Društvo

Institut prepušta školi dječje odjeljenje: Kod nas svi kucaju na otvorena vrata

Odbor direktora Instituta Simo Milošević u Igalu dobio je juče zahtjev Ministarstva prosvjete za privremeno ustupanje Dječijeg odjeljenja Osnovnoj školi “Dašo Pavičić” u Herceg Novom.

Kako je za Radio Jadran kazao predsjednik Odbora direktora Instituta Zoran Kovačević, Odbor će učiniti sve da premosti problem i preseljenje 240 đaka područnog odjeljenja u Sutorinu.

“Poslije toga neka ministar Damir Šehović i predsjednik Opštine Stevan Katić nađu pravo i dugoročno rješenje za školu u Igalu. Kod mene uvijek svi kucaju na otvorena vrata. Kao Igaljanin uvijek ću učiniti sve da pomognem da Igalo ima školu. Uvijek sam insistirao na tome, bilo da se radi o izbornom programu ili nekoj drugoj inicijativi. Učiniću sve u okviru svojih ovlašćenja, zakonskih mogućnosti, čak ću se potruditi za sve iznad toga, ako mogu da pomognem”, dodaje on.

Podsjetimo, dječije odjeljenje Instituta u kome je smješteno deset odjeljenja sa 240 učenika područne škole u Igalu, izgrađeno je prije Drugog svjetskog rata.

Za potrebe Instituta, objekat je rekonstruisan i saniran i do polovine 90. godina prošlog vijeka u njemu je radilo Dječije odjeljenje. Nakon toga je objekat prestao da se koristi, a prije 25 godina u njemu je otvoreno područno odjeljenje škole “Dašo Pavičić”.

To je trebalo da bude privremeno rješenje, jer je Detaljnim urbanističkim planom bila predviđena gradnja nove škole u Igalu, koja do danas nije realizovana.

Matična škola “Dašo Pavičić” u hercegnovskom naselju Topla projektovana je za 800 učenika, a ove školske godine upisano je 1.346 učenika, od kojih je 240 u područnom odeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini.

Na sjednici biće riječi i o akcijama 

Čim se steknu proceduralni uslovi, Kovačević najavljuje sjednicu na kojoj će biti riječi i o zahtjevu za promjenu vlasništva akcija koje su pripadale Vladi Srbije.

Kovačević pretpostavlja da će i ostala četiri člana Odbora dati podršku inicijativi koja je praktično stigla iz Vlade, a njeni predstavnici su članovi Odbora.

Mada je i dalje jedan član Odbora iz Vlade Srbije, dok ga i formalno ne zamjeni predstavnik (HTP) Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, koji je kupio na Montenegroberzi skoro 26 odsto akcija Instituta. Odluka ne zavisi od menadžmenta, kaže Kovačević.

“Menadžmet može da zuzme stav po tom pitanju, ali staj stav nema formalu težinu, pa može da se uvaži ili ne. Isključivo zavisi da li će Odbor prihvatiti inicijativu, te da li će Savjet za privatizaciju, odnosno Tenderska komisija, dati saglasnost, jer je Institut u planu Vlade za privatizaciju za 2018. godinu”, podsjeća Kovačević.

Komentarišući prijedlog predsjednika Opštine Stevana Katića da država zgradu Dječijeg odjeljenja izuzme iz vlasništva Instituta i preknjiži na vlasništvo Ministarstva prosvjete i namjeni je za školu u Igalu, te da će u tom slučaju Opština finansirati kompletno uređenje objekta, Kovačević kaže da to ima političku pozadinu.

“Ako je to u funkciji politike, a mislim da jeste, te ako odgovorno upravlja budžetom, milsim da bi trebalo da zna da sredstva za tu namjenu  nijesu predviđena. Takođe i da Institut nije sa 56 odsto akcija samo vlasništvo države Crne Gore. Do prije deset dana skoro 30 odsto akcija bilo je u vlasništvu Srbije. Nije lako mješovito vlasništvo izuzeti iz imovine, pogotovo u trenutku kada predstoji privatizacija”, dodaje on.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend