugo čitaj malo

Ljuta
Gost
Ljuta

Kotor i Boka su 1945g poklonjeni od komunjara REPUBLICI CG koja je bila sastavni dio FRZAVE YU…
ĹllCG je postala drzava prije cijelih 12.5godina lopovskim referendumom …sta dalje reci vlasima

Ljuta
Gost
Ljuta

I Krim je bio ukrajinski pa nije vise….

Mesija
Gost
Mesija

A Srpsko Kosovo i Metohija “moze”.

amo
Gost
amo

Inspektori su posrbice,a drugo prevlaka nikad nije bila srpska,niti ce bit.Ispade da niko nije postojao prije srba,dosta vise brate mili.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Amo, na Prevlaci je Sveti Sava osnovao Zetsku Eparhiju.

amo
Gost
amo

Jest kako on rece,ognjem i macem,a to sto je on osnovao podji malo dublje u istoriju pa ces vidjet ko je tu bio prije Svetog Save.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Amo, nešto si permutovao, gdje je to Sveti Sava dolazio sa ognjem i mačem. Pa on se sa 17 godina zamonašio. A možeš li reći ko je ovdje bio prije njega?

Ljuta
Gost
Ljuta

Po tebi je bio milo..to je juce rekao na tv

Podgorica
Gost
Podgorica

Vidi li Vlada i ministar što se radi sa nasljedjem? Znaju li oni značaj ovog mjesta? Preduzmite nešto, ne brukajte državu, ne brukajte institucije!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bitno je da Crkva zna. Crnogorsku Mitropoliju su napadali javno za stanje u mislim Manastiru na Cetinju, ili dijelu. Napadali u novine uz fotografije kao dokaz. I onda se oglasila Crnogorska Mitropolija i rekla da je tačno da je to sramota ALI ALI da je to u Državnom vlasništvu. I predala tri dopisa, tri molbe gdje traži dozvolu da to… Više »

Fcfpg
Gost
Fcfpg

Xaxaxa kakva providna propaganda xaxaxa

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

INSPEKTORI SRBI,DJELUJU KONTRA CRNE GORE

Tomos
Gost
Tomos

Zemljopis Crnogorski, Cetinje 1911g Državna Štamparija, jedna od dvije knjige objavljene te godine, kaže “U CRNOJ GORI živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci a ima nešto i Rimokatolika…” Da, ukoliko ti inspektori nisu turisti, ja mislim da su potomci nekog od ovih 300.000…

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Ne znaju oni citati. Taj zemljopis je pisan cirilicom, a ne arapskim pismom.
Misle ako 100 puta ponove laz da ce ona postati istina. Ali ni Gebels nije spasio fasizam, pa ni lazi nece vratiti osmansko carstvo na ove prostore.

Alfa
Gost
Alfa

hahahahahhaha, dobar si….

Tomos
Gost
Tomos

Mislim da koristiš tuđi nik, ali dobro bilo je kad se ne nik već i ime mjenjalo…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Komentar ti je kao i nick, falsifikat, ali izgleda da ne umijete drugačije

Nikad vise
Gost
Nikad vise

A ko bi trebalo da budu inspektori u srpskoj Crnoj Gori. Mozda bi neki voleli da inspektori budu Turci, ali nasi pradjedovi su ovu zemlju oslobodili od njihovog zuluma. I nikad vise.

Tomos
Gost
Tomos

Ne treba da inspekcija piše ono što svako zna. Pitajte bi Turke ko je to zaštitio, možda ćete njima vjerovati, dostini su bliži, u svakom smislu…

anoniman
Gost
anoniman

upotpuno se slazam sa avrom pisite o zivotnim temama gradjana povecanju penzija plata minimalca boljem standardu radnika itd a ne o nevaznim temama

Ljuta
Gost
Ljuta

Ko nema i nezna svoju proslost taj nema ni budućnost….

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Crkva na Tivatskoj prevlaci je jedan od tri prva sagradjena pravoslavna hrama u danadnjoj CG i datiraju iz doba Nemanjica….sto je sporno

Tomos
Gost
Tomos

Pa to Pravoslavni, to smeta

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Alfa,nije ovo srbija nikad ni nece biti dok je Crnogoraca

Објективни
Gost
Објективни

Свакако није Србија и неће бити, али јесте српска Црна Гора.

