Društvo

Institut za javno zdravlje privatnoj laboratoriji šalje 2.000 uzoraka

Iz Instituta za javno zdravlje Danu je saopšteno da je slanje uzoraka u privatne laboratorije koje sprovode PCR testiranje omogućeno odlukom Vlade, nakon što su laboratorije postale dio mreže zdravstvenih ustanova, čime će njihove usluge biti moguće i osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Zbog nedostaka kapaciteta i problema sa materijalom za testiranje, u Institutu se trenutno nalazi oko 2.000 uzoraka koji čekaju na testiranje. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Danu je saopšteno da su juče potpisali ugovor o pružanju zdravstvenih usluga iz djelatnosti mikrobiološke dijagnostike između Fonda i PZU Poliklinike MojLab, koji će biti u primjeni od danas. Iz Fonda ističu da je cijena po jednom uzorku u PZU Moj lab 51 euro, što je niža cijena nego u Njemačkoj gdje je ona koštala 55 eura. Institut je već za testiranje na virus korona van sistema potrošio 240.000 eura, za uzorke koje je slao u Njemačku.

“Onoga trenutka kada se potpišu odgovarajući ugovori između Fonda i privatnih laboratorija, započeće se sa dostavljanjem uzoraka, čime će se unaprijediti kapaciteti za testiranje na nacionalnom nivou, rasteretiti laboratorije Instituta i skratiti vrijeme čekanja na dobijanje rezultata. Jedan od uslova koji će ugovorom biti definisan je i vrijeme čekanja, odnosno dostavljanja rezultata analiza koje ne smije biti duže od 48 sati. Ugovorom će, takođe, biti definisana i cijena testiranja, a naglašavamo da to nije pod ingerencijama Instituta za javno zdravlje”, ističu iz Instituta.

Iz IJZ navode da kada se radi o kapacitetima laboratorija Instituta, uprkos mnoštvu različitih ograničenja i izazova sa kojima se suočavamo, ne smije se zaboraviti da smo od početka pandemije u samom vrhu evropskih država po broju građana testiranih PCR metodom u odnosu na broj stanovnika.

“Institut je od marta i početka epidemije virusa korona testirao gotovo 90.000 građana. U prvim sedmicama pandemije, u prosjeku smo testirali oko 60 građana dnevno, dok danas laboratorije Instituta obrade oko 900 uzoraka dnevno. Poređenja radi i posmatrano po broju stanovnika tokom drugog talasa, testiramo više od 500 građana dnevno, a to bi značilo kao da Njemačka testira oko 70.000 ljudi svakog dana. Navedene rezultate postigli smo unapređenjem tehničkih, ali i ljudskih kapaciteta u skladu sa mogućnostima, stanjem na međunarodnom tržištu, nacionalnom tržištu rada, ali i raspoloživim kadromunutar samog Instituta. Tako smo od januara, kada smo na raspolaganju imali tri visokoškolca i četiri tehničara na Odjeljenju za molekularnu dijagnostiku, tim proširili za ukupno pet dodatnih visokoškolaca i deset tehničara”, ističu u IJZ.

Tehnička opremljenost laboratorija Instituta za javno zdravlje je, takođe, bitno unaprijeđena nabavkom dodatne opreme, tako da su svi naši kapaciteti sa d a gotovo uvećani za 12 puta.

“Primjera radi, 2018. je sprovedeno 9.184 PCR analiza, dok ih je 2019. bilo 11.598. Kako smo i naveli, ove godine, samo od marta laboratorije IJZCG su odradile skoro 90.000 PCR analiza”, kažu iz Instituta.

Iz Instituta poručuju i da se ne smije zaboraviti da je pandemija novog virusa korona globalni udar koji je testirao ljudske i tehničke kapacitete zdravstvenih sistema cijelog svijeta.

“Pripremiti se u potpunosti unaprijed za zdravstvenu kriznu situaciju i izbjeći nepredviđene scenarije skoro je nemoguće i izazovno za značajno bogatije i razvijenije države od naše. Bitno je naglasiti i da ne postoji zemlja na svijetu koja može proširiti svoje kapacitete onom brzinom kojom se epidemija širi”, naglašavaju iz Instituta.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
generacija 63DAKA S-400ZabrinutiHipohondraUFO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Ovo je cisti kriminal ,da ministarstvo zdravlja daje privatniku 51 euro za test a oni nisu htjeli da kupe opremu i testiraju narod za 10 eura .. lopovska posla …

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti

Ako još 2000 čeka a PG je vec na 930 na 100000 ne znam što čekaju više da zatvore PG!!!??? O kakvom se odje bezobrazluku radi zaboga???

generacija 63
Gost
generacija 63

Ne śekiraj se posle Ristove sahrane zatvorit će cijelu Crnu Goru a doktori nam neće moć pomoć pa da ih desert puta više.

Hipohondra
Gost
Hipohondra

80e pcr test na covid u Moj Lab. Eno mi 2 racuna…

UFO
Gost
UFO

E ovo je najveca sramota CG. Od kad je pocelo sve ima skoro godinu dana. Institut od tada grca sa jednom labaratorijom i teatovi uvjek kasne, a od tada pa do sada privatne labaratorije uspijevaju da se organizuju i otvore svoje lab. Za PRC a institut i dalje grca sa tom jednom…ogromne pare iz budzeta se sada odvajaju da bi… Više »

Propalo se
Gost
Propalo se

Zamisli državu koja nema sredstva da kupi laboratoriju a privatnik ima.

Send this to a friend