Tomos
Gost
Tomos

Crna Gora je Crnogorska, a mi kao Crnogorvi pripadamo u širem smislu Srpskom narodu..

Ljuta
Gost
Ljuta

Zasto u sirem smislu…? Objasni babe ti Cvijete…ili Gospave!

Ljuta
Gost
Ljuta

Bit ce ne brini..i nasi djedovi su krv prolivali stotinama godina da se ujedine sa svojima

Tomos
Gost
Tomos

Nije Srbija i nikad neće biti, to se slažem sa tobom, niti treba da bude. to je nesporno.Ali to ne znači da smo različite nacije. Već samo sa hoćemo svoju državu, svoju unutrašnju i spoljnu politiku… To je ono što i ja hoću….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Oprem, možda ne znaš, prilikom proglašenja Crne Gore za Kraljevinu, Kralj Nikola je rekao da je ona država u srpskom Primorju.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kao sto je predsjednik skupstine rekao da je naslednih SRPSKIH KRALJEVA A NIKOLA POTVRDIO NA KRUNISANJU

Alfa
Gost
Alfa

mijesas babe i zabe…procitaj nesto, posta si ko ovi sto prisvajaju Skendeberga a isti od roditelja Srpskijeh imena…

Ljuta
Gost
Ljuta

I prezimena

Ljuta
Gost
Ljuta

CG je uvjek bila zemlja srpskog naroda dok djilas ne napravi novu naciju…jest da se pokajao alo zlo sjeme je bačeno

ka uvijek laz
Gost
ka uvijek laz

e moj crni objektivni, tako ste i za kosovo govorili

Dragan Pelevic
Gost
Dragan Pelevic

Sto ti pominjes Kosovo a Metohiju zaobilazis koja je bila u sastav Zetcke banovine izdajnice roda svoga

Ljuta
Gost
Ljuta

I govorimo i govoricemo sve dok ne oslobodimo oteto NATO zemalja….bilo je mnogo imperija kojima se trag ne zna….usa pred raspadom …

Kićo
Gost
Kićo

Nisam znao da jd prevlaka tivacka.

Alfa
Gost
Alfa

imaju dvije…eto sad da znas….u muzej na Cetinje i sve ces naci….

razocarang i
Gost
razocarang i

E sada da smo drzava,kao sto nijesmo,Metuzalemi iz tkz.,,Crnogorskog pokreta,,,zbog zirenja lazi i medjunacionalne mrznje,nasli bi se ,umjesto Crkve oni pod krivicnom odgovornoscu.
Predlazem, Mitropoliji,da pokrene sudski spor pritiv ovih JADNIH ekstrema

Cetinje
Gost
Cetinje

Tako vi Bog pomogao inspektori!

Piva Crnogorska
Gost
Piva Crnogorska

Vraticemo mi svoje svetinje kad tad !

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ako ne zmaš da s u ovo tvoje, daleko si to od vraćanja

Dragan Pelevic
Gost
Dragan Pelevic

Kome Pivljaninu ? Onima te gaze Crnogorsko Srbstvo i Srbijancima ga krcme jeli? Za razliku od tebe ja svoje volim.

Ljuta
Gost
Ljuta

Koja je to tvoja svetinja? Vjernice materijalnog BOGA mila ?

Avro
Gost
Avro

Pitanja jezika i crkve nisu bitna u ovom trenutku. Ima narod preča posla. Dajte životne teme. Iskoristite priliku da se upoznate sa tim kako živi narod,kako funkcioniše izabrana narodna vlast,kakav je standard građana. Sad vam se pružila prilika da stanete uz svoj narod a ne da razglabate istrošene teme!

Suljaga
Gost
Suljaga

Evo kako Znamo svi. Meleoni, Meleoni, Meleoni, Djuka, Duka, Muga, Zuga, Zenga, drz ga, pusti….. a narod srecan sa 200 eura. Kukuuuuuuu za navijek Moooonteneeeegroooo.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma necemo…milo brine o tim pitanjima.. .kome je loše nek ide u ulcinj..tamo postuju crnogorce i svi zive slozno i bogato…

Send this to a friend